Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vylovili vrak ponorky Titan! Na palubě zemřelo pět lidí, převážně miliardáři

Autor: ČTK - 
28. června 2023
18:18

Loď s vyzdviženými troskami turistické ponorky Titan, která implodovala při plavbě k potopenému parníku Titanic s pěti lidmi na palubě, ve středu ráno přistála u kanadských břehů. Vyšetřování tragédie může začít.

Loď Horizon Atlantic se vrátila do přístavu St. John's na kanadském ostrově Nový Foundland deset dní poté, co bylo po ponorce Titan americké společnosti OceanGate Expeditions vyhlášeno pátrání. Její pětičlenná posádka s největší pravděpodobností zahynula při „katastrofální implozi“, uvedly minulý týden úřady.

Jeřáb z lodi Horizon Atlantic přenesl na břeh do plachty zabalenou část ponorky, která zřejmě bývala její přídí. Na palubě se podle veřejnoprávní stanice CBC nacházelo také dálkově ovládané plavidlo Odysseus, které ztroskotanou ponorku našlo jen několik stovek metrů od vraku Titaniku.

Kanadští a američtí vyšetřovatelé začali zkoumat trosky okamžitě poté, co Horizon Arctic zakotvila v přístavu. Jejich úkolem bude určit, co přesně zkázu ponorky způsobilo. Podle dosavadních informací bylo plavidlo při své plavbě vystaveno extrémnímu tlaku a odborníci firmu v minulosti upozorňovali, že její stroj není dostatečně otestovaný.

Video  Blesk Podcast: Ve ztracené ponorce má Ondřej Vrkoč kamaráda.  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

cesky_novinar_ ( 29. června 2023 21:59 )

Těch 17 šroubů, které lze povolit jen zvenčí, to jistí.

gejza22 ( 29. června 2023 07:37 )

viho ( 28. června 2023 22:27 )

Ta firma OceanGate měla prostě mazaně promyšlený marketing. Z Titaniku udělala lákadlo na bohaté lovce zážitků, kteří svou účastí ve skutečnosti financovali výzkum nových materiálů, odolávajících vysokým tlakům. A z toho zkušení právníci jistě udělají slušný případ, přestože ti milardáři podepsali informovaný souhlas, že mohou být vystaveni i riziku smrti. Jenže ti konstruktéři v OceanGate nedodržovali obvyklé technické zásady, a proto se zde nejednalo o běžné riziko, ale o téměř jistou smrt. A to je porušení lidského práva na život, kterého se nelze vzdát podpisem žádného souhlasu.

Uživatel_5375963 ( 28. června 2023 19:16 )

Jak můžou být lidé tak hloupý a vlézt do takové plechovky fakt nechápu.

sorgedoktor ( 28. června 2023 19:06 )

Zprava je dost lakonicka.Je to samozrejme velice smutne, risika si snad ta posadka byla vedoma...

Zobrazit celou diskusi