Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spadla kabina lanovky na Ještěd: Zemřel průvodčí, cestující z druhé kabiny se slanili

Aktualizováno -
31. října 2021
18:50
Autor: ČTK, rix - 
31. října 2021
14:19

Při pádu lanovky na Ještědu zahynul průvodčí, v kabině byl v tu dobu sám. V druhé kabině se podle policistů nacházelo čtrnáct lidí. Ta zůstala viset a cestujícím se podle všeho nic nestalo, pouze utrpěli šok. Všechny osoby se podařilo evakuovat.

Podle mluvčího záchranářů Michaela Georgieva na místě zemřel jeden člověk. Šlo o průvodčího. Ostatní cestující, kteří se nacházeli ve druhé kabině, by měli být v pořádku. Uvedl to v živém vstupu z místa neštěstí pro Českou televizi. Hasiči podle mluvčího Davida Kořínka evakuovali osádku druhé kabiny z výšky zhruba 15 metrů.

„Čtrnáct lidí z kabiny bylo ošetřeno a vyšetřeno na základně horské služby. Jednalo se především o psychické obtíže, protože samozřejmě viděli pád té lanovky,“ řekl Georgiev. „Potom jsme ošetřili i jednoho zaměstnance Českých drah, který měl psychické obtíže,“ dodal. Stav jednoho z členů pozemního personálu lanovky si podle něj vyžádal převoz do nemocnice k dalšímu vyšetření a ošetření.

Lítost nad nedělní tragédií vyjádřil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Očekávám rychlé vyšetření příčin nehody," napsal hejtman na twitteru. České dráhy, který lanovka patří, poděkovaly na sociální síti za záchrannou akci složkám integrovaného záchranného systému a vyjádřily lítost pozůstalým po oběti neštěstí.

Na místo vyrazil záchranářský vrtulník a z Prahy na Ještěd vyrazil vrtulník s lezeckou skupinou. Obě helikoptéry měly být posléze odvolány.

Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, ve více než 80leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný. Co se stalo, zatím není jasné, od pondělí měla být lanovka mimo provoz kvůli pravidelné revizi před zimní sezonou.

Vyšetřování potrvá měsíce

Vyšetřování Drážní inspekce nedělního pádu kabinky lanovky na Ještěd potrvá nejspíš měsíce, řekl ČTK mluvčí inspekce Martin Drápal. Inspektoři podle něj budou zjišťovat technický stav dráhy, budou se zaobírat její dokumentací.

„V souvislosti s událostí na lanové dráze jsme už zahájili úkony trestního řízení pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti“ uvedli policisté na twitteru a žádají případné svědky pádu lanovky, aby se neprodleně ozvali. 

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. Je v majetku Českých drah. Loni vyvezla na vrchol 211.000 lidí. Před dvěma lety prošlo rekonstrukcí elektrické zařízení, oprava byla spojena s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení.

Loni byla lanovka kvůli koronavirovým opatřením více než 100 dnů mimo provoz, důvodem přerušení provozu byly i technické problémy. Kvůli technickým problémům stála lanovka i letos v září.

Podobné nehody s tragickými následky nejsou v Česku časté. Jeden člověk zemřel v listopadu 2013 u Špindlerova Mlýna. Při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka tehdy zahynul jeden muž a další čtyři lidé se zranili. Neštěstí se stalo, když rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky. Po přetržení tažného lana se korba zhruba z deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi.

Video  Spadla kabina lanovky na Ještěd: Zemřel strojvedoucí, na místě zasahují záchranáři i hasiči  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

UFO1 ( 1. listopadu 2021 05:18 )

Velké množství vykolejených vlaků v poslední době,pád lanovky svědčí pouze o tom ,že v Čechách je za poslední roky bordel úplně ve všem,tedy i v revizích,
Všechny předpisy se obchází,na lidském životě nezáleží, Češi se chovají jako jejich Velký Bratr,který je vede

ginkognito ( 31. října 2021 19:51 )

Heil_Babisch ( 31. října 2021 18:27 )

Za všechno může Kalousek!

brejlak ( 31. října 2021 17:42 )

Nevíte vůbec nic a blbě krafáte. Už teď je tady "odborníkům" jasné, že to byla závada kabiny . Kabina lanovky skutečně nemá strojvedoucího. Může mít, ale průvodčího. Jízdu řídí strojník, který je "na zemi".

Jan Kocián ( 31. října 2021 16:54 )

Největší skandál a senzace je tohle: "Náčelníci horských služeb bijí na poplach. Lidi lezou v teplákách a teniskách do hor!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání