Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala o základně v Česku: „Hezké přání, jednání se nevedou.“ Nechtějí ji ani USA

Aktualizováno -
12. dubna 2022
14:16
Autor: ČTK - 
12. dubna 2022
11:17

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude dojednávat obrannou smlouvu se Spojenými státy, kterou má většina zemí v regionu. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Debata o americké základně podle něho nemá smysl, protože ji Česku nikdo nenabízí. O přítomnosti amerických vojáků na českém území se začalo diskutoval po sobotním vyjádření ministryně obrany Černochové, která Deníku N řekla, že po Velikonocích při jednání ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem chce otevřít i téma americké přítomnosti v ČR.

„Vítám všechny kroky, které vedou k posilování obranyschopnosti,“ uvedl Fiala. Dodal, že o konkrétní základně se nejedná. „Co bude (ministryně Černochová) dojednávat, je obranná smlouva s USA, kterou má většina zemí v našem regionu,“ uvedl.

„Je to určitě pěkné téma. Pro mě jako občanského demokrata se to pěkně poslouchá, ale opravdu je to jenom hezké přání,“ řekl Aktuálně.cz premiér a šéf ODS k možnosti stálé americké vojenské přítomnosti v ČR. Zdůraznil, že nejde o aktuální téma. „Reálná jednání se o tom nevedou,“ dodal.

Téma se podle Fialy objevilo víceméně náhodou poté, co europoslanec a exministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra na víkendovém kongresu ODS připomněl svůj dva roky starý projev a řekl, že v Česku chybí americká vojenská základna. Černochová poté o nápadu mluvila v médiích.

18:01
Dnes

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem „Sláva Ukrajině!“ na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vrtulník podle rozvědky používala ruská armáda během svého tažení na Ukrajině při podpůrných operacích. Vrtulníky Ka-32 se využívají k přepravě osob či nákladu, k pátracím a záchranným operacím při humanitárních katastrofách nebo i k hašení požárů.

Letiště Ostafjevo podle ukrajinské rozvědky patří ruskému ministerstvu obrany, které ho využívá společně se společností Gazpromavia patřící pod plynárenský podnik Gazprom. Podle dostupných informací slouží letiště pro civilní i vojenské lety.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

Zobrazit celý online

Podle informací webu Lidovky.cz nejde o zřízení americké vojenské základny, ale o vyjednání podmínek smlouvy o obranné spolupráci mezi Českem a USA. Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, podle níž Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Nalézt dohodu by podle ní chvíli trvalo, v Česku by ji schvalovaly obě komory Parlamentu.

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by zřízení americké základny v Česku nepodpořil, považuje je za zbytečné. Nejlepší by podle něj bylo udělat o tématu referendum, uvedl v pondělí na sociálních sítích. Svůj postoj zdůvodnil tím, že Severoatlantická aliance v současnosti vytváří v zemích na své východní hranici obranné systémy a společné alianční jednotky, takzvané battlegroups. „Tak proč bychom ještě měli dělat nějaké základny u nás, když tyhle základny pomáháme budovat?“ řekl s odkazem na účast českých vojáků na vytváření mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku.

Slovenský parlament letos v únoru schválil smlouvu, která americkým vojákům umožní využívat infrastrukturu dvou vojenských letišť na Slovensku. Projednávání dokumentu provázely protesty a obstrukce opozičních stran. České ministerstvo obrany tehdy na dotaz ČTK uvedlo, že ČR se Spojenými státy o smlouvě nejedná, pokud ale americká strana uzavření navrhne, Česko je připravené se návrhem zabývat. Podle informací Lidovek.cz se nyní jedná právě o takové smlouvě, nikoliv o budování konkrétní americké vojenské základny.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli v pořadu Partie CNN Prima News řekl, že pro případ přítomnosti Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově. O konkrétních lokalitách se ale nyní nejedná, uvedlo v neděli večer na webu ministerstvo obrany. Černochová má podle úřadu při nadcházející návštěvě USA potvrdit zájem Česka jednat o dohodě, která by právně zastřešila obrannou spolupráci obou zemí.

Video  Jednání premiéra Fialy s ukrajinským prezidentem Zelenským  - reprofoto FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa