Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman podporuje obrannou smlouvu s USA, řekl Fiala. A zmínil, co prezidentovi leží na srdci

Aktualizováno -
12. dubna 2022
20:24
Autor: ČTK, Mii - 
12. dubna 2022
06:39

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil dnes v podvečer v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Tématem pravidelné schůzky byla především situace na Ukrajině a její dopady na Česko. Fiala uvedl, že Zeman podporuje obrannou smlouvu s USA, o které chce česká vláda jednat. Vznik americké základy na území ČR by ale nepodpořil. Také mu podle premiéra „leží hodně na srdci“ podpora běloruské opozice.

„Pan prezident tady vyjádřil podporu naší pomoci Ukrajině a postupu, který v této věci volí česká vláda,“ uvedl po večeři Fiala. Dále se oba politici bavili o obranné smlouvě s USA, Zeman ji podle premiéra podporuje. Vznik americké základny neřešili, nicméně prezident podle Fialy uvedl, že by jí nebyl nakloněn.

„Pan prezident mě požádal, abych ho zastoupil na červnovém summitu NATO,“ řekl dále Fiala, co bylo tématem schůzky. „Prezidentovi leží hodně na srdci podpora běloruské opozice,“ pokračoval posléze premiér s tím, že Zeman si přeje, aby v Česku vznikla běloruská kancelář. 

9:35
Dnes

 Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

09:44
Dnes

"Ruská armáda útočí letadly a dělostřelectvem na Doněckou oblast - jsou mrtví a zranění. Policie dokumentuje následky ostřelování," tweetuje Národní policie Ukrajiny.

9:04
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 920 lidí, 9 tanků, 13 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Prezident se s premiérem setkávají pravidelně zhruba jednou za měsíc. Naposledy se schůzka konala na začátku března, i tehdy politici mluvili především o ruské agresi na Ukrajině.

Video  Fiala: Zeman souhlasí s jednáním o obranné smlouvě s USA  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa