Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velké prezidentovo překvapení! Pavel nevyloučil, že bude znovu kandidovat, podpoří ho i Eva?

Aktualizováno -
8. března 2024
21:47
Autor: for - 
8. března 2024
19:40

Prezident Petr Pavel nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí ve volbách obhájit svůj mandát. Řekl to dnes České televizi (ČT) v rozhovoru k roku ve funkci. O případné účasti ve volbách se Pavel bude rozhodovat podle politické a společenské situace a podle toho, jak se mu bude dařit naplňovat jeho priority. Prezident okomentoval také nedávnou roztržku mezi Českem a Slovenskem, premiér Fico je podle české hlavy státu zklamáním i pro mnoho Slováků. Pavel rovněž vyzval ke společenské debatě o přijetí eura.  

  • Petr Pavel přirovnal svůj první rok v prezidentském mandátu jako jízdu na divoké vodě.
  • Nevyloučil, že by mohl mandát v následujícím volebním období obhajovat. Zatím se ale zaměřuje na současný mandát.
  • Připustil, že důvody změn v prezidentské kanceláři byly manažerské, ale z velké části také osobní.
  • Popřel, že by Petr Kolář měl být nějakou šedou eminencí na Hradě. 
  • Vyzval k debatě na téma možného přijetí eura a také k průběžnému rozptylování mýtů, které u veřejnosti ohledně evropské měny kolují.
  • Okomentoval i konkrétní finanční pomoc Ukrajině, kterou iniciovala Česká republika.   
  • Zmínil, že premiér Fico je zklamáním, i pro mnoho Slováků. Ficův postoj k zahraničním tématům je komplikací vztahů s ČR, ne jejich přerušením, dodal.

„Myslím, že to je i na četnosti aktivit vidět, že si opravdu nešetřím síly na další období. Opravdu uvidíme, jaká bude situace za čtyři roky,“ sdělil. Na otázku, zda vylučuje opětovnou kandidaturu, odpověděl: „A priori by člověk neměl vylučovat nic.“ V rozhodnutí bude prý hrát roli i hlas rodiny. „Pokud bych viděla, že tam podpora je, tak bych samozřejmě kandidaturu zase podpořila,“ míní Eva Pavlová, která se rozhovoru ke konci také účastnila. 

V lednu na setkání s občany ve Stříbře na Tachovsku Pavel naznačil, že zájem obhajovat mandát nemá. „Mám za to, že jeden pětiletý mandát, když ho člověk dělá naplno, tak je až dost,“ prohlásil prezident podle serveru Novinky.cz. Řekl také, že nemá chuť zopakovat si předvolební období. 

Prezident nyní během rozhovoru zdůraznil, že se musí vyhnout riziku dojmu nepostradatelnosti. A to jak té vnitřní, tak i té zprostředkované. Podle něj je důležité prostě myslet na to, že není spasitelem. 

Bývalý náčelník generálního štábu české armády a předseda Vojenského výboru NATO Pavel ve druhém kole prezidentské volby na konci loňského ledna porazil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Prezidentem se Pavel stal při inauguraci 9. března 2023. A rozhovor na České televizi tak byl brán i jako bilanční. Pavel během rozhovoru podotknul, že ale na bilanci není tolik času, neboť „tempo je vražedné“.

„Já myslím, že výkon prezidentské kanceláře je v takovém tempu, jaké jsme nastavili, jako je jízda po divoké vodě. Moc času na zastavení, ohlédnutí, bilancování není, protože každý den přináší spoustu událostí, na které je potřeba reagovat,“ konstatovala hlava státu. Dodal ale, že samozřejmě jeho tým pravidelně řeší, co se daří a nedaří. 

Pavel o „velké díře“ po Zemanovi

Hlava státu mluvila delší dobu o tom, jak bylo zapotřebí obecně dát dohromady celou Kancelář prezidenta republiky a že bylo zapotřebí zacelit velkou díru, která zde vznikla během mandátu jeho předchůdce Miloše Zemana. Hlavně kvůli zdravotnímu stavu Zemana, který mu znemožňoval plnohodnotně vykonávat některé úkony.

„Tady vznikla poměrně velká díra a to díra jak na poli domácích, tak aktivit zahraničních, a to bylo potřeba, alespoň částečně, dohnat. Měl jsem snahu ne samozřejmě dohnat všechno, ale nastavit normální fungování prezidentské kanceláře,“  dodal, že tím myslí například cesty do regionů i zahraničí. 

Video  Projev Petra Pavla během inaugurace: Pravda zvítězila, raduje se a obul se do populistů  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Velkou zásluhu na narovnání pořádku na Pražském hradě má podle Pavla jeho předchozí kancléřka Jana Vohralíková. „Vážím si toho, jakou práci udělala Jana Vohralíková,“ dodal s tím, že dala dohromady všechny nesourodé prvky, které na Pražském hradě hrály velkou roli. „Kancelář neplnila ten svůj účel být fungujícím úřadem, který je otevřený občanům, a to dalo velkou práci,“ konstatoval Pavel. Důvody jejího odchodu byly manažerské, ale z velké části i osobní, jak bylo ostatně prezentováno. 

Pavel: Kolář není šedou eminencí

Pavel okomentoval i jedno konkrétní jméno z řad osob, kterým důvěřuje, a to Petra Koláře. „Má řadu kontaktů a zkušeností, které využíval ve prospěch této země, nevidím jediný důvod, proč bych zkušenosti tohoto člověka neměl využít, aniž by byl klíčovým hráčem,“ uvedl. „To, že je Petr Kolář šedou eminencí na Hradě, je z říše hypotéz,“ zdůraznil.

Za svůj velký úspěch pak bere to, jak se ustálilo jmenování nových soudců. „Udělal jsem něco, co nikdo z mých předchůdců neudělal. Stanovil jsem kritéria a parametry a oznámil kruh lidí, se kterými na tom budu pracovat. Někdy to bylo na škodu věci, protože lidi obeznámení s procesem říkali, že příliš transparentnosti procesu možná uškodí,“ konstatoval s tím, že nyní jsou ale soudy zaplněny lidmi, za kterými profesně i lidsky bude stát.

Podle současné hlavy státy vlastně nejde být prezidentem všech, ač to během své kampaně chtěl. „Mojí snahou bylo být prezidentem všech, pokud budou nějak souznít s mými názory a pohledem na svět, ale nikdy jsem nepředstíral, že tomu tak bude. Já se snažím být otevřený i ve vztahu k lidem, kteří mají odlišné názory, a nevyhýbám se kontroverzním tématům, ale naprosto chápu, že si lidé i po té debatě zachovají svůj názor, který je odlišný. Ale pokud jsou schopni vést debatu bez urážek a osočování, tak jsem tomu připraven,“ konstatoval. Pražský hrad k tomuto tématu připomněl ve výroční brožurce, že Pavel se během svého ročního působení účastnil 12 veřejných debat s občany. 

Pražský hrad také připomíná, že Pavel na Hradě přivítal všechny ministry, některé ministry uvedl do funkce, a sám prezident v rozhovoru připomněl také to, že se pravidelně setkává s dalšími ústavními činiteli a i opozičními politiky. 

Fiala ve složité situaci, Babiš tváří populismu

V Česku pak podle něj máme specifikum, které dle jeho slov vykrystalizovalo v posledních letech - a to je politická diskuze založená na tom, že člověk s odlišným názorem je úhlavní nepřítel. „Vyvinuly mezi sebou míru nedůvěry, že i snaha sednout si ke stolu vyvolává situace, zdali se za názory neskrývá politická past,“ uvedla hlava státu. Jeho role je podle něj v tom, aby se stala normou klasická diskuze. „Pokusím se zprostředkovat toto jednání, než se to stane normou tím, že tu debatu budu moderovat a přizvu k tomu odborníky, kteří jsou respektovaní oběma stranami,“ konstatoval. „Myslím si, že krok ke zlepšení politické kultury byl učiněn,“ řekl také.

Pavel jmenoval jako úspěch zahraniční politiku. Chce ČR prezentovat jako zodpovědného partnera, který stojí na jasných hodnotových základech, řekl.

Jedno z takových témat může být i přijetí eura. Toto téma otevřel Pavel i během svého projevu. „Euro je polarizující téma mnoho let,“ uvedl a připomněl, že sliboval, že bude během svého mandátu vyzdvihovat právě i taková témata, bez ohledu na to, zdali se líbí, nebo ne. 

„Vnímám jako pozitivní to, že se rozjela veřejná debata, vyjádřila se k tomu řada odborníků a veřejnost a vítám to, že vláda pověřila poradní orgán, aby se tomu věnoval,“ pokračoval s tím, že se k tématu rád vyjádří také, ale nyní je čas na rozptylování mýtů, které ve společnosti kolují. Doufá, že se pak vláda bude rozhodovat na základě informované debaty a ne „na základě iracionální.“

Postupně pak na prosbu moderátora okomentoval čtyři jména první větou, která jej napadla. 

Petr Fiala: Slušný politik, který je ve složité situaci dosahování koaličního konsenzu a boje s opozicí

Andrej Babiš: Pro mě zástupce populismu v naší politice

Aleš Michl: Víceméně neviditelná osoba

Karel Řepka: Voják každým coulem, profesionál

Zklamání kvůli Slovensku i volbám v USA

Prezident se vyjádřil také k současné česko-slovenské vládní roztržce. Podle Pavla je slovenský premiér Robert Fico pro mnoho lidí zklamáním. „Zklamání nejenom pro mě, ale i pro mnoho Slováků,“ myslí si. Téma této „bratrské“ krize obecně okomentoval tak, že je nutné si uvědomit, že se nehovoří o úplném přerušení vztahů, ale mluvíme o pozastavení vládních konzultací. „Vztahy se Slovenskem jsou a budou nadstandardní,“ zdůraznil.

Názory Fica jsou podle Pavla komplikací, sám se ale bude snažit, aby setkávání s jeho slovenským protějškem nadále probíhalo jako doposud a aby nadále se slovenskou vládou probíhala jednání a kvalitní diskuze.

Pavel hovořil krátce i o amerických volbách, kde také použil výraz zklamání. A to nad tím, že kandiduje opět Joe Biden a Donald Trump„Mě mrzí, že Spojené státy, tak velká země s tolika úžasnými lidmi, nedokázala svým voličům nabídnout širší spektrum osobností, ze kterého by si mohli vybrat,“ řekl Pavel. 

V souvislosti se zahraniční politikou krátce hovořil i o válce na Ukrajině. „Chlácholit se tím, že Rusko to tak nemyslí, že by nám nic špatného neudělali, by nás mohlo dohnat do situace,“ konstatoval a dodal, že je dobré se „připravit na to, Rusko by mohlo pokračovat dál, než spoléhat na to, že to okupací Ukrajiny skončí.“ Vnímá, že finance věnované na obranu prostě nejsou jen o zakoupení nových hraček pro vojáky, ale že se jedná o kroky pro posílení bezpečnosti ČR. 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Uživatel_57821 ( 18. března 2024 07:12 )

👍 👍 👍 👍 👍

Uživatel_5634767 ( 10. března 2024 18:09 )

Ten ale mění názory! Proboha raději už ne, stejně už by nebyl lidmi zvolen. Nemluví k lidem v telce, nezajímá se jako jeho předchůdci kteří měli pořady pro veřejnost. Chodí než po návštěvách. Je jen do počtu ale nic z něj, žádná moudra a vysvětlování lidem aby je zaujal. Prostě se distancuje od všeho.

6vox6 ( 9. března 2024 18:00 )

Tohle tady meleš už rok. Nemáš něco novýho?

Soliter56O ( 9. března 2024 14:21 )

Prezident k ničemu, to je pro Česko "akorátní" prezident ... )))))

Jana Nováková ( 9. března 2024 13:21 )

Cestovatel Ken který něco řekne a nestojí si za tím.Takovýmu člověku se nedá věřit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa