Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tornádo, srážka vlaků i pád lanovky: Tragédie, které se staly v Česku v roce 2021

  • Autor: jel - 
    1. 1. 2022
    05:00

    Uplynulý rok rozhodně nebyl procházka růžovou zahradou. Pandemie smrtícího koronaviru stále neustupuje a vybírá si další a další oběti. Českou republiku v roce 2021 potkala ale i další neštěstí, která si vyžádala lidské životy.

  • 1.Tornádo na Moravě

    Jednou z největších tragédií, která Českou republiku v roce 2021 potkala, bylo devastující tornádo. To udeřilo 24. června na Břeclavsku a Hodonínsku. Ničivá přírodní síla připravila o život šest lidí, včetně dvouleté holčičky, a napáchala miliardové škody. Nejvíce zasažené byly obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Živel napáchal škody i v Hodoníně.

    Katastrofa připravila mnoho lidí o střechu nad hlavou i o živobytí. Po neštěstí se zvedla obrovská vlna solidarity. Na pomoc postiženým obcím sjížděli dobrovolníci ze všech koutů Česka, aby pomohli odklízet trosky. Ve veřejných sbírkách se pak vybralo mnoho finančních prostředků.

    Z domu Belkových v Mikulčicích nezbylo nic, jen piano. Na to Miloslav Belka v zoufalství dlouho hrál, je ale odhodlaný postavit dům znova. Z domu Belkových v Mikulčicích nezbylo nic, jen piano. Na to Miloslav Belka v zoufalství dlouho hrál, je ale odhodlaný postavit dům znova. | Reuters

  • 2.Srážka vlaků u Milavčí

    K vlakovému neštěstí došlo v ranních hodinách ve středu 4. srpna. Mezi zastávkami Domažlice a Blížejov u Domažlic, poblíž obce Milavče se srazil rychlík Západní expres jedoucí z Bavorska s regionálním vlakem RegioShark. Při nehodě zemřeli oba strojvůdci (†48 a †58) a cestující Anna (†47). Dalších 61 cestujících bylo zraněno, z toho pět skončilo ve vážném stavu.

    Na místě zasahovalo 12 jednotek hasičů, čtyři vrtulníky, sedm výjezdových skupin ZZS, pět speciálních vozů, deset skupin z Německa. Pravděpodobnou příčinou nehody bylo pravděpodobně selhání lidského faktoru. Strojvedoucí rychlíku zřejmě nezareagoval na oranžovou na semaforu a následně údajně projel návěstidlo v poloze stůj. Vlaky se srazily prakticky ihned poté, co rychlík projel návěstidlem, takže záchranný systém nestihl zareagovat.

    Srážka vlaků u Domažlic. Srážka vlaků u Domažlic. | Aktu.cz

  • 3.Pád kabiny lanovky na Ještěd

    Na nejvyšší vrchol Ještědsko-kozákovského hřbetu poblíž Liberce se dá dostat pomocí ikonické lanovky. Poslední říjnový den se právě ona stala dějištěm tragédie, při které zemřel jeden člověk. Jedna z kabinek lanovky vedoucí na Ještěd se zřítila. Pád nepřežil průvodčí Radek (†36). V době, kdy ke strašné události došlo, byl jediným cestujícím v kabině.

    Čtrnáct cestujících z druhé kabiny se naštěstí podařilo evakuovat a nikdo z nich nebyl zraněn. Dosud není jasné, proč přesně k pádu lanovky došlo. Tragická událost se však stala pouhý den před plánovanou údržbou.

    Neštěstí na Ještědu, spadla kabina lanovky, jeden člověk zemřel. Neštěstí na Ještědu, spadla kabina lanovky, jeden člověk zemřel. | Twitter Správa železnic

  • 4.Pád stromu zabil rodiče

    Počátkem července se Píseckem prohnala velmi silná bouře. Ta zastihla na cyklovýletě čtyřčlennou rodinu poblíž obce Čížová. Martin a Gábina jeli zrovna kolem v autě a nabídli promočeným cyklistům, že se alespoň děti mohou před deštěm schovat u nich ve voze. 

    Pár minut poté, co děti nastoupily, na auto spadl mohutný buk. Grafik Martin ani jeho partnerka Gábina nepřežili, mladí cyklisté skončili v nemocnici. Po partnerech zůstal pětiletý syn, na jehož podporu se ve veřejné sbírce vybral milion a půl korun. 

    Vyvrácený strom osobní auto doslova slisoval. Vyvrácený strom osobní auto doslova slisoval. | Policie ČR

  • 5.Výbuch v Koryčanech

    Ve středu 15. září došlo k velkému výbuchu v obci Koryčany na Kroměřížsku. Kvůli masivní explozi plynu na místě zasahovalo 70 požárních jednotek. Tragická událost si bohužel vyžádala životy dvou dobrovolných hasičů Marka (†45) a Jaroslava (†35). Další čtyři lidé utrpěli zranění.

    Pravděpodobnou příčinou výbuchu bylo poškození plynového potrubí při rekonstrukci domu. Za zesnulé truchlili hasiči v celé republice a u většiny stanic byla den po jejich smrti vyvěšena černá vlajka.

    V Koryčanech na Zlínsku došlo k výbuchu v domě. V Koryčanech na Zlínsku došlo k výbuchu v domě. | Blesk: Slávka Červená

  • 6.Galerie

    Video  Zásah hasičů na místě tragického železničního neštěstí u obce Milavče na Domažlicku 
    Video se připravuje ...
    Video  Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně.  - pro Blesk.cz - Pavel Šilt
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání