Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Drahé potraviny v Česku: Řetězce nás ujistily, že zlevní, řekl Fiala. A rýpl si do agrogigantů

Aktualizováno -
7. září 2023
15:23
Autor: ČTK, Mii - 
7. září 2023
07:50

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se dnes sešel se zástupci osmi největších obchodních řetězců a zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Výborný s nimi jednal o cenách potravin. Schůzky se zúčastnil i předseda vlády Petr Fiala (ODS), který spolu s Výborným již na agrosalonu Země živitelka o stejném tématu jednal se zástupci potravinářských podniků. Politici od řetězců dostali ujištění, že potraviny zlevní, až dojde ke změně DPH. 

„My se snažíme aktivně tuto situaci (drahé potraviny, pozn. red.) řešit,“ nastínil Fiala, proč se schůzka uskutečnila. Zároveň ale upozornil, že ani on, ani Výborný nemůžou být soudcem, kdo za drahé potraviny může.

„Ceny potravin musí být nižší a na tom pracujeme,“ uvedl premiér, načež podotkl, že jednání s řetězci bylo konstruktivní. „Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou nadále klesat,“ sdělil Fiala, podle kterého za to může i konsolidační balíček a změny v DPH. 

Ceny nemohou být vysoké ve chvíli, kdy velké agrárgní podniky mají rekordní zisky a zároveň dostávají ohromné státní dotace, míní předseda vlády. 

Výborný slova Fialy potvrdil, podle něj se schůzky účastnili zástupci všech největších řetězců v Česku. Uvedli, že počítají s tím, že od 1. ledna v reakci na balíček zlevní potraviny o 3 procenta. Ministr zároveň řekl, že chce, aby v Česku byly na pultech obchodů primárně české potraviny a česká zelenina.

Video Fiala a Výborný: Řetězce nás ujistily, že potraviny v Česku zlevní - ČTK
Video se připravuje ...

Řetězce přesvědčoval už Nekula

Inflace u potravin a nealkoholických nápojů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu dosahovala meziročně 9,5 procenta. Od konce loňského roku postupně klesá, v lednu dosahovala téměř 25 procent.

S prezidentem SOCR Tomášem Prouzou a zástupci řetězců se sešel v únoru Výborného předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Schůzky se účastnila také Agrární komora ČR. Prezident SOCR Prouza tehdy upozorňoval na to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jasně ministrovi řekl, že není možné jednat o cenách nebo obchodních strategiích.

Úřad uvedl, že považuje výměnu citlivých obchodních informací za problematickou zejména v rámci sdružení soutěžitelů či přímo mezi jednotlivými soutěžiteli na horizontální úrovni, protože takové jednání může s nejvyšší pravděpodobností vést k narušení hospodářské soutěže. Nekula letos dal ÚOHS podnět kvůli vysokým cenám cukru a vajec na pultech obchodů.

bublina55 ( 15. září 2023 13:33 )

Kruci, tahle pětidemolice by už dávno měla být v kééééélu !!!

zkzkz ( 15. září 2023 13:01 )

krapotkin ( 15. září 2023 12:30 )

Jestli budou řetězce plnit tak jako Fialova sebranka, tak se máme na co těšit.

nadčasový MP ( 10. září 2023 14:24 )

Proč tedy nepožádal řetězce o slevy před rokem, když je to tak snadné?
Co jim za to slíbil on?

Jirik-ta ( 9. září 2023 09:53 )

hlavně že jim to sype

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa