„Dopravní podnik města Brna (DPMB) má 50 volných pracovních míst. Jde o řidiče a dělníky. Dalších 80 lidí jsou schopny zaměstnat Lesy města Brna,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (44, ODS).

Radnice přitom naznačuje, že jde tzv. o první vlaštovky. „Oslovili jsme i další městem vlastněné obchodní společnosti, městské příspěvkové organizace, univerzity, nemocnice a dalších asi 100 významných brněnských firem,“ upřesnila Vaňková.

VIDEO: Analytik: Putin narazil kvůli chybné taktice. Civilní obyvatelstvo teď kvůli tomu trpí.
Video
Video se připravuje ...

Analytik: Putin narazil kvůli chybné taktice. Civilní obyvatelstvo teď kvůli tomu trpí  Markéta Volfová, Lukáš Červený

Na Mendelově univerzitě mezitím přijali ukrajinského profesora Volodymyra Rodčenka. „Je prorektorem Charkovské národní univerzity V. N. Karazina. S naší školou má již vazby z minulosti,“ uvedl děkan provozně ekonomické fakulty Pavel Žufan.

„Směřujeme k uzavření pracovní smlouvy. Škola navíc pracuje i na tom, aby přijala i jeho doktorandy,“ dodal Žufan. Rodčenko je vděčný Brnu za pomoc. Ve městě se mohl navíc setkat se svou dcerou, která studuje v rámci Erasmu na Masarykově univerzitě.
22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online
Fotogalerie
96 fotografií