Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skartace materiálu k Vrběticím: Nařídil ji přímo kancléř Mynář?! Hrad se brání

Aktualizováno -
28. března 2022
14:59
Autor: ČTK, simao - 
28. března 2022
08:56

„Mimořádnou skartaci na Pražském hradě nařídil loni v listopadu osobně vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář,“ uvedl iRozhlas.cz. Vyplývat to má z protokolu o výsledku kontroly hradního počínání ze strany Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Kancelář prezidenta republiky (KPR) kvůli skartaci materiálu k Vrběticím čelila kontrole ze strany NBÚ. „Ve dnech 29. listopadu 2021 až 1. prosince 2021 byla v KPR provedena mimořádná skartace utajovaných dokumentů evidovaných v letech 2013 až 2021, a to na základě nařízení vedoucího KPR ze dne 29. listopadu 2021,“ uvádí zpráva NBÚ.

Skartační komise se tak sešla značně narychlo a skartaci zahájila ještě v den, kdy o ní padlo rozhodnutí. Skartaci přitom nařídil sám kancléř Vratislav Mynář, píše iRozhlas.cz.

„Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nemůže nařídit skartaci jednotlivých utajovaných spisů. Dle pravidla ′need to know′ nemá k většině z nich přístup. K povinnostem vedoucího KPR patří vyhlásit skartaci a zřídit svým rozhodnutím skartační komisi složenou z prověřených osob. Tato komise se při vyřazování utajovaných dokumentů řídí platnou legislativou,“ uvedl v prohlášení Pražský hrad.

Kontroloři NBÚ na Hradě od 21. do 23. února prověřovali, jak KPR dodržuje právní předpisy v oblasti ochrany utajovaných informací. Kontroly NBÚ a ministerstva vnitra na Hradě doporučil začátkem února sněmovní bezpečnostní výbor – v souvislosti se skartováním tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu.

Na skartování tajné informace o Vrběticích na Hradě upozornily Radiožurnál a server Respekt.cz. Policisté podle nich na informaci o skartování materiálu narazili, když na Hradě zjišťovali, zda se s tajnou zprávou o Vrběticích neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

KPR později potvrdila, že dokument skartovala. Odmítá ale, že by tím porušila předpisy. Prezidentská kancelář v prohlášení uvedla, že písemnost prošla skartačním řízením.

Video  Zeman o skartaci vrbětického spisu: Bouře ve sklenici vody  - Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman diskusi o skartaci označil za bouři ve sklenici vody. V Partii na CNN Prima News se podivil, že dokument adresovaný Hradu nebyl označen jako tajný, ale v nižším stupni jako důvěrný.

„Mohu odpřisáhnout, protože jsem tu zprávu měl v ruce, že měla označení důvěrné,“ tvrdil Zeman, který několikrát uvedl, že skartační předpisy nezná, míní ale, že jsou odlišné pro tajné a pro důvěrné materiály. 

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

hafblaf ( 30. března 2022 22:14 )

U nás nejspíš z Moskvy.

rudy_hnis ( 29. března 2022 11:12 )

My zloději a další levácká pakáž vždy volíme ANO!

slow_-dance ( 28. března 2022 22:05 )

Nejsi ty idiot Saša, ten také ví všechno a u všeho byl.

slow_-dance ( 28. března 2022 22:04 )

to je robot ty lojzo

slow_-dance ( 28. března 2022 22:02 )

To určitě, ty Emane!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa