Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf záchranářů promluvil o situaci českých horolezců v Pákistánu: Vyrazil jim na pomoc slavný horal

Autor: rc, ČTK - 
14. září 2021
13:00

Dobýt horu Rakapoši v Pákistánu se rozhodli čeští horolezci Petr a Jakub. Dvojice dobrodruhů byla už na sestupu spolu s jejich místním průvodcem, když se objevily komplikace a dobrodružná cesta se změnila v boj o život. Horolezci uvázli ve výšce asi 6 900 metrů nad mořem. Pákistánci zahájili záchrannou operaci, kterou ovšem komplikuje právě nadmořská výška, v níž Češi zůstali. Šéf záchranné mise Abdul Joshi pro Blesk uvedl, že v pondělí záchrana pomocí vrtulníku nebyla možná. Čechům proto na pomoc vyrazila skupina ze základního tábora.

Dobýt pákistánskou horu Rakapoši se rozhodli Češi Petr a Jakub, kteří na vrchol vyrazili spolu s místním průvodcem. Horolezci se úspěšně dostali až do výšky 7 788 metrů nad mořem. Vrchol pokořili už v pátek a následně začali sestupovat do tábora. Ovšem při návratu přišly komplikace, které znemožnily návrat. Horolezci proto kontaktovali své blízké a místní úřady následně zahájily záchrannou misi.

Trápí je omrzliny a horská nemoc

„Utábořili se v 6900 metrech, jsou tam už dva dny. Zatímco (Pákistánec Vadžídulláh) Nagrí je v dobré kondici a udržuje s námi kontakt, jeden z českých horolezců trpí omrzlinami a druhému je špatně,“ uvedli dříve pákistánskému listu Dawn šéf Pákistnaksého klubu alpinistů (ACP).

Jeden z Čechů podle něj trpí akutní horskou nemocí, která je způsobena nedostatkem kyslíku ve vysoké nadmořské výšce. Teploty na místě klesají až k mínus 30 stupňům Celsia.

Záchranná akce nebyla možná

Záchranáři dokázali trojici lokalizovat z vrtulníku. Velitel záchranné akce pro Blesk uvedl, že záchranáři vzali vrtulník až do výšky nad sedm tisíc metrů, odkud horolezce viděli, ovšem stroj nemohl přistát. „Kvůli tak vysoké nadmořské výšce však helikoptéra nemohla přistát, ani spustit žádného horolezce,“ napsal Abdul Joshi s tím, že záchranu komplikuje také skutečnost, že horolezci během svého výstupu neupevnili lana, která by jim nyní pomohla při návratu.

„V rámci záchranné misi jsme museli vyslat skupinu ze základního tábora, aby lana umístila. Je to něco, co bude vyžadovat spoustu zdrojů, lidské síly a času,“ dodal Joshi. „Prozatím, jsme uvázlým horolezcům poskytli jídlo a lana, která jim pomůžou pokračovat v sestupu dolů,“ uzavřel.

„Pákistánská armáda doručila letecky jídlo, vodu, léky, lana a bezdrátové sety pro bezpečný návrat uvázlých horolezců. Horolezci se vydali na cestu zpět. Dá-li bůh, budou ve výšce 6000 metrů zachráněni," sdělil ČTK v úterý ráno pákistánský novinář Vadží Haidir, který je na letecké základně, odkud odlétají vrtulníky vstříc Rakapoši. „Sestup vede pákistánský horolezec Vadžídulláh Nagrí, kontakt očekáváme po dvou hodinách," dodal.

Zástupce velvyslance v Islámábádu Antonína Hradilka potvrdil, že se pro horolezce vydala odlehčená helikoptéra bez dveří, ani ta je ale není schopná vyzvednout, neboť se v dané výšce nemůže zastavit na místě. Ve vyjádření, které ČTK poskytlo české ministerstvo zahraničí, také diplomat uvedl, že horolezci se musí sami pokusit sestoupit do výšky 6 tisíc metrů a že jim naproti na pomoc má vyrazit tým v čele se slavným pákistánským horolezcem Alím Sadparou.

Ostrý hřeben

Horolezci tak zřejmě stráví další večer v extrémních podmínkách. Zkušený horolezec Marek Holeček pro Radiožurnál uvedl, že horolezcům zbývají pouze dvě možnosti. „To znamená se buď spolehnout na záchranu od pákistánské armády, která je odtamtud nějakým způsobem vyzvedne helikoptérou, anebo se musí vydat dolů,“ uvedl horolezec s tím, že pod táborem, v němž se horolezci utábořili, se nachází pouze ostrý hřeben, v místě navíc můžou hrozit laviny, pokud čerstvě nasněžilo.

Výstup bez povolení?

Horolezci se na horu podle pákistánských médií vydali bez řádného povolení. „Horolezci z České republiky šli nahoru před vydáním schvalovacího certifikátu, což je neetické. Očekáváme od každého, kdo se na takové expedice vydává, že bude jednat v souladu se zákony a regulacemi pro vlastní bezpečnost v případě nouzových situací,“ uvedl na twitteru mluvčí lokálního ministerstva sportu Raja Nasir Ali Khan.

VIDEO: Pětapadesát let staré mumie horolezců trčely ze sněhu!

Video  Pětapadesát let staré mumie horolezců trčely ze sněhu!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi