Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jiříček s SMA by rád hrál tenis: Uzvednout raketu je pro něj ale neuvěřitelně náročné

Autor: jel - 
12. ledna 2022
12:37

Už téměř před rokem dostal malý Jiřík zázračný lék Zolgensma, který by měl zlepšit kvalitu jeho života s vážnou spinální svalovou atrofií. Díky genové terapii a poctivé náročné rehabilitaci udělal malý klučina pořádný pokrok. O tom, jak se chlapečkovi daří rodiče pravidelně informují na sociální síti. Nyní Jiříček zatoužil hrát tenis, raketa je však pro jeho ručičky obrovsky těžká, náročné cvičení ho ale bavilo a určitě to brzy zkusí znovu.

Velká naděje pro Jiříka a jeho rodinu přišla s lékem Zolgensma. Samotná aplikace nejdražšího léku světa by ovšem klučíkovi nepomohla a tak musí od jeho podání poctivě cvičit a rehabilitovat, aby se jeho stav zlepšoval. Rodiče mu v tom pomáhají, co jim síly stačí, doma mu dokonce postavili speciální rehabilitační místnost. 

Na podzim udělal statečný klučina velkou radost všem, co jeho příběh sledují. Udělal totiž pár prvních samostatných krůčků. Na Štědrý den šel pak ke stromečku po vlastních nožičkách jenom s oporou tatínka.

Nyní by Jiřík rád hrál tenis, stejně jako jeho starší bráška. Zkusil proto první trénink, v sedě těžkou raketou odpaloval míčky. Jak uvedla rodina na sociální síti, uzvednout raketu byl pro malého klučinu velmi náročný úkol. Přestože neváží ani 200 gramů kvůli nemoci je to pro chlapečka mnohem těžší než pro jiné děti. „A i když se toto moje hraní ani zdaleka opravdovému tenisu nepodobá, posilování je to pro mě pořádné, to vám povím!“ napsali rodiče slovy synka.

K příspěvku připojili video, na němž je vidět, že Jiříka hraní tenisu velmi baví a navíc mu skvěle jde, několik míčků se mu podařilo odpálit. Na závěr klučina nezapomněl ani na pořádné protažení a ve videu je pak vidět také malý legrační bonus. Když míček nadhazoval starší bráška, omylem trefil svého sourozence přímo do čela. „No a protože mě to zároveň i moc bavilo, určitě takhle budu zkoušet trénovat častěji,“ uzavřeli rodiče.

Video  Jiříček s SMA hraje tenis.  - Facebook Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi