Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček vstává z bahna, handl Vrbětic s Rusy nikdo nepotvrdil a záhadné volno před výbuchem

Aktualizováno -
6. května 2021
20:55
Autor: simao, vei - 
4. května 2021
08:44

Kauza Vrbětice v Česku znovu ožila a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) byl podle svých slov vláčen bahnem, ze kterého zvolna vstává. Objevily se nové informace o jeho plánované cestě do Moskvy pro vakcínu Sputnik V. Seznam Zprávy uvedly, že měl v plánu vyměnit „tiché odložení“ kauzy Vrbětice za milion Sputniků. Hamáček to odmítá, mluví o lžích. Web přišel i se svědectvím Hamáčkova stranického kolegy, kterému měl 15. dubna říct, že do ČR přiveze milion dávek Sputniku a zachrání tak ČSSD od volebního debaklu. Ukázalo se, že jím byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podle zjištění Blesk Zpráv se neuskutečněnou cestou zabývá protimafiánský policejní útvar. A podle serveru iROZHLAS.cz policie na dva dny zadržela majitele areálu, šéfa zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Den před výbuchem dal totiž brigádníkům nečekaně volno a v areálu byl sám.

  • Jan Hamáček (ČSSD) podle Seznam Zpráv svolal na ministerstvu vnitra 15. dubna schůzku, kde řešil následující možnost: „Nabídnout Rusku dohodu, která zněla: V Česku bude kauza potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimir Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joem Bidenem.“
  • Hamáček tuto verzi odmítl. Podle něj jde o nesmysl a lži. „Já musím říci, že toto je asi nejtěžší okamžik mého života, a to mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ uvedl Hamáček v úterý při své obhajobě na tiskovce ve Sněmovně. Ve středu přidal informaci o trestním oznámení na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou a o tom, že chce 10 milionů od vydavatele Seznam Zpráv jako omluvu. Omluvu žádá také od lídrů koalice SPOLU.
  • Sněmovna řešila v úterý i ve středu kauzu za zavřenémi dveřmi na plénu - bez jasného výsledku. Ve čtvrtek se šéfové tajných služeb účastnili jednání komisí a výborů. Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun potvrdil, že Hamáček cestu do Ruska plánoval, nicméně žádný handl nepotvrdil.
  • Podle zdroje Blesk Zpráv z ministerstva obrany byla Hamáčkova ruská mise již skutečně v pokročilém stadiu plánování - měl dokonce objednané letadlo do Moskvy.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) připomíná, že Hamáčkovu cestu do Moskvy nedoporučoval, na záležitosti kolem schůzky se zeptá Hamáčka osobně. Popřel přitom, že by Hamáčkovi schválil letadlo na cestu do Moskvy.
  • Prezident Miloš Zeman stále nedostal odpověď od prezidenta Vladimira Putina, kterého žádal o vakcíny Sputnik V. Uvedl to iROZHLAS.cz s odvoláním na vyjádření šéfa hradního legislativního odboru. Hrad nevydal ani Zemanův dopis Putinovi s odkazem na údajný obsah osobní povahy.

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
14:18
4. 5. 2021

Hamáček pro projednání v uzavřeném režimu

Hamáček ve Sněmovně využil přednostního práva a vystoupil s přednostním právem. Článek je „plný lží a nesmyslů“, uvedl vicepremiér. „Není jiná situace, než se tomu dneska věnovat v Poslanecké sněmovně,“ připustil. Myslel prý, že stačila uzavřená jednání výborů, kde měl pocit, že všechny otázky byly zodpovězeny. Hamáček zopakoval, že v článku Seznamu není ani jedna citace a článek se dotýká jak jeho osobně, tak České republiky. „Bohužel asi není jiná cesta, než to probrat v tomto plénu. Já chci poděkovat kolegům z opozice, že to navrhli,“ uvedl Hamáček. ČSSD to podpoří, Hamáček je pro to, aby šlo o uzavřené jednání, jako byla jednání výborů.

„Jsem přesvědčen, že ty věci objasníme,“ dodal s tím, že půjde o procesně složitou věc, protože ředitelé tajných služeb jsou procesně limitováni. „Ale je tady i policejní prezident, je tady nejvyšší státní zástupce a já věřím, že budeme schopni tu debatu zvládnout, abychom minimálně rozptýlili některé pochybnosti a abychom přesvědčili vás všechny bez ohledu na politickou příslušnost, že všichni ti, kteří konali v těch kritických dnech, konali s jediným zájmem: a to zájmem ochránit ČR a její bezpečnost,“ dodal Hamáček.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny (4.5.2021) Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny (4.5.2021)
14:14
4. 5. 2021

„Nevím, to se musíte zeptat jich, nevím,“

uvedl šéf BIS Michal Koudelka při příchodu do Sněmovny na dotaz, proč nebyl pozván na schůzku s Hamáčkem 15. dubna. Video sdílela novinářka Seznam Zpráv a spoluautorka textu Kristina Ciroková. „Chtěli jsme se včera Jana Hamáčka zeptat víc. Utekl před námi zadním vchodem,“ poznamenala k článku, který vzbudil vlnu pozornosti a změnil dnešní sněmovní program.

14:08
4. 5. 2021

Andrej Babiš ve Sněmovně momentálně chybí, naopak Jan Hamáček vyčkává další dění.

Šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) k programu schůze navrhl bod „Informace premiéra a vicepremiéra k plánované cestě vicepremiéra J. Hamáčka do Moskvy“. „Je tady kolem toho velké množství otazníků a spekulací,“ podotkl. Jurečka požádal, aby šlo o první bod a zazněly informace od konkrétních aktérů. „Já bych požádal, aby toto jednání Sněmovny bylo uzavřené, bez přítomnosti médií a veřejnosti,“ podotkl.

14:01
4. 5. 2021

Ve Sněmovně začala úterní schůze poslanců, řešit se nyní bude, zda bude do programu zařazen i bod týkající se Jana Hamáčka.

Do Sněmovny mezitím dle informací ČT dorazili i dva účastníci schůzky s Hamáčkem z 15. dubna - nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, policejní prezident Jan Švejdar a také šéf BIS Michal Koudelka, který nebyl na zmíněné schůzce, ale účastnil se schůzky předchozí.

13:49
4. 5. 2021
!

Schillerová: O Vrběticích jsem se dozvěděla z tiskovky. Hamáček podezření vysvětlí

Na tiskovce ANO uvedla Alena Schillerová (za ANO), že o žádné Hamáčkově schůzce nevěděla a o celé kauze Vrbětice se dozvěděla z tiskovky Babiše a Hamáčka 7. dubna. „To podezření, které nastolil server Seznam, je tak závažné, že ho musí pan první vicepremiér Hamáček vysvětlit. Já jsem přesvědčena o tom, že to vysvětlí, a já určitě to vysvětlení budu velmi pečlivě poslouchat,“ uvedla. O Vrběticích předtím nebyla řeč na jednání ani mimo jednání vlády, podotkla.

„Apeloval jsem i na ostatní kolegy z opozice, abychom aspoň něco dneska udělali,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ohledně dnešního jednání Sněmovny. „A potom je logické, aby pan vicepremiér ty věci vysvětlil, takto jsme se bavili i na grémiu Poslanecké sněmovny,“ dodal.

13:24
4. 5. 2021
!

Bartoš: Musí se to co nejdřív prošetřit. Nedůvěra vládě? Moc by získal Zeman

Ivan Bartoš na tiskovce Pirátů před úterní Sněmovnou k dnešním informacím Seznam Zpráv uvedl: „My je bereme velmi vážně, a pokud se potvrdí, že pan vicepremiér takto tam jednal, musí z toho vyvodit osobní zodpovědnost. Je naprosto nepřijatelné handlovat bezpečnost našich občanů. Jakkoliv. Ten celý incident se musí prošetřit co nejdříve. My proto podpoříme dnešní návrh na projednání tohoto ve Sněmovně a zároveň žádáme svolání Bezpečnostního výboru, kde by se k této kauze měli vyjádřit i všichni účastníci této popisované schůzky.“

Připomněl, že poslanec Pirátů Jan Lipavský již dříve upozorňoval na nesrovnalosti ohledně cesty Jana Hamáčka do Moskvy a žádal zveřejnění relevantních dokumentů Výboru pro obranu, který však při hlasování toto usnesení zamítl. „Vývoj dnešní kauzy, ty informace přinesené v médiích dále podporují podezření, že pan Hamáček o cestě do Moskvy od počátku nemluví pravdu,“ podotkl Bartoš.

Bartoš je v souvislosti s vrbětickou kauzou a diplomatickou krizí proti tomu, aby veškerou moc nad Andrejem Babišem získal prezident Zeman v případě, že by byla vládě vyslovena nedůvěra. „My jsme tuto vládu Andreje Babiše a dalších nikdy nepodpořili naším hlasováním ve Sněmovně, naší důvěru nemá. My jsme již před několika týdny debatovali s koalicí Spolu, i od nich zaznívalo: pojďme hledat statečných 120 poslanců a dejme možnost lidem rozhodnout v předčasných volbách, které by byly teď podle časování v polovině léta (...) Vyslovením nedůvěry v tuto těžkou chvíli by veškeré karty a moc nad premiérem, zda bude druhý den premiér, zůstala v rukou prezidenta Zemana, který se navíc vyjádřil, že by vládu nechal vládnout dál bez důvěry. My upřednostňujeme to hledání 120 hlasů,“ dodal Bartoš s tím, že Zeman mu přislíbil podpis volebního zákona, který na Hrad dorazil po projednání v Senátu dnes.

13:10
4. 5. 2021

Kalousek: Jene Hamáčku, rezignuj a vrať se po očištění

Na Hamáčkovu argumentaci z tiskovky ve Sněmovně reagoval i Miroslav Kalousek. „Milý Jene, nikdo Ti nechce brát právo na obhajobu. Chceš-li si ale udržet alespoň stín důvěryhodnosti, pak rezignuj na všechny funkce a vrať se až po očištění. V opačném případě si možná na chvíli udržíš funkce, ale navždy ztratíš důvěryhodnost,“ vyzval vicepremiéra exposlanec TOP 09.

„Jene Hamáčku, okamžitě opusťte politiku! Být dříve narozen, snad byste handloval i s Hitlerem o odevzdání pohraničí? Jednat s agresorem je zrada a kolaborace!“ navázal ještě ostřeji 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

13:01
4. 5. 2021

Sociální sítě kauzou Hamáčkovy cesty-necesty do Moskvy dnes výrazně žijí. „Už je jasné, proč Hamáček najednou tak obhajuje dotace pro Agrofert. Babiš jej totiž drží v šachu s pravdou o cestě do Moskvy. Hamáček je totiž kolaborant a vlastizrádce, kterému nevadí zabíjení Čechů ruskými agenty v naší zemi, když mu z toho taky něco kápne,“ uvedl na twitteru advokát Petr Němec.

„„Je to nejtěžší chvíle mého života,“ říká Hamáček. Musí to být fakt síla, když toto řekne člověk, který pil s Milošem Zemanem,“ reaguje na Hamáčkova slova z tiskovky brněnský spisovatel Jan Švancara.

12:49
4. 5. 2021
!

„Ministr vnitra Jan Hamáček je ve vážném podezření, že chtěl prodat naši národní bezpečnost za milion dávek neověřené vakcíny.  Je to neuvěřitelné, tímto způsobem ohrožovat naši bezpečnost, důvěryhodnost a snížit se k takovému odpornému „obchodu“,“ rýpl si na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

„Podle všeho chtěl Jan Hamáček vyměnit bezpečnost země, 2 lidské životy a miliardovou škodu za neschválenou vakcínu, o které Rusko prokazatelně lže a slouží jako nástroj hybridní války. Pokud o tomhle věděl premiér - musí podat demisi. Pokud o tomhle nevěděl - musí podat demisi,“ přidala se Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Fialova spojenkyně z koalice Spolu.

12:35
4. 5. 2021

„Pan ministr Petříček říká, co říká, já říkám, jak jsem postupoval a za ten postup se nijak nestydím. Co se týká schůzky s Vyacheslavem Volodinem, tak to je můj bývalý kolega - když jsem byl předsedou parlamentu, tak jsme se poznali. Přišlo mi logické to do té schůzky zakomponovat, bylo to formou nějaké snídaně v tom programu, který ve finále samozřejmě šel pod stůl,“ uvedl Hamáček na tiskovce k dalším detailům jeho neuskutečněné cesty do Moskvy. Připomněl, že i Andrej Danko je dalším bývalým předsedou parlamentu.

Na dotaz, proč na schůzce 15. dubna nebyli zástupci BIS, Hamáček uvedl: „Těch schůzek bylo několik. A na schůzce, která se týkala koordinace seznamu k vyhoštění pan ředitel Koudelka byl, na té schůzce, která se týkala zabezpečení věcí v zahraničí, tam BIS žádnou působnost nemá.“

Podívejte se na celé vystoupení Jana Hamáčka před úterním jednáním Sněmovny:

Video  
Video se připravuje ...
12:31
4. 5. 2021
!

Hamáček na tiskovce ve Sněmovně k cestě do Ruska poznamenal: „Asi jsme to celé nezvládli na jedničku, ale zvládli jsme to aspoň na dvojku. A jestli bych něco udělal jinak, tak je to toto.“

Komunikace s velvyslancem Pivoňkou byla složitá, musel se dostat do Prahy, „protože to nešlo po telefonu“. „To je asi nejslabší článek celého tohoto příběhu. Mě to mrzí, že jsme nevymysleli nic rozumnějšího nebo chytřejšího, ale po bitvě je každý generálem. Ale všichni účastníci té schůzky nebo těch jednání v té poslední fázi potvrdí, že tam už žádná cesta plánovaná nebyla a pouze se debatovalo o tom, kdy ji zrušit tak, aby to na ruské straně nevzbudilo pozornost,“ podotkl Hamáček.

„Stát má nějaké zájmy a nějaké prostředky, kterými je hájí, a pokud dojde k nějaké takovéto ekalaci, tak je potřeba zajistit, aby všechny tyto prostředky byly ochráněny,“ dodal obecně Hamáček. „Vězte, že opravdu my jsme měli na mysli jenom to, aby ČR z toho vyšla bez poskvrny. Každopádně v Moskvě z toho mají radost.“

12:18
4. 5. 2021
!

„Když od 7.4. celá bezpečnostní komunita věděla, že s tou informací pracují média, tak nedává vůbec smysl ta konstrukce Seznamu, která říká, že já jsem měl v plánu Rusům něco slibovat. Já jsem jim neměl co slíbit, protože tu reakci médií samozřejmě nikdo ovlivnit nemohl. Celá ta konstrukce je divná, já se přiznám, že nevím, komu to celé slouží. Vím jedno, neslouží to České republice,“ upozornil na tiskovce ve Sněmovně Jan Hamáček.

„A pokud ČR do teď tu komunikaci zvládla a opravdu jsme vypadali jako země, která je schopná ty věci ustát a vyřešit, tak bohužel teď díky tomu článku vypadáme trošku jinak. Já jsem snášel obrovskou kritiku ze strany ruských médií, byl jsem tam prezentován jako nějaký jestřáb, někdo, kdo v televizi na plná ústa řekl: ano, my jsme přesvědčení, že to udělali, víme, že to udělali, oni vědí, že my to víme atd. Teď samozřejmě to bude voda na mlýn různým dezinformačním webům, protože mě tady opozice označuje za vlastizrádce,“ podotkl.

„Já jsem hrdý na to, co ČR udělala, jsem hrdý na všechno, co udělaly bezpečnostní složky, jsem hrdý na to, že se nám tu věc podařilo zkoordinovat a že jsme z toho vyšli čestně a dobře. Tato kauza bohužel celý ten obraz, který doteď byl bez poskvrnky, bohužel hodně poškodila. Mě se to týká osobně a já jsem připraven minimálně za to svoje dobré jméno ve Sněmovně bojovat,“ dodal Hamáček.

12:15
4. 5. 2021
!

Různá jednání a konzultace probíhaly, stát se musel připravit a mít reakci naplánovanou, potvrdil schůzky Jan Hamáček (ČSSD). „Ono jenom sestavit seznam vyhoštěných nebyla žádná legrace, na tom pracovaly všechny tři služby. Tu finální verzi seznamu jsem dostal v sobotu ráno nebo dopoledne. Současně bylo potřeba celou tu věc zkoordinovat s prezidentem republiky. To se podařilo a já si neskromně myslím, že jsem v tom odehrál klíčovou roli. Na těch jednáních jsme samozřejmě řešili to, jak ČR připravit na tuto celou věc, věděli jsme, že to bude mít obrovský mezinárodní dopad. A řešili jsme, jak ochránit zájmy ČR,“ tvrdí Hamáček. 

Odvolal se na to, že nejvyšší státní zástupce „Pavel Zeman jasně řekl, že z těch jednání se mnou neměl pocit, že bych chtěl tu kauzu nějak zametat nebo ututlávat“.

Od 7. dubna, kdy BIS oznámila informace ohledně Vrbětic, „nám bylo rovněž oznámeno, že s to informací pracují média“. „Já to, prosím, nikomu nevyčítám, je to vaše práce informovat veřejnost. Naše práce je hájit zájmy ČR. My jsme už od toho sedmého věděli, že ta informace je v médiích, takže v nějakém momentě může být zveřejněna samozřejmě bez možnosti státu to nějakým způsobem řešit či se na to připravit,“ dodal.

12:12
4. 5. 2021
!

„Já musím říci, že toto je asi nejtěžší okamžik mého života a já mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“

poznamenal Jan Hamáček na tiskovce ve Sněmovně. „Kauzu Vrbětice jsme úspěšně zvládli. Byl to nezpochybnitelný úspěch ČR, kdy naše zpravodajské služby byly schopny jasně říci, co se v těch Vrběticích stalo. My jako vláda jsme neváhali, jednali jsme, vyhostili jsme ruské zpravodajské důstojníky. Zvládli jsme i reakci na tu ruskou reakci, která byla disproporční,“ podotkl.

„Já jsem měl pocit, že je čas oceňovat, chválit a děkovat, místo toho jsem si o sobě přečetl věci, kterým prostě nemůžu věřit. Je to věc, která se mě dotýká osobně, dotýká se mých blízkých, dotýká se sociální demokracie a já chci jasně říci, že po celou tu dobu, kdy jsem jako ministr vnitra logicky - a po nějakou dobu i ministr zahraničních věcí - byl v centru dění, tak jsem měl na mysli jenom jedno. Zájem České republiky,“ vzkázal Hamáček.

12:07
4. 5. 2021
!

„Server Seznam mně obvinil z toho, že jsem snad plánoval udělat nějaký výměnný obchod s Ruskou federací ve smyslu, že já jim vyzradím kauzu Vrbětice, zajistím, aby se to u nás ututlalo a za to dovezu do ČR milion stále ještě neschválených vakcín Sputnik. Já chci říci, že mě ten článek šokoval, je plný lží a spekulací. Ten článek neobsahuje ani jednu citaci. Ten článek říká, že pracuje s informacemi od účastníků schůzek na ministerstvu vnitra, nicméně ani jedna přímá řeč. Spekulace, lži,“ uvedl Hamáček na tiskovce ČSSD.

12:03
4. 5. 2021
!

Začala tiskovka ČSSD. Slova se ujal jako první však šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka. „Rozumím poptávce po tom, aby se projednaly důležitější otázky a důležitější body,“ podotkl. Z pohledu ČSSD téma „Moskva“ musí dle Chvojky být uzavřené. „Jsme i pro to, aby byli pozváni zástupci zpravodajských služeb a aby každý volený zástupce lidu, každý poslanec měl možnost slyšet, jak se k dané věci vyjádří náš předseda strany, ministr vnitra Jan Hamáček, ale i zmínění zpravodajci. Je potřeba některé fámy, které se objevily dnes v médiích, vyvrátit, a nebo se k nim vyjádřit,“ dodal Chvojka.

11:51
4. 5. 2021

Šéf žalobců Pavel Zeman při schůzce s ministrem Hamáčkem rozhodně nenabyl dojmu, že by chtěl kauzu Vrbětice utlumit nebo ukončit. Sdělil to ČTK.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)
11:47
4. 5. 2021
!

„Už vím, proč by „operace Vrbětice“ se mnou nešla. Úkolem ministra není hrát „zpravodajské hry“ na twitteru. Tohle není dobrý signál pro spojence, které žádáme o solidaritu. Jsem rád, že Jan Hamáček potvrdil, že info od tajných služeb jsme měli delší dobu,“ vzkázal na síti exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Hamáček 26. dubna v rozhovoru pro Ptám se já na Seznam Zprávách ke kauze Vrbětice uvedl: „Kdyby seděl na ministerstvu Tomáš Petříček, tak bychom to nezvládli, za tím si stojím. Ta výměna byla k lepšímu.“ A poznamenal také: „Vím, jak to bylo, vědí to všechny naše služby, řekli jsme to poslancům. Ta cesta sehrála nějakou roli, nemohu jít do detailů. Neříkám, že to byl geniální nápad, vznikla situace, kdy bylo třeba odůvodnit návrat našeho velvyslance. Snad věříte, že jsem se nedopouštěl pokusu o velezradu.“

11:38
4. 5. 2021
!

Babiš: Hamáčkovi jsem letadlo do Moskvy nepodepsal

„O žádné schůzce nevím, dozvěděl jsem se o tom z médií. Podle mě je dobře, že se cesta neuskutečnila,“ řekl Právu premiér Andrej Babiš. Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky by měl vysvětlovat, proč podepsal Janu Hamáčkovi letadlo pro zahraniční cestu do Moskvy. „Je to lež a pan předseda Jurečka by se měl omluvit,“ vzkázal Babiš.

11:33
4. 5. 2021
!

„Jisté je, že Jan Hamáček nemluvil pravdu, když říkal, že do Moskvy jet nechtěl. Pokud jde o článek na Seznam Zprávách, je zásadní, aby všichni aktéři této schůzky (a to zejména z bezpečnostních služeb) vysvětlili její okolnosti na bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny,“ reagoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

11:30
4. 5. 2021
!

„Jan Hamáček mi svojí uvěřitelností připomíná legendární výrok z českého fotbalu: „nic jsem nevyjednával a ta částka taky nesouhlasí“,“ reagoval senátor Jiří Drahoš na dnešní dění.

11:28
4. 5. 2021
!

„V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací. Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci,“ opakuje ze svého prohlášení na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

11:26
4. 5. 2021

Spekulace kolem cesty-necesty Jana Hamáčka do Moskvy zavdaly nové porci internetových vtípků.

11:21
4. 5. 2021
!

Ministr zahraničí Kulhánek: Naprostý nesmysl

Informace o Hamáčkovi z článku Seznam Zpráv odmítl i nynější ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který byl před jmenováním členem vlády Hamáčkovým náměstkem na vnitru. „To, co napsal Janek Kroupa o údajném plánu ministra Hamáčka, je naprostý nesmysl, lež a neprofesionální novinařina,“ sdělil Kulhánek ČTK.

11:15
4. 5. 2021
!

Rakušan: Nelze kšeftovat s bezpečností Čechů

„Jedná se zatím o zprávy z médií, ale pokud by se potvrdily, tak jsou nesmírně vážné. Jsou natolik závažné, že by samozřejmě v případě toho, že se ukážou informace obsažené v tomto článku jako pravdivé, měly vést k rezignaci ministra vnitra Jana Hamáčka,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan na tiskovce ve Sněmovně.

Starostové navrhují, aby se v co nejkratším termínu nejprve sešly patřičné výbory a komise a na uzavřeném jednání se ptali jejich členové všech aktérů Hamáčkovy schůzky na to, co bylo jejím skutečným obsahem. Rakušan je předsedou Komise pro kontrolu vojenského zpravodajství, chce proto svolat jednání komise za účasti šéfa této rozvědky - generála Berouna. Spolu s Piráty inicioval také zařazení bodu na jednání sněmovního Bezpečnostního výboru.

Uzavřené jednání celé Sněmovny se dle něj již dnes spíše nestíhá, na odpovědi však nelze čekat týden, proto je pro uzavřené výbory a komise a případné odročení jednání PSP. „Nemá mluvit jen pan vicepremiér Hamáček, ale mají mluvit i ostatní účastníci té schůzky,“ podotkl.

„Nelze žádným způsobem kšeftovat, obchodovat s bezpečností lidí v ČR. Pokud by se skutečně ukázalo jako pravdivé, že jsme se tady pokoušeli o jakýsi handl, utajit to, že na našem území zahynuli dva lidé rukou ruských agentů a my bychom to měnili za vakcínu, která mimochodem stále ještě není ani potvrzena k užívání našimi ani evropskými autoritami v ČR, tak je to něco zcela neuvěřitelného. Nám od začátku přišla ta historka ohledně cesty do Moskvy jako velmi nedůvěryhodná,“ dodal Rakušan.

11:10
4. 5. 2021
!

Šéf BIS pozvánku nedostal a o schůzce nevěděl

„Pan ředitel Michal Koudelka na schůzku nebyl pozván a nevěděl o ní,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí BIS Ladislav Šticha o schůzce na ministerstvu vnitra, na které byl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se šéfy dalších tajných služeb, Policie ČR a později i s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

10:50
4. 5. 2021

Od cesty odradil Hamáčka až velvyslanec v Moskvě?

Účast na schůzce s Hamáčkem 15. dubna před plánovanou cestou do Moskvy potvrdil ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl. "V každém případě všechna jednání byla vedena v zájmu České republiky, a to jak z pohledu zahraniční politiky, tak i bezpečnosti státu," sdělil Šimandl Seznam Zprávám.

Velvyslanec v Moskvě Pivoňka podle zdrojů serveru původně Hamáčka podporoval, nakonec ale změnil názor. Měl to být právě on, kdo vicepremiéra posléze od cesty odradil, protože mu potvrdil, že by si Rusové případnou schůzku nahráli.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na schůzku dorazil později. Podle vyjádření pro Seznam Zprávy prezentoval reálné možnosti ukončení záležitosti, přičemž jednou z nich je odložení věci. Tuto argumentaci chtěl podle webu Hamáček využít při cestě do Ruska.

10:47
4. 5. 2021
!

Jurečka žádal uzavřené jednání Sněmovny se šéfy tajných služeb

"Dobrá vláda má stát za občany dané země a tou zemí. Vždycky je má hájit a před kýmkoliv. To, co můžeme pozorovat i na tomto příběhu cesty necesty Jana Hamáčka, ukazuje, že to rozhodně není dobrá vláda," uvedl dnes ve Sněmovně šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Již dnes dle něj má proběhnout "uzavřené jednání Poslanecké sněmovny", na které by byli pozváni šéfové tajných služeb a podali jasné vysvětlení toho, co se od 7. dubna odehrálo, požaduje Jurečka. "Co se odehrálo u Jana Hamáčka na té schůzce 15. dubna, proč tam nebyl tehdy šéf BIS a vůbec nechápu, co tam dělal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman," poznamenal. "Toto je opravdu velmi vážná situace. Je to krok, který jasně nese prvky a charakter vlastizrady," upozornil Jurečka.

Překvapila ho i informace o tom, že na žádost ministra vnitra dorazil do Prahy velvylanec z Moskvy Pivoňka. "A nechápu, jak Andrej Babiš mohl po 7. dubnu po té informaci, kterou měl i on, podepsat Janu Hamáčkovi letadlo pro zahraniční cestu do Moskvy. Tam logicky musel zaznít dotaz od premiéra, co tam ten vicepremiér-ministr vnitra jede dělat. I premiér Andrej Babiš má opravdu mnoho důvodů vysvětlovat, co se tady odehrávalo a co tady dělá za kroky jeho vláda," dodal.

Koalice SPOLU: Marian Jurečka (KDU-ČSL)
10:39
4. 5. 2021

„Lubomír Zaorálek tento týden oznámil, že láká do ČR k natáčení Netflix. To by bylo fajn, kdyby se to povedlo, mohli by natočit třeba thriller o ministrovi, co chtěl tajně letět do Moskvy a vyměnit tam informace za nějaký ampulky...,“ rýpl si poslanec ODS Jan Skopeček.

10:27
4. 5. 2021
!

„Nainstaloval se do čela ministerstva zahraničí, aby mohl vyjednávat v Moskvě o ututlání teroristického útoku na našem území. 1. místopředseda vlády, která se stále těší důvěře sněmovny. Co udělá opozice? Bude ostře tweetovat?“ poznamenal na twitteru exposlanec Miroslav Kalousek.

„Pokud schůzka svolaná vicepremiérem Hamáčkem proběhla tak, jak se popisuje, a pokud je pravda, že chtěl Hamáček ututlat na základě absurdního handlu kauzu Vrbětice, je to na jeho okamžitou rezignaci. A to nejen za jednání proti zájmům ČR, ale i za totální amatérismus a hloupost,“ uvedla Hana Kordová Marvanová, někdejší 1. náměstkyně ministryně spravedlnosti, exposlankyně a nyní zastupitelka hl. m. Prahy.

10:23
4. 5. 2021

„Jestli chtěl opravdu Jan Hamáček v Moskvě vyměnit dva mrtvé a miliónové škody ve Vrběticích za Sputnik, měl by okamžitě opustit českou politickou scénu, a to přímo raketovou rychlostí. To je definice zrady státu i rozumu. Hned dnes při jednání Sněmovny budeme chtít jeho reakci,“ přidává se ke kritice místopředseda ODS Martin Kupka.

10:20
4. 5. 2021
!

„Ministr nyní musí vyvrátit zveřejněné informace. Nestane-li se tak, je na místě začít řešit jeho odvolání pro ohrožení naší země, které už hraničí s vlastizradou. Očekávám spolupráci našich bezpečnostních služeb a opravdu důkladné prověření,“ uvedl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

10:14
4. 5. 2021

„Dám (v zájmu země) na modlení, aby to byla blamáž. Aby to bylo od Kroupy podobně povedené investigativní dílo, jako kdysi akce vířivka. Obvinění je to velmi vážné a jedna ze stran by po vyjasnění měla zvážit způsobilost k výkonu své stávající profese,“ reagoval na twitteru expremiér Mirek Topolánek.

„Je to postavené na svědectví, ne na provokaci (jako vířivka). Pochybuji proto, že by to neměli ozdrojované křížem krážem,“ odpovídá mu exministr a bývalý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. V aféře s vířivkou šlo o snímky jiného exministra financí, Topolánkova rivala a bývalého člena ODS Vlastimila Tlustého s cizí ženou ve vířivce šumavského hotelu Svatý Tomáš, které údajně sám podstrčil v zákulisí, aby dokázal, že na něj spolustraníci shánějí kompromitující materiály.

Vlastimil Tlustý v roce 2003 s Mirkem Topolánkem 'Kompromitující' záběry Vlastimila Tlustého 'Kompromitující' záběry Vlastimila Tlustého
10:07
4. 5. 2021

Danko: Řeště si to vy doma

Většina účastníků se podle zdrojů Seznam Zpráv snažila Hamáčka přesvědčit o tom, aby připravovanou cestu do Moskvy odvolal. „Přestože šlo o útok cizího státu na území České republiky, vicepremiér Hamáček se podle sdělení několika zdrojů, které další zdroje potvrdily, rozhodl k velmi problematickému kroku,“ tvrdí Seznam Zprávy.

Slovák Danko měl Hamáčkovi domluvit schůzku se šéfem Státní dumy Vjačeslavem Volodinem. „Řešte to vy doma, vtáhli jste nás do nepříjemné situace. Co bylo, je jedno. Máte před volbami a nebudu se účastnit politických her,“ reagoval Danko v SMS Seznam Zprávám.

09:55
4. 5. 2021
!

Zbyněk Stanjura (ODS) upozornil na to, co se dělo v odbobí od 7. do 17. dubna, kdy již státní špičky a ti, kteří mají přístup k tajným informacím, věděli o kauze Vrbětice a zapojení ruských agentů. „Jan Hamáček sám sebe pasoval do role zpravodajského důstojníka, který vodí za nos celý svět. Nejen Rusko, ale i naše spojence. Myslím si, že účel cesty byl přesně opačný - tzn. dohodnout se s Ruskem, jak tu kauzu zprovodit ze světa,“ poznamenal.

Stanjura připomněl, že si Hamáček coby „komplice na cestu“ vybral bývalého šéfa slovenského parlamentu Andreje Danka, „který je znám svým vřelým vztahem k prezidentu Putinovi a Rusku“. I to dle něj napovídá o důvodu cesty.

Koalice SPOLU proto opět vyzvala k jednání Sněmovny o nedůvěře vládě. Sbírá na ní podpisy, během několika dnů chce oznámit termín této schůze. „Je evidentní, že je to vláda Miloše Zemana, je evidentní, že se ta vláda musí podrobit hlasování o důvěře,“ podotkl Stanjura.

Zbyněk Stanjura (ODS; 6. 11. 2019)
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 8. května 2021 13:05 )

To, že někdo z vlády jde předjenávat Sputnik, to dělají i jinde v EU (existuje snad Zahraniční obchod?). Že do Ruska někdy jede, to také není nic divného (senátoři a poslanci taky si jezdí kamkoliv a kdykoliv, aniž něco dokonce zajistí nebo vymyslí). Čekám, že opět nadšeně vystoupí 3 a 2 svatí a informují nás o tom handlu za mlčení o Vrběticích.

wenzel trousil ( 7. května 2021 18:08 )

Neni cas stou komedii skoncit? Cesko se Rusku omluvi,,,diplomate se vrati a podruhe si sve zakazane vybusniny Cesko snad pohlida...Zlatej "vejbuch" pod perinou! Ten lze svest jen tezko na Putina!!

DanY67 ( 6. května 2021 19:47 )

Průser jsou takový lidé jako vy!

xxxx678 ( 6. května 2021 19:45 )

Zvláštní. Nevím, co napsal Fík proti pravidlům diskuse!? "Zase jste vy dvě tlustoprdy zlé" nebo tak něco...babizna nahlašuje a svádí na druhé.

UFO1 ( 6. května 2021 19:37 )

StB divadlo které zastírá probíhající průs er

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa