Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Černochová na cestě do USA: V Pentagonu bude jednat o české armádě, základna není téma

Autor: ČTK - 
20. dubna 2022
21:15

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odletěla dnes vpodvečer na pracovní cestu do USA. Ve Washingtonu se setká s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem. S předstihem avizovala, že s ním bude jednat mimo jiné o uzavření obranné smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy. Chce s ním probrat i modernizaci české armády. Součástí cesty bude převoz ostatků brigádního generála Františka Moravce.

Jednání v Pentagonu s šéfem americké obrany bude prvním bodem programu ministryně. Do Washingtonu český armádní speciál přiletí po půlnoci tamního času (06:30 středoevropského letního času - SELČ). Jednání s Austinem je naplánováno na 10:30 washingtonského času (16:30 SELČ).

Po asi hodinovém setkání Černochová navštíví Arlingtonský hřbitov, kde jsou pohřbeni američtí vojáci i osobnosti amerického politického života.

Černochovou do Spojených států doprovází několik poslanců z branného a bezpečnostního výboru, součástí delegace je také ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Právě Vojenské zpravodajství je jedním z iniciátorů převozu ostatků Moravce, někdejšího velitele československé rozvědky. Moravec po odchodu z komunistického Československa žil v USA, kde také zemřel.

Ostatky budou do armádního speciálu naloženy během pietního ceremoniálu ve Washingtonu v pondělí, na čáslavském vojenském letišti přistane v úterý ráno. Urna bude následně slavnostně uložena v kolumbáriu v Čáslavi, odkud Moravec pocházel. Převozu ostatků se zúčastní i Moravcovi potomci.

Video  Kontroverzní ukrajinští hrdinové. Co je pluk Azov?  - Videohub
Video se připravuje ...

pravlast ( 21. dubna 2022 18:32 )

Základna není téma co asi má jednat o české armádě? Česká armáda není a nebude protoženení žádoucí mít českou armádu když je tady NATO a to se bude tlačit úplně všude tam, kam nemá.Teď je to vidět na Ukrajině.Ale ***ovová=černochová to asi v Use ustojí.

sarina ( 21. dubna 2022 08:38 )

Hlavně že se celou dobu slepení a voliči slepených vysmívali Schillerové že neumí anglicky a ve vládě slepených je jich 5 selka poletí do Pentagonu s celou posádkou tzn. tlumočníci, poradci atd. bez nich se neobejde, tak jedině u plotny.

horaIysa ( 21. dubna 2022 07:36 )

Tak jsi se konečně dočkala?

sarina ( 21. dubna 2022 06:38 )

To bude OSTUDY když se v Pentagonu přiřítí ČESKÁ SELKA (mohla by si dát na hlavu čepec) která bude jednat o české armádě tak

dusan slaby ( 21. dubna 2022 02:36 )

Doufam, ze ji natrhne ***!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa