Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koukněte se do peněženky! Nepovedená dvacetikoruna se prodala za 141 tisíc!

Autor: rc - 
24. dubna 2023
12:28

Dvacetikorunovou minci nosí ve své peněžence snad každý z nás, ale málokdo by čekal, že by drobná mince mohla mít daleko větší hodnotu! Nicméně právě ona se prodala v aukci za horentní sumu! Majiteli vynesla balík. Vydražila se za pětinásobek své vyvolávací ceny. 

K velkým penězům si přišel majitel dvacetikorunové mince. Aukční dům Macho & Chlapovič v pátek 21. dubna pořádal dražbu v pražském hotelu Mandarin Oriental a do aukce šla právě zlatavá mince, která se prodala za horentní sumu. Vyvolávací cena byla 1 tisíc eur (v přepočtu zhruba 23 tisíc Kč), nicméně nakonec se prodala za pětinásobek!

Nový majitel za ni zaplatil 5 tisíc eur (v přepočtu zhruba 117 tisíc Kč). K částce se však ještě připočítala aukční přirážka, která podle informací TN.cz dělala 20 procent.

Na minci je zobrazen Svatý Václav na koni a při její ražbě došlo k chybě. „Na minci jsou dvě stejné strany, chybí tedy strana se státním znakem. Došlo k chyboražbě. Nevypadá to, že by ta mince dlouho obíhala, jelikož je  v poměrně slušném stavu,“ uvedl pro výše zmíněný deník numismatik Jan Jelínek. Kromě dvacetikoruny šel do dražby vzácný československý pětihalíř z roku 1924, za nějž kupující i s aukční přirážkou zaplatil více než 1,5 milionu Kč.  

Video  Druhý nejdražší obraz prodaný na české aukci. Kdo byla Toyen?  - Videohub
Odemknout video

Zobrazit celou diskusi