Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sněmovní bitva o energie skončila bez výsledku: Babiš mluvil mimo téma, Havlíček zuřil

Aktualizováno -
16. listopadu 2023
16:55
Autor: ČTK, Mii - 
16. listopadu 2023
08:00

Dnešní sněmovní jednání o cenách energií v příštím roce skončilo bez výsledku. Dolní komora zamítla dnes odpoledne vzhledem ke koaliční většině návrh programu schůze, kterou k tématu vyvolalo opoziční hnutí ANO. Debata navzdory tomu trvala zhruba sedm hodin. Zapojit se do ní mohli jen řečníci s právem přednostního vystoupení. Opoziční zástupci vyčítali nynějšímu kabinetu to, že s vyššími cenami energií podle nich nic nedělá. Představitelé vládního tábora naopak vinili hnutí ANO z toho, že může za nynější situaci, protože za osm let u vlády nepodniklo žádné kroky k modernizaci energetiky.. Premiér Petr Fiala (ODS) nedávno uvedl, že koncové ceny elektřiny v příštím roce stoupnou v porovnání s letoškem nejvýše o jednotky procent.

Ke schválení programu schůze bylo nutných nejméně 71 poslaneckých hlasů. Její konání podpořilo 62 zákonodárců ANO a SPD. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová řekla, že klub příští týden shromáždí popisy ke svolání další mimořádné schůze k cenám energií. „Budeme sem chodit tak dlouho, dokud lidem neřeknete, jak to s těmi energiemi je,“ podotkla.

Jako první si vzal slovo šéf ANO Andrej Babiš, který hodinu mluvil o všem možném, jen ne o energiích. Útočil na média a vyzvihoval, že jeho hnutí jde o občany.

„Přišel jsem do práce na mimořádnou schůzi… Místo toho tady slyším kolegu Babiše, který nám dává seznam nevhodných médií, která nemáme číst (...) No, to moc děkuju. Jdu radši pracovat,“ reagoval na síti X poslanec KDU-ČSL Tom Philipp.

To místopředseda ANO Karel Havlíček se energiím věnoval hned od začátku. „Vy vůbec neumíte komunikovat. Katastrofa,“ pustil se do současné vlády a osočil ji, že se pořád na něco vymlouvá. Také podle něj vůbec neví, jak se tvoří cena elektřiny. „Vy šetříte na rozpočtu, ale platí to někdo jiný,“ řekl o Fialově kabinetu Havlíček s tím, že vláda „vše nechala vyhnít“.

Nechápal, proč každý ministr i premiér říká jiné číslo, o kolik mají ceny energií příští rok vyrůst. Havlíček popsal, že když se ptal energetických společností, některým zákazníkům skutečně ceny vyrostou o nízké jednotky procent. Jiným ale o desítky procent.

Havlíček nicméně především kritizoval vládu za to, že chce v příštím roce na občany a firmy přenést platbu 64 miliard korun za obnovitelné zdroje energie a za její distribuci a přenos. Místo toho by podle něho na tuto platbu měla využít zdrojů za emisní povolenky a vyjednat si kvůli tomu výjimku s Evropskou komisí. „Není pravda, že by to nešlo,“ uvedl Havlíček a jako příklad dal Polsko. „Stojíte v předklonu před Evropskou unií a sundáváte gatě před brodem,“ dodal.

Síkela: Minulá vláda tu nechala energetický skanzen

Ke kritice se pak vyjádřil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). V kriticky laděném projevu Havlíčkovi vzkázal, že elektřina je drahá kvůli zaostávání tuzemské energetiky, a z tohoto zaostávání obvinil právě svého předchůdce Havlíčka. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) zároveň minulý týden odmítl, že by se peníze z emisních povolenek daly použít na zlevňování cen energií.

Podle Síkely po sobě Babišova vláda zanechala energetický skanzen a neřešila energetiku ani závislost na Rusku. Levnější elektřinu přinesou levné zdroje, jako jsou jádro, vítr nebo slunce, tedy zdroje, jejichž rozvoj Havlíček podle něj zanedbal, míní.

Síkela uvedl, že za bývalé vlády vzrostla cena elektřiny o 45 procent, zatímco za současné vlády byl růst ceny 11procentní. Připomněl, že stát při řešení energetické krize mimo jiné nakoupil plyn, pomocí firmy ČEZ zajistil podíl v plynovém terminálu v Nizozemsku a posiluje své postavení v kritické infrastruktuře. 

Schillerová vzkázala Síkelovi, že sněmovní schůze má být o ceně energií v příštím roce a z jeho „vřelých slov“ se nikdo nedozvěděl vůbec nic. „Obavy se množí, čas se krátí, argumenty chybí,“ poznamenala.

Hodiny diskuzí

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát. Energetický regulační úřad nedávno oznámil, že pro domácnosti navrhuje meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent a u plynu zhruba o 39 procent, ještě výraznější by mělo být zvýšení pro velké odběratele. Návrh se nelíbí podnikatelským organizacím.

Premiér Fiala poukazuje na to, že ceny elektřiny na trhu od dodavatelů postupně klesají, a nehrozí tak podle něho zdražování o desítky procent. Síkela připomněl, že hlavním důvodem zvýšení regulované části cen energií je skutečnost, že stát ji letos dotoval částkou kolem 110 miliard korun. Šlo především o kompenzace na cenové stropy, platby za obnovitelné zdroje energie nebo pokrytí nákladů na systémové služby. Vládní představitelé ale o situaci v cenách energií pro velké odběratele chtějí ještě jednat.

Sněmovní jednání bude s největší pravděpodobností tvořit několikahodinová debata řečníků s právem přednostního vystoupení a skončí bez výsledku. Vládní tábor totiž podle informací ČTK nepřipustí schválení návrhu programu schůze. Do diskuse se tak nebudou moci zapojit všichni poslanci a ani nebude možné předkládat návrhy usnesení a hlasovat o nich.

Video  Babiš ve Sněmovně urážel Pekarovou: Nenávistná, zlá a hloupá, říkal to Kalda  - PSP ČR
Video se připravuje ...

xiioma ( 16. listopadu 2023 15:46 )

Babiš, To se opravdu nedá poslouchat... On se chová jako když nastupoval do politiky (do které jít vůbec nechtěl) a 8 let tady nevládl. Proboha jak tohle může mít 30 procent, proč!!!

Jirik-ta ( 16. listopadu 2023 14:23 )

nadčasový MP ( 16. listopadu 2023 10:21 )

nadčasový MP ( 16. listopadu 2023 10:18 )

Kdo chce opravdovou změnu a demokratické zřízení, volte ŠD.

nadčasový MP ( 16. listopadu 2023 10:16 )

Češi jsou největší truhlici Evropy, mají nejvyšší počet dětí závislých na mobilu, alkoholu, kratomu. Ať mi nikdo netvrdí, že většina mobilní internet opravdu potřebuje. Možná chce, ale rozhodně nepotřebuje. Pevný internet by měl být levnější, aby se dalo vyřizovat potřebné z domova. Počkat, až bude mobilní za stovku, jinak nekupovat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa