Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pozor na mateřská znaménka: Chlapci na zádech vyrostl „želví krunýř“! Může za to nezhoubný nádor

Autor: štt - 
26. dubna 2023
06:50

James McCallum (1) se narodil s obyčejným mateřským znaménkem. Nevinná skvrnka se postupně rozrostla téměř po celých zádech až začala připomínat zvířecí krunýř. Rodiče mu proto dali přezdívku „želvička ninja“.

Když si lékaři z porodnice ve městě Clearwater na Floridě všimli, že má James na zádech mateřské znaménko, novorozeně ihned poslali na vyšetření. Dle matky Kaitlyn (35) však doktoři neobjevili nic neobvyklého. Nicméně v okolí skvrny se později objevila bulka se stroupky.

Spolu s manželem Timem (41) oslovili dermatologa, aby jejich syna prošetřil. Během dvou měsíců, kdy čekali na diagnózu, se útvar čím dál víc zvětšoval. Když už se obávali nejhoršího, lékaři jim sdělili, že James má vrozený obří melanocytární névus. Jedná se o nezhoubný nádor způsobený nesprávným vývojem pigmentových buněk.

Rodiče si mohli oddechnout, ale hned se začali připravovat na operaci. Mezitím však nádor rostl a rostl… „Postupně pokryl až 75 % jeho zad a poté začal tloustnou a hrudkovatět,“ sdělila Kaitlyn novinářům. Výrůstek byl natolik objemný, že James musel spát na boku, aby si nevyvrátil hlavičku.

Takto obrovský vrozený melanocytární névus je neuvěřitelně vzácný. Dle The Sun postihuje přibližně jednoho z 20 000 novorozenců. Výrůstky mohou být různého vzhledu. Na začátku bývají však velice nepatrné, než dorostou až na 40 cm.

Mohou způsobit onemocnění zvané neurokutánní melanóza. Buňky rostoucí v oblasti míchy mohou zvyšovat tlak na mozek, což má za následek bolesti hlavy, zvracení nebo pohybové problémy.

James má za sebou již dvě operace. Batole muselo dokonce podstoupit magnetickou rezonanci, aby se zjistilo, zda nádor neroste uvnitř těla. Vše naštěstí dobře dopadlo, a proto jej čeká už čeká poslední část, při které bude odebrán zbytek névu.

„S výsledky jsme velmi spokojeni. James si konečně může pohodlně položit hlavu a vypadá teď mnohem šťastněji,“ říkají oba rodiče, kteří jsou rádi, že vše proběhlo bez větších potíží a jejich „želvička ninja“ bude mít na svůj „krunýřek“ jen upomínku v podobě jizvy.

Video  Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi