Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jde bos tisíce kilometrů pro nemocnou dcerku (9): Tatínek zvyšuje povědomí o neléčitelné chorobě

Autor: rix - 
30. září 2021
18:50

Chris Branningan (41) jde tisíce kilometrů bez bot, aby zvýšil povědomí o genetickém onemocnění, jímž trpí jeho devítiletá dcera. Onemocnění může způsobit omezený růst, opožděný vývoj či předčasné stárnutí. 

Jak informoval deník New York Post, příslušník britské armády Chris Branningan a jeho manželka Hengameh přivedli svou dceru Hasti na svět před devíti lety. To ještě netušili, jaké trable jejich nebohou holčičku v životě potkají. Byl jí diagnostikován tzv. syndrom Cornelie de Langové (CdLS). Jde o závažnou genetickou poruchu. 

Vzácný stav, který se vyskytuje přibližně u jednoho z 20 000 dětí, může vedle jiných nepříznivých účinků na zdraví způsobit omezení růstu, opoždění vývoje, kognitivní poruchy nebo předčasné stárnutí. Krátce po tom, co se zděšení rodiče dověděli, že tato nemoc bude mít významný vliv na život jejich dcery, rozhodli se pro založení charity. Ta dostala název Hope for Hasti a má shromažďovat peníze na výzkum závažného onemocnění. 

Poslední výdělečnou iniciativou charity je The Hope for Hasti Barefoot March, třiapadesátidenní trek podél východního pobřeží Spojených států. Tatínek Chris zahájil náročný sólový pochod 31. srpna z The Jackson Laboratory v Bar Harbor a projde 12 států, dokud se nedostane do Camp Lejeune v Jacksonville v Severní Karolíně.

Chris přijal obrovskou fyzickou výzvu, aby pomohl zvýšit povědomí a zajistil financování výzkumu CdLS, protože v současné době neexistuje žádný lék ani léčba k zastavení zákeřné choroby. Od začátku pochodu šel Chris po cestách pouze bosý, jen s batohem plným tábornických potřeb, který údajně váží až 24 kilogramů. Během své cesty si oblékl tričko s nápisem „Jak daleko byste zašli pro své dítě?“

„Jsem vyčerpaný, protože jsem pořád na cestách. Do toho se pořád bavím s cizími lidmi, kteří se o náš případ zajímají. Povídám jim o své dceři, což je vyčerpávající i emočně. Bolí mě nohy i záda, každý den mám zaplněný,“ svěřil se tatínek. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi