Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf antimonopolního úřadu: Šetření budou pokračovat. A jak dopadla analýza o jednodenních kuřátkách?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. května 2023
15:18
Autor: Markéta Volfová, pah - 
25. května 2023
14:30

Antimonopolní úřad při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže.  Nárůst cen energií  se projevil u všech článků řetězce – nejvíce pak u prvovýrobců. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly trh s potravinami opět funguje. Otázkou zůstává, jestli tomu v dřívějších měsících bylo jinak. A kdo může za zlevňování potravin, ke kterému v posledních dnech dochází? Nejen o tom ve čtvrtečním Epicentru hovořil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

„My jsme postavili jako první úřad napevno data, která jsme posbírali od 200 subjektů, 14 profesních svazů a my nehledáme viníka, my jsme postavili jasná data, která ukazují, že k těm nárůstům maržím dochází v celém vertikálním řetězci, to znamená jak v prvovýrobě, tak u zpracovatelů, tak i u maloobchodu a spíše to ukazuje, že ten trh skutečně funguje na zdravých principech,“ vysvětluje šéf antimonopolního úřadu.

Šetření budou podle jeho slov i nadále pokračovat, ale k regulaci cen přistupovat úřad zatím nebude. „Pokud se podíváme skutečně na zkušenosti ze zahraničí, například z Maďarska, kde došlo k té cenové regulaci, tak to naopak je tak významný zásah do toho trhu, že hrozí spíše nedostatek potravin na trhu a logicky ten obchodník, místo aby prodával za regulované ceny, tak v té otevřené evropské ekonomice, globální ekonomice samozřejmě exportuje,“ popsal dopady takových opatření. Zákazník by pak podle jeho slov byl v konečném výsledku ochuzen na tom, co se mu dostává na pultech.

Osud českých jednodenních kuřátek

Petr Mlsna také upozorňuje, že analýza má širší dopad . „Je to analýza, která může vykopnout i jiná témata, než jenom rozsoudit, kdo je viníkem drahých potravin v České republice. Ale je to spíše pro zamyšlení nad některými systémovými otázkami," zdůrazňuje. Analýza popisuje mimo jiné zpracovatelský řetězec u kuřat: „Česká republika je exportérem jednodenních kuřátek vlastně, které se v České republice vylíhnou a pak je vyvezete do zahraničí, aby tam byly vykrmeny a pak je dovezete jako jateční kuřata a tady v České republice je teprve zpracováváte, což klade otazníky nad smysluplností takovýchto struktur v rámci potravinářského průmyslu.“ Petr Mlsna doplnil, že je to zejména politická otázka, zda takovéto řetězce jsou vůbec smysluplně nastavené.

krapotkin ( 26. května 2023 15:27 )

A když jsou, tak jsou drahé a stále zdražují i bez vládní zlodějny - např. Valetol v BENU - v dubnu za 99 Kč, v květnu ho nabízí na NETu za 139 Kč. Jde o balení 24 tablet. Pamatuji doby, kdy za balení 10 ks se platilo 12 Kč.

krapotkin ( 26. května 2023 15:24 )

Měli by se také zaměřit na Fialovu neziskovku, kdesi v Asii. Už tam nateklo 100 milionů.

Květoslav Matura ( 26. května 2023 08:58 )

AntiMonopolní úřad milostivě šetřil 5 komodit? A bude pokračovat? Úúúúžasné. Co dělal posledních řekněme 10 let? Lidi za super platy chodili do práce a z práce a hotovo ?? Vezmu 4 letáky a vidím toto: Vepřová panenka v akci 1. 199Kč 2. 199Kč 3. 199Kč 4. 199Kč. To není nepsaná dohoda?? to je čistě náhoda?? Řetězce si zde mohou dělat co chcou, asi to tu mají hodně dobře ošéfované. Signély fungují.

Simot ( 26. května 2023 05:55 )

Ze šetření antimonopolního úřadu vyplynulo jen to, že všechny články dodavatelského řetězce přiměřeně reagovaly na zvýšení cen energií, tedy včetně prvovýrobců. To ovšem nezabránilo např. webu echo24 bombasticky a lživě vyhlašovat, že "Jídlo nám zdražili agrobaroni v čele s Babišem". Těmi, kdo rozsévají lži a falešná vysvětlení jsou někteří spratkové z řad novinářů.

UFO1 ( 25. května 2023 22:27 )

V ČR je draho a chybí léky, které u sousedů jsou, proč? Proč nejsou komponenty do léků,odplata za podporu U? Proč občané nejsou pravdivě informováni?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa