Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Malému taekwondistovi (†9) se čtyřikrát zastavilo srdce, nakonec ho zabilo nachlazení

Autor: shp - 
15. července 2019
19:09

Byl to malý bojovník s velkým srdcem. Devítiletý chlapec Tristan Ang (†9) z Kalifornie se stal juniorským mistrem v taekwondu a získal v něm dokonce černý pásek. O pár dní později skončil na pohotovosti, kde se mu čtyřikrát zastavilo srdce. Adenovirus mu způsobil těžké nachlazení. Hoch nakonec zemřel na otok mozku, který vir způsobil.

O smutném osudu dítěte promluvili jeho zdrcení rodiče pro televizní stanici KTVU. Chtějí varovat ostatní před virem, který je smrtelný pro děti s narušeným imunitním systém. „Může se to stát každému dítěti,“ řekla maminka Belle.

Po turnaji dostal horečku

Tristan byl podle ní vždy zdravý, aktivní a usměvavý chlapec. Miloval teakwondo, v němž byl úspěšný a vyhrál v něm dokonce mezinárodní soutěž. O pár dní později byl ale nezvykle unavený a zesláblý. Zanedlouho dostal horečku.

Po ní následovaly bolehlavy a nepříjemné pocity na zvracení. Jelikož maminka Belle pracuje jako zdravotní sestra a tatínek Mark jako zdravotní bratr, podali mu léky a mysleli si, že se jeho stav zlepší. Ostatně měl za sebou vyčerpávající turnaj.

Zavodnění nepomohlo

Jenže jeho stav se nezlepšoval. Táta ho proto vzal do nemocnice. Tam mu řekli, že je jeho syn dehydratovaný a že mu pomůže zavodnění. Jenže nepomohlo. Tristanův stav se stále zhoršoval, až byl tak slabý a zmatený, že ani nevěděl, jak se jmenuje.

Nakonec dítě skončilo na jednotce intenzivní péče. Otékal mu mozek, ale testy na meningitidu byly negativní. „Neměl ani příznaky nachlazení,“ vzpomíná Mark. Syn se rodičům ztrácel před očima. Nakonec se mu čtyřikrát zastavilo srdce. Poté přišla zdrcující zpráva.

Lékaři: Vaše dítě umírá

Lékaři rodičům sdělili, že jejich milované dítě umírá. „Jako zdravotnímu bratrovi mi to bylo jasné, ale jako táta jsem tomu nechtěl věřit,“ dodává smutně Mark. Zákeřný adenovirus způsobil silnou chřipku, které syn podlehl. Nechť je mu země lehká.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi