V posledních deseti letech došlo v Brně ročně k 2300 až 2800 dopravním nehodám, loňský rok patřil podle statistiky s číslem 2366 k těm lepším. Počty havárií i těžce či smrtelně zraněných tak byly pod dlouhodobým průměrem.

„Silný provoz jde ruku v ruce s větším rizikem kolizí, proto se jako město snažíme, aby řidiči měli co nejvíce alternativ a vyhnuli se zatíženému centru města,“ okomentovala situaci primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle dopravních expertů Brnu pomůže dostavba velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a Žabovřeské. Uleví se osobní a nákladní dopravě, provoz linek městské hromadné dopravy by měl být plynulejší.

Video
Video se připravuje ...

Srážka tramvají s autem v Brně PČR

Třetina nehod: nedání přenosti

Více než třetina ze 715 loňských nehod, ve kterých figurovaly vozy dopravního podniku, je způsobena nedáním přednosti v jízdě. Nejčastěji jde o odbočování vlevo, kdy si řidiči osobních a jiných vozů nevšimnou souběžně jedoucí tramvaje a dochází ke střetům.

„Vzhledem k hmotnosti tramvaje pohybující se v desítkách tun a její brzdné dráze mohou mít tyto nehody vážné následky. Prosíme řidiče, aby byli při přejíždění trati vždy obezřetní,“ upozornil generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Dominují pondělí a listopad

K nehodám nejčastěji dochází ve frekventovaných ulicích, kudy jezdí tramvajové linky. Na čele statistiky jsou ulice Křenová, Veveří a Palackého třída. Polovina havárií se stane v ranní a odpolední špičce, tedy mezi 8. až 11. a 14. až 17. hodinou.

Nejhůř vychází listopad s 85 nehodami, nejlépe pak únor, kdy bylo nehod jen 40. Nejhorší dopravní situace podle dispečerů dopravního podniku nastává v pondělí – 140 z celkového počtu se stalo právě na začátku pracovního týdne.