Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rány jak z děla na Silvestra: Blesk radí, jak zklidnit psy

Autor: Zbyněk Schnapka - 
31. prosince 2019
10:24

Až k smrti mohou vyděsit čtyřnohé parťáky výbuchy petard a rachejtlí. Lidská zábava v podobě ohňostrojů jim jako velká legrace o Silvestru nepřijde. Rány z vystřelující pyrotechniky pejskům drásají nervy a strašný rámus je dohání až k šílenství. Stačí jim ale dát ten správný preparát a pejskové mohou strávit Silvestra v klidu.

Není to pro ně nebezpečné. Pejskům se dá preparát odpoledne či v podvečer na Silvestra v podobě sedativa. Její účinek se dostaví po půl až jedné hodině a vydrží až do druhého dne,“ řekla veterinářka z ordinace U Tří voříšků v Plzni Dagmar Caltová (51).

Každý pes má jinou váhu a tak se musí medikament správně nadávkovat. Také je dobré, když před užitím uklidňujícího přípravku veterinář pejska vidí a vyšetří ho,“ dodala Caltová. „Každý rok si chodíme pro pilulku. Naše fenka Lily (4) vždy zaleze pod stolek s televizí a vůbec jí nevadí, že venku vybuchují petardy,“ svěřil se majitel pejska Roman Dobrý (56).

Blesk přináší několik rad, jak pejska zklidnit:

Hladit ho, mazlit se s ním, mluvit na něj, držet ho v náručí a nepodávat mu žádné medikamenty

Sedativum na bázi gelu určené psům. Podává se na Silvestra odpoledne a pejsek ho slíže jako ňamku. Je nutné, aby před tím psa vyšetřil veterinář.

Malý pes (čivava): 62 Kč

Střední pes (kokršpaněl): 130 Kč

Velký pes (vlčák): 400 Kč

Pilulky určené lidem jako třeba diazepam. O podání preparátu je třeba poradit se s veterinářem. Někdy je ale účinek zcela opačný. Pes je ještě neklidnější a divočejší.

Uklidňující přípravky na přírodní bázi jako je třeba preparát Zylkene. Musí se začít brát nejméně jeden den před Silvestrem. Pes se pak cítí spokojeně.

Malý pes (čivava): 1 tableta 1x denně (1 tableta stojí 15 Kč)

Střední pes (kokršpaněl): 2 tablety 1x denně (1 tableta stojí 15 Kč)

Velký pes (vlčák): 2 tablety 1x denně (1 tableta stojí 30 Kč)

Uklidňující přípravek Alavis Calming na přírodní bázi. Bere se v období vystavení stresu. Výhodou tady je, že se pejskovi může podat přímo na Silvestra v podvečer. Jedno balení stojí cca 600Kč.

Malý pes (čivava): ½ tablety

Střední pes (kokršpaněl): 1 tableta

Velký pes (vlčák): 2 tablety

bandis05@seznam.cz ( 1. ledna 2020 15:10 )

Ano věřím že to zvířatům vadi ale já mám doma 2 roky starého bewedra a tomu je to jedno jen zvedne opcas uši alr leží v klidu. Neni nutné se tady urážet a něco rušit jako je rachejtle na silvestra.

bibijana ( 31. prosince 2019 18:09 )

přesně tak. Právě před těmito medikamenty mě náš veterinář zrazoval. Také uklidňovat psa,litovat ho, hladit ho, je špatné, pes je prý o to úzkostnější.Páníček má jako vůdce smečky zůstat v klidu. Pes nesmí být sám.Ty, kteří jsou pořád venku, vzít dovnitř,do nejklidnějšího místa v domě.Když je řádění nejhorší, dát psovi oblíbený pamlsek, já mám nachystanou morkovou kost.Kdo má možnost, tak vyjet před půlnocí se psem mimo obydlenou oblast a vrátit se, až řádění bláznů pomine, tedy kolem jedné hodiny.Jenom retardi hážou petardy.Není to jenom o zvířatech,hrozně na ty zvuky reagují staří lidé, kterým to připomíná válku a bombardování.Tohle by měli zažít všichni tito hajz.lové, kteří si v tomto svinst.vu libují.

bibijana ( 31. prosince 2019 17:59 )

hova.do, jedno. Místo urážek táhni uklízet ten bordel, co po vás po tom silvestrovském řádění zbyde.Čoklaři aspoň na ty psí výkaly platí městům poplatky, za to ty platíš ho.v.no. lud.ro jedna odporná!

samuray ( 31. prosince 2019 16:57 )

Moje zkušenost je taková, že s pejskem je nejlepší jít ven. Pokud byl v bytě, doslova šílel. Naopak venku byl zcela v pohodě.

dobryclovek ( 31. prosince 2019 11:32 )

poli­tikum­,kraj­ským,m­ěstký­m,obec­ným,by­ch ty petardy nacpal do prde.e!! policistu nevidíte v ulicích a ožralci,omladina už dva dni terorizuje staré lidi,pejskaře,děti kteří se v noci lekají,nemužou leknutím usnout brečí a to vše jen pro vietnamské trhovce kteří prodají i mrtvého hošimina jen vydělat!! Stát podporuje jen hovna!!

Zobrazit celou diskusi