„Aktuálně nám velmi schází základní vybavení domácností, zejména stoly, židle, skříně, postele, ale třeba i kuchyňské linky, povlečení, matrace. Obracíme se proto nejen na naše občany, ale i firmy s prosbou o pomoc. Oceníme jak nový, tak i použitý nábytek, ovšem musí být ve funkčním stavu,“ zdůraznil náměstek primátorky Petr Hladík (37, KDU-ČSL).

Na MHD stačí vízum

Provozní doba Nábytkové banky pro Ukrajinu je každý den včetně víkendu v čase od 12 do 18 hod. Příjezd do Nábytkové banky je přes bránu číslo 4. Pro další dotazy a posouzení mohou občané i firmy kontaktovat koordinátorku Nábytkové banky Květoslavu Houzarovou na tel. č. 736 784 599.

Video
Video se připravuje ...

Ukrajinští uprchlíci v Brně Blesk TV

Ukrajinci, kteří uprchli před válečným konfliktem, mají od pátku cestování MHD v Brně do konce roku 2022 zdarma. „Prokazovat se budou žádostí o vízum nebo vízem, postupně je vybavíme speciálními průkazkami,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Moravské zemské muzeum v Brně věnovalo Ukrajinské iniciativě Jižní Moravy 50 volných rodinných vstupenek do všech výstavních prostor. Děti v doprovodu maminek uvidí všechny skvosty muzea od mamuta v Pavilonu Anthropos až po expozici Fauna Moravy v Biskupském dvoře. V nejbližších týdnech také muzeum připraví komentované prohlídky s tlumočením do ukrajinštiny.

Pomoc pro uprchlíky dává dohromady i SAKO Brno. „Ke včerejšímu dni se prozatím vybralo přes 300 spacáků, 450 dek a 200 karimatek,“ řekl mluvčí společnosti Michal Kačírek.

9:57
25. 4. 2024

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
25. 4. 2024

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
25. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Kompletní online

Fotogalerie
56 fotografií