Elektřinu už se podařilo podniku v minulých týdnech zajistit, navíc stát zastropoval její cenu i pro provoz tramvají a trolejbusů.

Nákup plynu se stal pro dopravní podniky letos problémem. Ty, které jej nakupovaly na spotovém trhu, musely vydat násobky loňských čí předloňských plateb. Podniky, které mají zásoby a fixovanou cenu do konce letošního roku, již několik měsíců řeší "pouze" dodávky a ceny pro příští rok.

Není zájem

„Letos jsme dvakrát vypsali výběrové řízení, ale nikdo se nepřihlásil. Proto jsme se rozhodli jít na burzu. Po dnešním neúspěchu tak musíme vyřešit co dál," řekla mluvčí podniku Barbora Doležalová.

Minimální roční spotřeba plynových autobusů, které tvoří polovinu z celkového množství autobusů brněnského dopravního podniku, je 60 tisíc MWh. Už letos přitom firma s plynem šetří kvůli jeho potenciálnímu nedostatku a o víkendu vypravuje primárně naftové autobusy a plynové jenom do té míry, aby byly zajištěné spoje.

V posledních týdnech cena plynu na burze klesá. Maxima dosáhla ve druhé polovině srpna, kdy se prodával podle webu Kurzy.cz krátce za více než 300 eur za MWh. Aktuálně je cena poloviční, ale stále trojnásobná proti ceně ze začátku letošního roku před zahájením ruské agrese na Ukrajině.

VIDEO: Brno spustilo zkušební provoz tramvajové linky ke kampusu

Video
Video se připravuje ...

Brno spustilo zkušební provoz tramvají z Osové k univerzitnímu kampusu TV Blesk Zdeněk Matyáš