S přístrojem pracuje primář očního oddělení Evžen Fric (52) teprve pár dnů. Přesto by se už k mikroskopu nikdy nevrátil. „Operace je komfortní nejen pro pacienta, ale i pro lékaře. Pacienti ocení, že není při něm potřeba příliš světla, které by mu dráždilo oko a lékař, že jej nebolí záda,“ vyzdvihl první přednosti Fric.

Operace ve 3D brýlích

Lékař samotný zákrok sleduje na obrazovce s úhlopříčkou 140 cm v ultravysokém 3D rozlišení. Operuje proto v 3D brýlích. Šedý zákal dokázal odstranit za pár minut. Unikátním přístrojem ho z oka doslova vysál podobně jako vysavač prach.

Video
Video se připravuje ...

Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie. Hynek Zdeněk

Přístroj má v sobě zabudován optický tomograf. „To lékaři umožňuje kdykoliv v průběhu operace si zobrazit tkáň i v průřezu a správně se rozhodnout o dalším průběhu zákroku. Díky tomuto přístroji dokážeme zbavit brýlí pacienty jakéhokoliv věku,“ ujistil Fric.

Zákrok trval hodinu

Jednou z prvních pacientek, která zákrok podstoupila byla poslední lednový den Hana Plotnárková (76) z Kyjova. „Přišla jsem na zákrok nejen kvůli odstranění šedého zákalu, ale i z důvodu voperování čoček, abych nemusela nosit brýle do dálky,“ vysvětlila pacientka. Přibližně po hodině od příchodu do nemocnice mohla jít opět spokojeně domů.

Operace šedého zákalu patří mezi nejčastější, které lékaři na světě provádí. Od roku 1995 bylo celosvětově odoperováno už více než půl miliardy těchto operací. V České republice se provádí přibližně 150 tisíc těchto zákroků ročně.

Tento unikátní přistroj má Kyjov jako první na Moravě a po Pardubicích jako druhý v České republice. „Ve veřejném sektoru jsme ovšem zatím jako jediní,“ zdůraznil Fric.

Fotogalerie
6 fotografií