Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrdina zachránil letadlo před zřícením, když omdlel pilot: Jediný cestující popsal dramatické chvíle

Autor: rix - 
18. května 2022
18:33

K obrovskému dramatu došlo na Floridě poblíž letiště Leonarda M. Thompsona v Marsh Harboru. Darren Harrison se tam vydal na vyhlídkový let, který se ale proměnil v boj o život. Jeho pilot za letu omdlel! Američan se posléze chopil řízení, ačkoli nikdy letadlo nepilotoval. Jako zázrakem se mu podařilo s Cessnou 208 Caravan přistát. O svém zážitku se nyní otevřeně rozpovídal. 

Když pilot upadl do bezvědomí, věděl Harrison, že mu zbývá jediné. „Bylo mi jasné, že pokud nezareaguji, tak zemřeme,“ vzpomínal na dramatický zážitek. Rychle vytáhl pilota z jeho sedadla a usedl na jeho místo. S pilotováním letounu měl nulové zkušenosti, pracuje jako podlahář. 

Z okna měl výhled na celé floridské pobřeží. „Věděl jsem, že tam někde přistanu. Nevěděl jsem s jakým výsledkem, ani jak,“ popsal. Darren zkrátka věděl, že žádná jiná možnost neexistuje. Pomáhal mu letový dispečer Robert Morgan. Pro orientaci si vytiskl fotografii ovládacích prvků a provedl Harrisona jednotlivými kroky řízení letadla.

s Morganovou pomocí se Harrisonovi nakonec podařilo dostat na ranvej na mezinárodním letišti v Palm Beach. Byl vděčný, že je konečně na zemi, začal na dráze brzdit tak prudce, jak jen to šlo. Že nebezpečný manévr zvládne, o tom neměl pochyby. „Nikdy mě nenapadlo zavolat své ženě a říct jí sbohem,“ poznamenal. 

„Celou dobu jsem byl docela klidný a soustředěný, protože jsem věděl, že jde o situaci na život nebo na smrt,“ uvedl odvážný Američan. Emoce ho prý zasáhly až krátce potom, co letoun zabrzdil a sundal si sluchátka. Okamžitě zavolal své ženě Brittney, se kterou čeká narození dcerky. „V tom letadle vládla boží ruka, jiné vysvětlení pro to není,“ dodal podle deníku Daily Mail.

Po přistání se setkal s dispečerem a vzájemně se objali. „Je to opravdu dobrý pocit, že jsem někomu pomohl,“ řekl Morgan pro zpravodajskou stanici. Měl prý zrovna přestávku a četl si venku knihu, když mu najednou zazvonil telefon s tísňovým voláním, že se pokouší přistát člověk bez pilotní průpravy. Morgan také prozradil, že sám letadlo Cessna 208 Caravan nikdy neřídil. Je ale certifikovaným leteckým instruktorem, který má za sebou přibližně 1 200 letových hodin.

„Letadla jsou si v řízení víceméně podobná. Důležité bylo pilota udržet v klidu, nasměrovat ho na přistávací dráhu a říct mu, jak snížit výkon, aby mohl začít klesat,“ popisoval s přehledem dál Morgan. „Než jsem se nadál, byli na zemi,“ shrnul celý zážitek. 

Video  Letecké Katastrofy: Volný pád letu Qantas 72 
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi