Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Irena vážila 140 kilo, zhubla o 60 kg: Pomohla jí bariatrická operace žaludku

Autor: jn - 
4. dubna 2023
05:00

Slzy, zoufalství a bezmoc vídá Jiří Jeřábek (51), jeden z nejlepších českých specialistů na operativní léčbu obezity, v ordinaci v Třebíči denně. »Mám dvouletého syna a nechci, aby vyrůstal bez táty. Nemůžu dělat práci, kterou miluji. Zkusila jsem všechny diety na světě a nejde mi zhubnout. Jsem zoufalá, všechno mě bolí, nechci mít v pětadvaceti letech 150 kilo.«, slýchává stesky pacientů a snaží se jim pomáhat. Úspěšně!

Irena Pechová vážila 140 kilo. Trápil ji vysoký tlak a měla i nebezpečné hladiny krevních tuků. Lékař provedl ženě bypass žaludku s jednou anastomózou (propojení cév či nervů – pozn. red.). Za 17 měsíců od operace díky tomu paní Pechová zhubla 60 kilogramů!

„S jídlem nemám potíže a můžu jíst, na co mám chuť. Jen ovšem v menších porcích a častěji,“ svěřila se Blesk.cz s tím, že ji ani nebolí břicho a nemá žádné zažívací problémy.

Učí své kolegy

Jiří Jeřábek nyní učí v třebíčské nemocnici kolegy chirurgy z Česka, ale i Slovenska, jak obezitu úspěšně operovat. Lidem tím dává naději, že se dá trvale vyléčit. Zapomeňte ovšem na zázračné prášky, potravinové doplňky či diety.

„Jedinou spolehlivou a trvalou metodou, založenou na tvrdých medicínských datech a znalostech, je operace žaludku,“ řekl chirurg. „Geny zkrátka neošálíte. Není to spravedlivé, ale příroda to zařídila právě tak,“ dodal.

Speciální bariatrické operace žaludku nelze zaměňovat s bandáží žaludku. Ta totiž často nefunguje.

Záchrana života

Jediným řešením u mnohých obézních je opravdu operace. Ta zachrání lidem život, mnohdy na poslední chvíli. „Když to zjednoduším – buď jim odebereme část žaludku, nebo se trávicí ústrojí napojí trochu jinak, než bylo,“ vysvětluje Jiří Jeřábek.

Své speciální bariatrické operace prováděl v prestižních českých nemocnicích, dnes o nich přednáší na kongresech a učí méně zkušené kolegy, jak správně zákrok dělat.

Živým důkazem, že operativní léčba obezity doopravdy funguje, je i právě paní Irena Pechová. „Když ke mně paní Irena přišla na kontrolu, skoro jsem ji nepoznal! Přemýšlel jsem, jestli je to ona. Tak moc se změnila!,“ usmál se operatér.

Jak ošálit tělo?

Účelem operací je nedovolit tělu, aby přijímalo tolik energie z jídla jako dříve. „Ošálit tělo, aby si i při menší porci potravy řeklo, že už je syté a spokojené. Díky tomu pacient zhubne i těžko uvěřitelných 50 či 60 kilo za rok,“ řekl lékař, který se bariatrickým operacím věnuje od roku 2006. Může to vypadat jako zázrak, ale medicína v tomto opravdu funguje.

Operaci hradí pojišťovna

Operace je plně hrazená pojišťovnou a není potřeba před ní podstupovat žádné extrémně náročné procedury. Stačí základní vyšetření a pacient může na sál.

„Zákrok se většinou dělá laparoskopicky, člověk může jít domů po pár dnech. Následně musí zhruba měsíc dodržovat dietu, dokud se stehy uvnitř břicha dokonale nezahojí,“ vysvětlil doktor Jeřábek.

Vyléčí i cukrovku!

Bariatrické operace umí u 80 procent pacientů vyléčit jako „vedlejší efekt“ i cukrovku druhého typu. „Pro doktory to bylo neuvěřitelné. Existuje řada seriózních vědeckých studií, sledovaly se tisíce pacientů před a po operaci, dělaly se dvojitě zaslepené studie, aby se předešlo pochybnostem, a výsledek je opravdu takový. Cukrovka druhého typu se dá takto úspěšně odoperovat,“ podotýká chirurg Jiří Jeřábek.

VIDEO: „Zázračné injekce“ na hubnutí? Obezitoložka pro Blesk o tom, jak fungují a na co si dát pozor.

Video  „Zázračné injekce“ na hubnutí? Obezitoložka pro Blesk o tom, jak fungují a na co si dát pozor  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jany ( 4. dubna 2023 09:17 )

nekdo to dokaze prezrat. ma smysl sledovat ty lidi dele. doktori to ted hodne tlaci. je to obrovska operace s moznymi komplikacemi od infekce az po ruzne dalsi (daji se vygooglit). pokud nekdo rika, ze se snazi a zhubnout nemuze a zhubne po operaci pak samozrejme lhal a preziral se - operace udela to ze snite mene. komplikace mohou nastat viz napr http­s://ww­w.hop­kinsme­dici­ne.or­g/he­alth/­treat­ment-tests-and-therapies/risks-of-gastric-bypass-surgery-anastomotic-leaking a http­s://my­.cle­velan­dcli­nic.or­g/-/scas­sets/f­iles­/org/b­aria­tric/g­uides­/ris­ks-and-complications-of-bariatric-surgery.ashx?la=en

Zobrazit celou diskusi