Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Petr Kellner (†56) by oslavil 58. narozeniny: Proč k tragédii došlo? Vyšetřovatelé stále mlčí

Autor: rc, ČTK - 
20. května 2022
12:50

Petr Kellner (†56) by v pátek 20. května oslavil osmapadesáté narozeniny. Podnikatel a majoritní vlastník holdingové společnosti PPF Grup zemřel před víc než rokem při havárii helikoptéry u ledovce Knik na Aljašce. Do horského rezortu Tordrillo se rodák z České Lípy vypravil za adrenalinovým sportem heliskiing. Proč ke zřícení helikoptéry došlo, doposud není jasné.

Koncem března loňského roku nejen Česko šokovala zpráva o smrti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Vlivný český podnikatel tehdy se svými přáteli pobýval v oblíbeném horském rezortu Tordrillo na Aljašce.

Jak pro Blesk již dříve uvedla mluvčí provozovatele Mary Ann Pruittová, rodák z České Lípy jezdil do rezortu od roku 2012 a byl vítaným a častým hostem. Na Aljašce si chtěl Kellner užít heliskiing, tedy adrenalinový sport, kdy nadšenci sjíždí z obtížně přístupných míst na horách, kam je vyveze helikoptéra.

Tehdy s bývalým šampionem ve snowboardingu Davidem Horváthem (49), francouzským trenérem Benjaminem Larochaixem (†50) a dvěma průvodci Gregory Harmsem (†52) a Seanem McManamym (†38) nasedl do vrtulníku, který pilotoval Zachary Russel (†33). Vrtulník Eurocopter AS 350 vystoupal až do výšky 1900 metrů nad mořem, kdy se podle vyšetřovatelů už nacházel nad vrcholem hřebene, a skupina měla vyskákat.

Stroj ale údajně nad hřebenem dlouho manévroval a následně došlo k tragédii. Z doposud neobjasněných příčin se helikoptéra zřítila. Narazila do terénu pod hranou hřebene a spadla ze svahu dolů. Ze stroje zbyly pouze trosky. Jediným přeživším tragédie se stal Horváth, který utrpěl vážná zranění.    

Poslední rozloučení se konalo v Kellnerově vile v pražských Dejvicích, kam přišli jeho nejbližší. Dřevěnou rakev pokrývaly květiny, mech, kůra stromu a větvičky se šiškami. Rakev stála mezi vzrostlými stromy, jež zdobily květiny.

Na tragicky zesnulé stále vzpomínají jejich blízcí. Od nehody uplynul již rok a jeden z přátel na sociální síti Instagram publikoval dojemný vzpomínkový příspěvek. „Před rokem se náš svět navždy změnil. Přišli jsme o nejlepší kamarády, otce, manžele a syny,“ napsal v příspěvku s tím, že žili naplno. „Za svůj předčasně zkrácený život toho stihli mnoho,“ dodal.

Jediný přeživší Horváth sdílel obrázek, na němž lyžař a snowboardista vezou nákupní košík, ve kterém jsou hory. Na obrázku je dále vidět v pozadí vrtulník a je na něm nápis: Nakupování na Aljašce. „Celý svět se zbláznil, ztratit přátele je vždy strašné. Jeden rok, PBGS (Petr, Benjamin, Gregory, Sean - pozn. red.).“

Poslední chvíle Kellnera (†56) v luxusním rezortu pro boháče: Lyžování z helikoptéry bylo v ceně. Poslední chvíle Kellnera (†56) v luxusním rezortu pro boháče: Lyžování z helikoptéry bylo v ceně. | Facebook Tordrillo Mountain Lodge

Kellnera magazín Forbes pravidelně řadil mezi nejbohatší Čechy, dlouhá léta byl dokonce na úplném vrcholu žebříčku. V roce 2020 jeho majetek údajně činil až 293 miliard Kč. „Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál. Vím, že to nebude snadné, ale nemám pochybnosti, že to všichni společně zvládneme,“ napsala ve výroční zprávě skupiny PPF jeho manželka Renáta.

PPF po jeho smrti vedl zatím řídicí výbor, který vznikl loni v dubnu. Jeho členy byli mimo jiné oba minoritní podílníci skupiny Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart. Výbor má vdově po Kellnerovi a jejím dětem poskytovat konzultace týkající se strategického směřování PPF i správy rodinného portfolia.

V květnu Renáta Kellnerová oznámila, že se novým generálním ředitelem investiční skupiny PPF od 15. června stane podnikatel Jiří Šmejc. Šmejc v čele PPF vystřídá Bartoníčka, který bude v novém poradním výboru rodiny.

Video  Extrémní sport, který stál miliardáře Petra Kellnera život  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa