Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Autistický chlapec (7) přišel během chvíle o oba rodiče: Brášky se ujal starší sourozenec

Autor: rix - 
23. června 2021
12:36

Rodina Sycamorových si prošla neuvěřitelně těžkým obdobím. Dva bráškové Conar a Mason přišli během pouhého roku o matku a mladší bráška o otce. V tu chvíli se život sourozenců obrátil doslova vzhůru nohama. Starší bratr Conar se ale postavil situaci čelem a Masonovi trpícího autismem teď nahrazuje otce.

Jen těžko představit si mohli oba bráškové situaci, kterou jim osud nadělil. Jejich maminka Clara (†50) Sycamorová náhle zemřela ve spánku v březnu minulého roku. Ještě než stihli mamku oba oplakat, zemřel i Masonův otec Colin (†51), uvedl deník Metro.

Rodinná tragédie začala 20. března 2020, když se Conar probudil a našel nevlastního otce, Colina, jak se pokoušel oživit matku Claru, která usnula na pohovce v obývacím pokoji. I přes jeho úsilí byla bohužel maminka o pár minut později prohlášena za mrtvou. Matka obou chlapců měla mít letité problémy se srdcem a brát množství léků. „Měla v minulosti srdeční choroby a právě kvůli komplikacím její srdce ve spánku přestalo bít,“ uvedl Conar.

Už v tu dobu se rodina musela pevně semknout a Conar musel brát ohled především na brášku Masona. „Den, kdy mamka umřela, byl strašný. Soustředil jsem se hlavně na brášku, abych ho rozptýlil a především, aby neviděl svou mamku mrtvou,“ řekl Conar a vzpomínal na to, jak byla jejich mamka zábavná a starostlivá žena. „I když bylo těžké ji ztratit, s bráchou a mým nevlastním otcem jsme se semkli. Colin pro mě vždy byl jako vlastní otec a po smrti matky jsme si byli opravdu blízcí,“ dodal. 

Clara vychovala Conara jako svobodná matka, ale v roce 2011 se setkala se svou dětskou láskou Colinem a rychle se zamilovali. Syn Mason se jim narodil v roce 2013. „Mason je díky svému autismu blázen do vesmíru a matematiky. Také miluje fotbal. Bylo těžké mu smrt maminky vysvětlit,“ vzpomínal Conar.

Poté ale přišla další těžká rána. Otec Colin utrpěl v dubnu 2021 v práci mozkové aneurysma. Byl nalezen v „kaluži krve“ kolegou a převezen do Ipswichské nemocnice.

Jak se jeho stav zhoršoval, byl převezen ke specialistům v Addenbrooke's Hospital v Cambridge, ale poté, co utrpěl další krvácení a cévní mozkovou příhodou, rozhodli lékaři, že už se nedá nic dělat. „Říct Masonovi, že i jeho otec zemřel, byl pro mě jedním z nejhorších a nejtěžších okamžiků mého života,“ řekl Conar o krušných chvílích. „Tatínek mi po smrti maminky řekl, že mě nikdy neopustí,“ plakal tehdy malý bráška. To zlomilo Conarovi srdce, ale rozhodl se, že se o sourozence musí postarat. 

„Ani jsem o tom nepřemýšlel, byl jsem jako v režimu autopilota. Věděl jsem, že se o Masona musím postarat. Už jen kvůli kvůli Claře a Colinovi. Vím, že je to celoživotní závazek, ale z celého srdce věřím, že to zvládnu,“ svěřil Conar.

Conar zanechal svého zaměstnání a veškerý čas začal věnovat Masonovi. Jeho život se obrátil na ruby. Sám o sobě tvrdil, že jeho život byla spíš jedna velká party. Pracoval jako kuchař. „Práce do pozdních hodin a pak piva s kolegy,“ upřesnil. „Teď je to jiné, mám velkou zodpovědnost. Vždy jsem byl zodpovědný, ale tohle je vyšší liga,“ vysvětil a namísto na party plánoval výlet do Legolandu nebo do zoo. Zároveň si hledal práci, která by se časově shodovala s tím, jak chodí Mason do školy. Ředitel jeho školy založil charitativní stránku Go Fund Me, aby s Masonem mohli jít na den do zoo. „Vybrané peníze ale předčili naše očekávání, nyní je to asi 150 000 korun,“ divil se Conar. Založil tedy bráškovi spořící účet, aby měl základ do dalšího života.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi