Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obrovský pokrok Jiříčka s SMA po podání Zolgensmy: Dokáže už stát úplně sám!

Autor: jel - 
2. října 2021
05:00

Jiříček trpí obávanou spinální svalovou atrofií. Počátkem roku dostal jako páté dítě v České republice nejdražší lék světa Zolgensma, který jemu i dalším dětem trpícím stejnou nemocí přinesl obrovskou naději. Přestože od podání genové terapie nebylo vždy vše jen růžové a objevily se i výrazné problémy, Jiříček dělá obrovské pokroky. Nyní rodina zveřejnila video, na němž klučina dokáže sám, bez pomoci stát.

Nejdražší lék světa dostal statečný Jirka na začátku února. Od té doby poctivě cvičí a rehabilituje a jeho stav se zlepšuje. Na jaře ovšem nepřišly dobré zprávy, nějakou dobu Jiříček bojoval s nedostatkem bílých krvinek. Navíc kvůli špatnému postavení kyčlí dostal speciální ortézku, kterou musel nosit na noc a která není zrovna pohodlná.

I přes tyto neradostné zprávy ovšem přicházejí hlavně ty dobré! V úterý se na facebookových stránkách věnovaných chlapečkovi objevilo úžasné video. Na něm je vidět, jak Jiříček dokáže stát na místě úplně bez jakékoliv opory a to dokonce i poměrně dlouhou dobu.

Obrovská radost

Z krásného pokroku mají radost rodiče i příznivci malého Jiříka, kteří napjatě sledují, jak se klučinovi daří a přejí mu jen to nejlepší. „Když je dobrá motivace, dokážu nemožné,“ uvedla rodina v textu u videa. „Já stojím úplně sám! Všechna ta každodenní dřina stojí za to! Díky, že jste se mnou,“ dodali.

K nadšení se připojili i mnozí další uživatelé. Aby ne, je skvělé vidět, že lék zřejmě pomáhá a náročné rehabilitace nesou ovoce. „Neskutečné, úplně mě to dojalo. Ty a tvá rodina jste hrozně moc stateční. Jen tak dál, Jiříku, držím ti palce a přeji mnoho dalších pokroků,“ napsala paní Jiřina. Někteří dokonce uvedli, že je video dojalo až k slzám. Všichni doufají, že se malému bojovníkovi bude i nadále dařit.

Video  Jiřík s SMA už spokojeně dovádí i na tříkolce.  - FB: Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...