Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

CELÝ ZÁZNAM Pohřeb Schwarzenberga: VIP hosté, davy lidí a poslední cesta na milované místo

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. prosince 2023
21:22
Autor: ČTK, Mii, amb, simao, vja, ula, ver - 
9. prosince 2023
05:00

V katedrále sv. Víta v sobotu proběhla zádušní mše za zesnulého Karla Schwarzenberga. Odchází velká osobnost moderních dějin, uvedl na její závěr Petr Pavel. Rakev vynesli z katedrály za zpěvu koledy Narodil se Kristus Pán. Mši přímo v katedrále přihlížela tisícovka pozvaných v čele se Schwarzenbergovou manželkou Therese, synem Janem a dcerou Karolínou. Rakev se pak vydala na poslední cestu, kolem 15:45 dorazila na Orlík, kde nejbližší uložili ostatky do rodinné hrobky. V pražské Lucerně se pak rozeběhla vzpomínková akce na oblíbeného knížete. Blesk Zprávy celý den loučení sledovaly online.

Obřad v katedrále sv. Víta začal ve 12:00. Byl pouze pro zvané hosty, veřejnost jej mohla sledovat prostřednictvím přímého přenosu na Hradčanském náměstí v Praze.

V katedrále zazněla mj. československá hymna. Vzpomínku na zemřelého pronesl prezident Petr Pavel. Mši sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner, na Schwarzenberga vzpomínal kněz Tomáš Halík.

Po skončení ceremoniálu, na kterém s projevem vystoupil i prezident Petr Pavel, se auto s rakví s ostatky Karla Schwarzenberga vydala mimo Prahu na poslední cestu. Na Orlík.

Podívejte se na celý záznam rozloučení s Karlem Schwarzenbergem v katedrále sv. Víta:

Video  Schwarzenbergův pohřeb: Rakev se vydala na poslední cestu, mši zakončila hymna  - Blesk TV, ČT
Video se připravuje ...

Po smrti vedle bratra

Sám Schwarzenberg si vybral pro poslední odpočinek hrobku v zámeckém parku u Orlíku. Jde o místo, kde je uložena řada jeho příbuzných. Například bratr Bedřich, který zemřel v roce 2014. Ostatky dalšího bratra Františka byly na Orlík převezeny z rakouského Murau, kde má rodina také zámek. Termín, kdy se smuteční obřad v rodinném kruhu v orlické hrobce uskuteční, rodina oficiálně nezveřejnila. Hovoří se však nejvíce o neděli.

Pohřební vůz dnes před 15:45 přivezl rakev s ostatky Karla Schwarzenberga do orlického zámeckého parku, kde se nachází hrobka šlechtického rodu. V ní bude urna s ostatky bývalého politika uložena. Do uzavřeného zámeckého parku doprovázelo mercedes pouze jedno další vozidlo pohřební služby.

Černá vlajka na zámku

Okolí zámku i parku s hrobkou se dnes zahalilo do pošmourného počasí. Zataženou oblohu doplňovala zasněžená krajina. Park, jenž bývá jindy celoročně přístupný, se tentokrát uzavřel. Veřejnost do něj na přání Schwarzenbergovy rodiny, které areál patří, po celý víkend nesmí.

Na zámku, kde Schwarzenberg trávil dětství, stále visí černá vlajka. U vchodu do zámku také zůstává pietní místo se svíčkami, které vzniklo hned po Schwarzenbergově úmrtí.

Uskuteční se i další mše

Jeho památku od listopadu uctili lidé při mších v místech spjatých s jeho životem, další se ještě uskuteční.

Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána se bude konat zádušní mše 16. prosince. Povede ji vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn. Další mše se budou konat příští rok 9. ledna v rakouském Murau, 11. ledna v německém městě Schwarzenberg, 16. ledna v Sedlci u Kutné Hory, 17. ledna v Orlíku nad Vltavou a 18. ledna v Českém Krumlově.

Loučení s Karlem Schwarzenbergem (†85)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
20:34
9. 12. 2023

Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

Koncert pro Karla Schwarzenberga. (9. 12. 2023) Koncert pro Karla Schwarzenberga. (9. 12. 2023) Koncert pro Karla Schwarzenberga. (9. 12. 2023)
20:15
9. 12. 2023

„Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

20:03
9. 12. 2023

„Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

20:00
9. 12. 2023
!

Na pódiu v Lucerně se k velkému překvapení všech objevila také dcera Karla Schwarzenberga Lila. „Dobrý večer, je mi líto že nemluvím česky, ale stojím tady celý večer a je to strašně krásné. Strašně moc vám všem děkuji. Celá tato zkušenost v Praze nádherná a úchvatná. Lidé se ve sněhu řadí, aby se rozloučili s mým otcem, děkuji všem, kdo přišli do katedrály, před ni nebo sem na koncert. Moc vám děkuji, Praho, všem moc děkuji!“ řekla roztřeseným hlasem. 

Schwarzenbergova dcera Lila. Schwarzenbergova dcera Lila.
Video  
Video se připravuje ...
19:58
9. 12. 2023

Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) napsal na twitter: „Bylo mi obrovskou ctí být účasten rozloučení s J.J. knížetem Karlem VII. ze Schwarzenberga. Označení ,veledůstojná slavnost´ pokládám za nejvýstižnější hodnocení celé zádušní mše. Vaše Jasnosti, díky za služby, které jste Vy a i po staletí Váš rod české zemi poskytovali. R.i.P.“ 

19:45
9. 12. 2023

Mezi ostatními šlechtici dorazil do Prahy také Ferdinand Zvonimír Habsburský. Uvedl to na svém instagramu. „Raději bych, aby to bylo při lepší příležitosti, ale návštěva Prahy je vždycky krásná,“ napsal. Za monarchie by byl českým korunním princem. 

Pohřeb Karla Schwarzenberga: Ferdinand Zvonimír Habsburský. (9. 12. 2023)
19:39
9. 12. 2023

Kromě známých osobností z politiky a kultury a rodiny dostali pozvánku na pohřeb také Schwarzenbergovi sousedé či lidé, kteří exministrovi pomáhali - například Jaroslava Valová, dcera zahradníka, který pracoval pro rod Schwarzenbergů v Čimelicích.

Do katedrály pozvala rodina ve spolupráci s prezidentskou kanceláří tisícovku hostů, na Hradčanském náměstí sledovaly příjezdy smutečních hostů na zádušní mši a poté přímý přenos obřadu z katedrály stovky lidí.

19:24
9. 12. 2023

Do Lucerny se přišel rozloučit také Miroslav Kalousek, který hovořil už na pohřbu. „Je to naprosto typické rozloučení pro člověka, kterým Karel byl. Jsem nadšený, že to uspořádali, a líbí se mi i ten název. S Karlem jsme se sice rozloučili, ale on bude žít dál v srdci a vzpomínkách každého, kdo jsme jej znali a milovali ho. A protože je nás takových hodně, tak Karel bude žít hodně a dlouho,” řekl Blesku.

Miroslav Kalousek na pódiu v Lucerně. Miroslav Kalousek na pódiu v Lucerně.
19:16
9. 12. 2023

„Moc hezké to bylo,“ napsal viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. 

19:12
9. 12. 2023

„Jsem ráda, že jsem se mohla rozloučit s Karlem Schwarzenbergem. Bude nám velmi chybět,“ napsala na X česká velvyslanyně v Izraeli Veronika Kuchyňová. 

19:05
9. 12. 2023

„Děkuji. Za vše co jste pro naši zemi a nás všechny vykonal. Děkuji za Vaši službu. Zůstavá po Vás místo, které nedokážeme zaplnit,“ napsal na Facebook kandidát do europarlamentu Jan Farský (STAN). 

18:59
9. 12. 2023

„Netruchleme, že jsme ho ztratili, ale radujme se, že jsme ho měli a mnozí ve svých srdcích nadále máme a mít budeme,“ napsal ještě na X Miloš Vystrčil. 

18:40
9. 12. 2023

„Byly to hodně emotivní téměř tři hodiny. Důstojná a výjimečná atmosféra a přitom splněná přání. Díky za neuvěřitelně silnou řeč Tomáše Halíka, za krásná slova a píseň Ladislava Heryána, za společné zpívání Narodil se Kristus Pán. A teď do Lucerny na mejdan. @schwarzenberg_k by si spokojeně zabroukal a řekl by na pódiu do mikrofonu: Tak si to užijte, milí punkeři a spolupapaláši,“ napsala na X hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). 

18:39
9. 12. 2023

„Děkuji Tomáši Halíkovi za jeho řeč při rozloučení s @schwarzenberg_k,“ napsal na X rovněž předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). 

18:23
9. 12. 2023

„Sledovali jsme s rodinou loučení s Karlem Schwarzenbergem. Dětem teď vyprávíme o něm, o historii, o Václavu Havlovi, EU, NATO. Vzpomínám na čtyři roky, kdy jsme s Karlem Schwarzenbergem seděli ve stejné lavici ve Sněmovně. Hodně jsme si povídali. Byla s ním velká, poučná legrace,“ napsal na X exposlanec a pražský zastupitel Jan Čižinský (dříve KDU-ČSL, nyní Praha Sobě). 

17:59
9. 12. 2023

O tom, jaké to bylo působit po boku knížete ve funkci kancléře prezidenta, na pódiu v Lucerně promluvili Alexandr Vondra a Michal Žantovský. Společně zavzpomínali, jak je Karel Schwarzenberg oblékal před návštěvou britské královny. Michal Žantovský poznamenal, že má doma dodnes kšandy z oslí kůže, které mu Schwarzenberg pořídil v luxusním londýnském krejčovství.

„Byl to učitel. S revolucí jsme se k minulosti museli postavit zády. A přišel tento člověk a udělal ten most, na který nyní navazujeme. On nás občas pozval k sobě do Alp, naše děti skotačily na lyžích a my chodili na pstruhy. Občas nás bral do takové své místnosti s trofejemi a vyprávěl nám o svých předcích. Je to něco, na co nezapomenu, dalo mi to perspektivu, že nezačínáme od nuly. Učil nás, dneska vlastně učí český národ, jak má vypadat pohřeb,” nechal se slyšet Vondra.

Alexandr Vondra a Michael Žantovský na pódiu v Lucerně. Alexandr Vondra a Michael Žantovský na pódiu v Lucerně.
17:57
9. 12. 2023

„Musím se s Vámi podělit. Jsem hrdá a mám velkou radost, že tuto krásnou fajfku na dnešní pohřeb vyrobila moje kamarádka Lenka Turková z Kunčic pod Ondřejníkem. Pro představu 60 x 80 cm. Posíláme pozdravy do nebe a dle přání pošleme peníze na Ukrajinu a na řád Maltézských rytířů,“ napsala na X poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

17:41
9. 12. 2023

Čaputová se po pohřbu Karla Schwarzenbergera přesunula do pražské Bubenče. 

Zuzana Čaputová po pohřbu Karla Schwarzenberga. (9. 10. 2023) Zuzana Čaputová po pohřbu Karla Schwarzenberga. (9. 10. 2023)
17:38
9. 12. 2023

„Byl to krásný a důstojný obřad, a když jsme se s ním loučili, tak díky tomu, že si ten obřad do velké míry sám naplánoval, tak to bylo opravdu takové radostné loučení. Myslím si, že na tom mu právě záleželo. I ta píseň, se kterou jsme ho vyprovázeli, když vynášeli rakev ven, tak byla velmi pěkná, byla to taková oslava vstupu do jiné dimenze, jak si to asi představoval. Zároveň pro mě byl velmi dojímavý moment, že na jeho přání zazněla československá hymna a že opravdu vnímal i Slovenskou republiku jako část svého domova,“ řekla také Čaputová slovenským médiím. 

17:34
9. 12. 2023

„Byl to velmi inspirativní člověk, měla jsem ho možnost poznat i já osobně. Byl to sice člověk české národnosti, ale vlastně Středoevropan či Evropan. Byl to především demokrat. Rozhovory s ním byly vždy velkou inspirací, byla v něm zkušenost, moudrost, ale i pokora a jeho pohled vždy přesahoval hranice země, ve které žil. A přesahoval i dobu, ve které žil, protože to byl člověk, který vzhledem ke svému rodu byl ukotvený v historii, žil v přítomnosti a díval se dopředu, z tohoto hlediska byl opravdu velkou inspirací mnoha lidí,“ řekla dnes Zuzana Čaputová slovenským médiím. 

17:18
9. 12. 2023

Miroslav Kalousek (TOP 09) pochválil na X Tomáše Halíka za projev. „Projev, kdy na pohřbu mluvíme o zemřelém a o tom, co pro nás znamenal, je jeden z nejtěžších řečnických žánrů. Většinou se to neobejde bez ,vaty a prázdných klišé´. Nic z toho nebylo v dnešním kázání T. Halíka na Karlově pohřbu. Byl to skvělý projev. Dokonalý. Všichni jsme vždycky cítili, že takový Karel byl a tohle pro nás znamenal a udělal. Jenom jsme to neuměli tak mistrovsky pojmenovat. Velký dík Tomáši Halíkovi za to, že to dokázal,“ uvedl. 

17:10
9. 12. 2023

„Kdy jindy než dnes má smysl převzít štafetu závazku, který dal Václavu Havlovi. Proto říkám: ‚Pane kníže, můžete se na nás spolehnout!´“ napsal na X ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

17:09
9. 12. 2023

Do Lucerny přišel na Karla Schwarzenberga zavzpomínat také herec Bolek Polívka, který se účastnil už pohřbu ve Svatovítské katedrále. 

Bolek Polívka v Lucerně.
17:06
9. 12. 2023

„Dnes jsme se v katedrále sv. Víta rozloučili s Karlem Schwarzenbergem. Jsem však přesvědčena, že jeho odkaz bude v našich srdcích žít navždy,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). 

17:04
9. 12. 2023

Orlíkem, kde byly dnes uloženy ostatky Karla Schwarzenberga, projíždí auta. „Nemohu svým příbuzným udělat, abych umřel v zimě. To je totiž strašlivá otrava, když jdete tou dlouhou alejí na Orlíku za rakví tím rozbředlým sněhem," řekl v minulosti Karel Schwarzenberg podle Miroslava Kalouska, který to uvedl pro Blesk Zprávy. 

U vchodu do zámku také zůstává pietní místo se svíčkami, které vzniklo hned po Schwarzenbergově úmrtí.

Orlík, kde byly uloženy ostatky Karla Schwarzenberga. (9. 12. 2023)

jarda304 ( 10. prosince 2023 14:44 )

Ten náš tak miloval, že k nám chtěl natahat Araby a černochy

stoura ( 10. prosince 2023 13:53 )

👍 👍 👍

stoura ( 10. prosince 2023 13:44 )

👍 👍 👍 👍 👍

stoura ( 10. prosince 2023 13:42 )

Nevystaví, bo je v hrnci.

Uživatel_5669605 ( 9. prosince 2023 17:12 )

Když si musel zdřímnout po obědě, proto, že byl starý muž, tak tam neměl co dělat. Já v práci také nesmím spát a to mám o hodně menší plat a myslím, že i důležitější práci, než sedět a cpát se levným jídlem z kanýny. Pro nás nic neudělal, ale pro seba si vyřval vrácení majetku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa