Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Honzík (3) sjel do jezírka a skončil ve vegetativním stavu: Lékaři mu nedávali naději, pak se však stal malý zázrak!

Autor: jel - 
20. září 2021
05:00

Malý Honzík se narodil jako zdravý chlapeček. Měl radost ze života, rád si hrál a jezdil s rodiči na výlety. Pak ale přišel den, který dramaticky změnil celé rodině život. Na pobytu maminek s dětmi sjel klučina na odrážedle do jezírka. Pod vodou byl dlouhou dobu. Pak ho dlouho oživovali. Situace nevypadala dobře. Honzík nakonec skončil ve vegetativním stavu. Doktoři už mu nedávali naději na zlepšení. Jenže malý chlapeček je skutečný bojovník.

Veselý Honzík se měl odmalička čile k světu. Rád skákal a dováděl. Se sestřičkou Evičkou trávil čas na pískovišti, s tatínkem si stavěl z lega a s maminkou tancoval. Bavila ho prostě obrovská spousta věci. „Byl jsem tak moc šťastný kluk až do dne, kdy se mi stala nehoda, která změnila život celé naší rodině. O vše krásné, co prožívají malé děti, jsem přišel během pár vteřin,“ uvedli rodiče Vlastimil a Kamila na facebookových stránkách věnovaných jejich synkovi.

Honzík vyrazil s maminkou na pobyt pro maminky s dětmi. Společný výlet si užívali do chvíle, než paní Kamila odešla vyzvednout svačiny na odpolední procházku a nechala chlapce na hlídání ostatním účastnicím pobytu. 

Nikdo si ničeho nevšiml!

„Já jsem si hrál na mém oblíbeném odrážedle, na kterém jsem však sjel nešťastnou náhodou rovnou do nedalekého přírodního jezírka,“ popsali rodiče událost, která jim tak zásadně změnila celý život. Bohužel si toho nikdo nevšiml. Ani ne dvouletý chlapeček se sám na břeh dostat nedokázal. Až když se paní Kamila vrátila, všimla si, že Honzík chybí. Začala mít strach.

V přítomných ženách by se krve nedořezal, než konečně chlapečka našly! „Když mě dostaly ven z jezírka, maminka mě okamžitě začala resuscitovat a ostatní ihned volaly záchrannou službu.“ Za dlouhých dvacet minut dorazila pomoc a ještě dalších šest trvalo, než se povedlo obnovit chlapečkovu srdeční činnost. Skončil na ARU, kde bojoval o život. Kamila a Vlastimil prožívali strašné chvíle, měli strach, že Honzík nepřežije.

Nakonec přišlo po třech dnech zlepšení a Honzík na moment otevřel oči. Jenže radost netrvala dlouho a jeho stav se opět zhoršil! Mozek poznamenal dlouhodobý nedostatek kyslíku a chlapeček dostával silné křeče. Léky na ně nezabíraly.

„Nedalo se nic dělat, jen čekat, kdy zase přijdou a jak budou dlouhé. Také jsem nemohl vůbec jíst, tak mi do bříška dali takovou trubičku, PEG, kterým jsem dostával umělou výživu přímo do bříška,“ uvedli rodiče s tím, že lékaři stanovili diagnózu takovou, že Honzík bude ve vegetativním stavu. Naději na zlepšení mu nedávali.

Malý zázrak

Honzík je ale opravdu neuvěřitelný bojovník. I přes nepříznivé prognózy lékařů se totiž nevzdal. Rok od strašlivých událostí dokáže sám jíst a lézt po čtyřech, chvilku dokonce vydrží stát. 

„Mluvit a chodit bohužel ještě nedokážu, ale věřím, že to se také naučím. Tak velké pokroky jsem udělal díky celé řadě léčebných procedur,“ vysvětlili rodiče. Bohužel účinná léčba je nákladná a zdravotní pojišťovny ji nehradí.

Rodiče už na ni ale dál nemají, všechny své úspory už do léčby vložili. A přitom jsou následující dva roky pro Honzíka zásadní! Pokud bude v léčbě pokračovat, mohl by se plně uzdravit! Nezisková organizace Život dětem a.s. proto pro Honzíka pořádá veřejnou sbírku. Na transparentní účet může přispět kdokoliv, jakoukoliv částkou, i drobná pomoc může Honzíka posunout blíž k tomu, aby se s krutou ranou osudu vyrovnal a zase si mohl hrát.

V galerii se podívejte na dojemné fotografie, které ukazují boj statečného chlapečka s těžkým osudem. Cesta, již za rok od nehody urazil, je neuvěřitelná.