Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úžasný úspěch malého Adámka s SMA: Poprvé se sám postavil

Autor: jel - 
24. března 2022
11:26

Malému Adámkovi lékaři diagnostikovali spinální svalovou atrofii (SMA). Při tomto genetickém onemocnění dochází k ochabování svalů a zákeřná nemoc byla do nedávna neléčitelná. V současné době existuje genová terapie lékem Zolgensma. Tu podstoupil i Adámek a díky ní i obrovsky náročným rehabilitacím se jeho stav zlepšuje. Nyní má za sebou obrovský úspěch. Sám se dokázal postavit.

Malému bojovníkovi Adámkovi byl zázračný lék Zolgensma aplikován v květnu roku 2020. Tím ovšem pro klučinu nic neskončilo, samotné podání genové terapie totiž nestačí. Chlapeček od té doby podstupuje náročné rehabilitace a cvičení. Není to jednoduché pro něj ani pro jeho rodiče, ale přináší to ovoce.

Rodina se na sociální síti pochlubila úžasným videem. Na něm je vidět, že se Adámek dokáže postavit zcela sám jenom za pomocí opory. „Dnes se musím s Vámi o něco podělit. Poprvé jsem se pokusil si stoupnout a nakonec se to i povedlo,“ píše se v komentáři u videa. Mnoho uživatelů facebooku, kteří napjatě sledují úspěchy chlapečka, vyjádřilo obrovskou radost nad tím, že se klučíkovi daří.

Obrovský milník

Jak se Blesku svěřili rodiče Adámka, je to pro ně všechny obrovský milník. „Jsme rádi, že jeho dovednosti jdou směrem dopředu,“ řekli. Nicméně také doplnili, že postavit se je zatím pro Adámka opravdu těžké, bez opory to nedokáže a ve stoje vydrží jenom chviličku.

„Nešlo by to samozřejmě bez cvičení, důležité jsou pro nás intenzivní neurorehabilitace, které Adámek podstupuje min. čtyřikrát do roka,“ doplnili. Všechny tyto úkony stojí samozřejmě obrovské peníze, pro malého klučinu je proto zřízen transparentní účet, kam může každý přispět. Jenom například jeden takový pobyt stojí bez mála 80 tisíc korun a pojišťovny na něj nepřispívají.

Video  Adámek s SMA zdolal další velký milník, sám se postavil.  - Facebook
Video se připravuje ...