Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Cena vajec v akcích klesla o třetinu. Výrazně zdražily brambory: Češi si připlatí dvakrát víc

Autor: ČTK, lig - 
19. července 2023
13:25

Cena vajec ve slevových akcích oproti únoru v červenci klesla o 35 procent. Balení deseti vajec se prodávala v průměru za 32,10 koruny, za pět měsíců tedy klesla akční cena o více než 17 korun. O čtvrtinu jsou levnější vepřová pečeně nebo polotučné mléko. Naopak o polovinu zdražily brambory a o čtvrtinu jablka. Vyplývá to z analýzy slevových letáků sedmi největších obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva.

Společnost analýzu letáků dělá vždy v jeden vybraný týden v měsíci. Podobná předběžná šetření v terénu dělá i Český statistický úřad (ČSÚ), zpravidla ve druhém týdnu v měsíci. Za kilogram vepřové pečeně v akcích zákazníci řetězců v červenci zaplatili 129,90 koruny, oproti lednu o 44 korun méně. Za litr mléka zaplatili zhruba o pět korun méně, v červenci stálo 15,90 koruny. Zhruba o pětinu na průměrných 151,58 koruny za kilogram klesla také akční cena sýru eidam. Oproti únoru byla zhruba o 34 korun nižší. Dále v akcích zlevnil cukr o 14 procent na 21,90 koruny za kilogram, ve srovnání s únorem je to o 3,50 koruny méně. Podle analýzy také o 11 procent klesla akční cena za kilogram chleba a o deset procent cena pšeničné mouky.

Tři sledované položky jsou naopak oproti únoru dražší. Nejvýrazněji vzrostla cena brambor, a to o 55 procent, kilogram stál v akci téměř 21 korun. O čtvrtinu byla dražší také jablka v akcích a o pět procent zdražil bílý jogurt. Ceny bílého pečiva a piva se oproti únoru výrazně nezměnily, máslo zlevnilo nepatrně.

Nákupy jsou levnější

Cena nákupu sledovaných položek byla v červenci oproti únoru o 13 procent nižší, nákup stál 687 korun, oproti únoru tedy zhruba o 100 korun méně. „Sledováním akčních letáků mohou domácnosti za nákup základních potravin ušetřit bezmála třetinu výdajů,“ dodal obchodní ředitel České distribuční Jaroslav Staněk. Dodal, že průměrná sleva v červenci byla 29 procent.

K nákupu v akcích vyzýval opakovaně bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Mluvil mimo jiné o tom, že akční ceny by měly být běžné ceny a obchody zkreslují situaci. Kritizoval také výrazné zdražení cukru na podzim loňského roku nebo vysoké ceny vajec. Dal kvůli tomu dva podněty Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy se v Česku ve slevách prodá zhruba 60 procent potravin.

Meziroční inflace u potravin podle ČSÚ byla v červnu 12 procent. V lednu byla téměř 25 procent. Ceny řady potravin jsou i přes postupně zpomalující inflaci stále vyšší, než byly loni ještě před začátkem války na Ukrajině. Lednová analýza České distribuční uvedla, že za nákup 13 sledovaných položek lidé zaplatili přes 817 korun, zatímco v lednu 2022 to bylo 610 korun. Je to zhruba o 75 korun méně, než zaplatí za celý nákup nyní. Kilogram cukru krystal loni v lednových akčních letácích stál v průměru 13,40 korun a cena se postupně až zdvojnásobila. Podobně rostly i ceny balení deseti vajec, která se loni v lednu řetězce v akcích prodávala zhruba za 22 korun. Nyní, přestože ceny klesají, stojí stále zhruba o deset korun více. Vepřová pečeně v akcích v lednu 2022 stála asi 85 korun, což je o 45 korun méně než nyní.

Srovnání průměrných cen potravin v akčních letácích v únoru a červenci 2023 Srovnání průměrných cen potravin v akčních letácích v únoru a červenci 2023 | ČTK

Srovnání průměrných cen potravin v akčních letácích v únoru a červenci 2023 Srovnání průměrných cen potravin v akčních letácích v únoru a červenci 2023 | ČTK

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi