Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hamáček vstává z bahna, handl Vrbětic s Rusy nikdo nepotvrdil a záhadné volno před výbuchem

Aktualizováno -
6. května 2021
20:55
Autor: simao, vei - 
4. května 2021
08:44

Kauza Vrbětice v Česku znovu ožila a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) byl podle svých slov vláčen bahnem, ze kterého zvolna vstává. Objevily se nové informace o jeho plánované cestě do Moskvy pro vakcínu Sputnik V. Seznam Zprávy uvedly, že měl v plánu vyměnit „tiché odložení“ kauzy Vrbětice za milion Sputniků. Hamáček to odmítá, mluví o lžích. Web přišel i se svědectvím Hamáčkova stranického kolegy, kterému měl 15. dubna říct, že do ČR přiveze milion dávek Sputniku a zachrání tak ČSSD od volebního debaklu. Ukázalo se, že jím byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podle zjištění Blesk Zpráv se neuskutečněnou cestou zabývá protimafiánský policejní útvar. A podle serveru iROZHLAS.cz policie na dva dny zadržela majitele areálu, šéfa zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Den před výbuchem dal totiž brigádníkům nečekaně volno a v areálu byl sám.

  • Jan Hamáček (ČSSD) podle Seznam Zpráv svolal na ministerstvu vnitra 15. dubna schůzku, kde řešil následující možnost: „Nabídnout Rusku dohodu, která zněla: V Česku bude kauza potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimir Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joem Bidenem.“
  • Hamáček tuto verzi odmítl. Podle něj jde o nesmysl a lži. „Já musím říci, že toto je asi nejtěžší okamžik mého života, a to mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ uvedl Hamáček v úterý při své obhajobě na tiskovce ve Sněmovně. Ve středu přidal informaci o trestním oznámení na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou a o tom, že chce 10 milionů od vydavatele Seznam Zpráv jako omluvu. Omluvu žádá také od lídrů koalice SPOLU.
  • Sněmovna řešila v úterý i ve středu kauzu za zavřenémi dveřmi na plénu - bez jasného výsledku. Ve čtvrtek se šéfové tajných služeb účastnili jednání komisí a výborů. Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun potvrdil, že Hamáček cestu do Ruska plánoval, nicméně žádný handl nepotvrdil.
  • Podle zdroje Blesk Zpráv z ministerstva obrany byla Hamáčkova ruská mise již skutečně v pokročilém stadiu plánování - měl dokonce objednané letadlo do Moskvy.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) připomíná, že Hamáčkovu cestu do Moskvy nedoporučoval, na záležitosti kolem schůzky se zeptá Hamáčka osobně. Popřel přitom, že by Hamáčkovi schválil letadlo na cestu do Moskvy.
  • Prezident Miloš Zeman stále nedostal odpověď od prezidenta Vladimira Putina, kterého žádal o vakcíny Sputnik V. Uvedl to iROZHLAS.cz s odvoláním na vyjádření šéfa hradního legislativního odboru. Hrad nevydal ani Zemanův dopis Putinovi s odkazem na údajný obsah osobní povahy.

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
8:26
6. 5. 2021

Den před výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 měli dostat brigádníci, kteří v areálu pracovali, nečekané volno. Informuje iROZHLAS.

To podle Radiožurnálu nebylo běžné, stejně tak nebývalo běžné, že by majitel firmy jezdil na kontrolu skladů do areálu sám. Což se právě v tomto období stalo.

Podle zjištění novinářů navíc policie letos v únoru zadržela majitele zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Na dva dny skončil v cele. Kriminalisté ho podle iROZHLASu vyslýchali kvůli nezvyklému chování a kvůli podezření, jestli jim v souvislosti s výbuchy dvou skladů, které si jeho firma pronajala v muničním areálu ve Vrběticích, něco netají.

„Byl zadržen a bylo to na základě předchozího souhlasu státního zástupce. Rovněž u něj doma i ve firmě Imex Group policie provedla prohlídku,“ uvedl zdroj novinářů z Českého rozhlasu.

8:15
6. 5. 2021

Okolnosti cesty Jana Hamáčka do Moskvy probere odpoledne sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Dorazit má také šéf zpravodajců Jan Beroun.

Už teď je ve Sněmovně šéf BIS Michal Koudelka. Zasedá totiž komise pro kontrolu BIS. Bod k Vrběticím ale před začátkem jednání na programu nebyl.

8:55
6. 5. 2021

Hamáčkův stranický kolega je podel svých slov připraven o schůzce promluvit také při případném vyšetřování.

„Ve chvíli, kdy by bylo vyšetřování, já budu před policejním orgánem samozřejmě vypovídat,“ řekl Seznam Zprávám.

Jan Hamáček od samého začátku tvrdí, že jeho plánovaná cesta do Moskvy měla být zastíracím manévrem směrem k Rusku. Na cestu už měl ale podle reakce Blesk Zpráv objednané také letadlo.

8:45
6. 5. 2021

Schůzka Jana Hamáčka s jeho stranickým kolegou se měla konat jen pár dní poté, co vicepremiér a ministr vnitra obhájil post předsedy ČSSD. Hamáčkova moskevská mise měla být součástí jeho plánu: Dovézt do ČR vakcíny Sputnik V a zachránit tak stranu před dalším volebním debaklem.

„Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků, mám to tam všechno domluvený,“ sdělil v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv Hamáčkův stranický kolega.

Identitu účastníka schůzky z 15. dubna dopoledne redakce Seznam Zpráv prý zná, rozhodla se ji ale tajit. Své svědectví je prý ale připraven zopakovat před soudem, což měl říct po rozhovoru s reportérem i Janu Hamáčkovi.

Samotný člen sociální demokracie se ale podle svých slov na rozdíl od šéfů zpravodajských služeb, policejního prezidenta nebo nejvyššího státního zástupce, údajně nedozvěděl o zapojení ruských agentů GRU do výbuchů ve Vrběticích.

„To, co já určitě neumím a nemůžu potvrdit, je záležitost těch Vrbětic. Já jsem to nevěděl (že už úřady vědí o účasti Rusů - pozn. red.). To nezmiňoval vůbec, neříkal mi k tomu vůbec nic. Tu konstrukci výměnného obchodu, nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal,“ tvrdí Hamáčkův spolustraník.

„Účelem bylo mi v podstatě vysvětlit, jaká je jeho vize zachrány sociální demokracie od volebního debaklu. Vysvětloval mi, že to je cesta - oočkovat národ a tak dále. Že Babiš je strašně nas…, protože očkování je jeho téma, ale že on (Hamáček - pozn. red.) na to s…, protože on (Babiš) na něj taky s… Takže prostě že má speciál (letecký) a má tam domluvenou cestu,“ předal svědek redakci plány, které prý Hamáček chtěl prosadit kvůli záchraně ČSSD.

7:30
6. 5. 2021

Hezký čtvrtek, 

i dnes s námi můžete sledovat vývoj okolo okolností chystané a nakonec zrušené cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy v době, kdy ministr vnitra i premiér měli vědět o údajném zapojení ruských agentů do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

Web Seznam Zprávy dnes přináší další svědectví - tentokrát údajně přímého účastníka se skrytou identitou, člena ČSSD, se kterým měl mít Hamáček ve čtvrtek 15. dubna schůzku v deset hodin dopoledne na ministerstvu vnitra.

22:33
5. 5. 2021

Děkujeme vám za sledování dnešního dění ke kauze Vrbětice a cestě-necestě Jana Hamáčka do Moskvy. Další vývoj budeme sledovat i v průběhu čtvrtka ve zpravodajství v rámci Blesk Zpráv. Dobrou noc.

22:15
5. 5. 2021

"Já pracuji pouze s jednou verzí, kterou nám sdělil pan Hamáček, kterou nikdo nevyvrátil z přítomných hostů, a tu druhou verzi, kterou zmínil pan Kroupa ve svém článku, nikdo nepotvrdil, takže věřím panu Hamáčkovi," vzkázal poslanec ANO Robert Králíček v pořadu ČT Události, komentáře.

Poslanec ANO Robert Králíček v Událostech, komentářích na ČT
22:09
5. 5. 2021

"Na dnešním jednání ohledně moskevské cesty nezaznělo téměř nic, nezazněly tam žádné utajované údaje a mně se velice těžko hodnotí, která z těch dvou verzí je pravdivá," podotkl v Událostech, komentářích poslanec Jan Lipavský (Piráti). "Na jedné straně stojí článek a informace od Seznamu, na druhé straně je poměrně rezolutní popření ze strany vicepremiéra. A potom nejasné či vyhýbavé odpovědi těch dalších aktérů té schůzky, kdy oni používají různá slova, např. že jednal v zájmu ČR, ale vlastně nevedou a nevyvrací ten konkrétní obsah jednání. Velice těžko se mi to hodnotí," dodal v ČT.

Na přímý dotaz moderátora Michala Kubala, zda dva dny jednání Sněmovny za zavřenými dveřmi byly na nic, když se nic nedozvěděl, Lipavský reagoval slovy: "z mého pohledu ano."

Pirátský poslanec Jan Lipavský v Událostech, komentářích hodnotil jednání Sněmovny o moskevské cestě Jana Hamáčka (5.5.2021)
22:02
5. 5. 2021

"Vyjádřil se ministr vnitra, vyjádřil se pan premiér. Pro mě je to dostačující. Kdybych si měl vybrat mezi tím, jestli budu věřit panu Hamáčkovi, nebo panu Kroupovi, tak určitě víc panu Hamáčkovi," uvedl pro ČT poslanec ANO Milan Feranec.

21:33
5. 5. 2021

"Nedostal jsem uspokojivé odpovědi na své dotazy. Podle mě pan ministr vůbec nevysvětlil důvod plánované cesty a rezignovat by měl minimálně ze dvou důvodů. Za prvé věděl, že Rusové odpálili muniční sklad a poté chtěl jet do Ruska a setkat se s šéfem Dumy, člověkem, který je na sankčním seznamu Evropské unie. Věděl, že agenti ruské tajné služby odpálili muniční sklad v České republice a zval Putina na setkání s Bidenem do Prahy,“ uvedl k tajnému jednání Sněmovny pro iDnes.cz šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Pravý důvod jeho cesty zatím neznáme,“ dodal k Hamáčkovi.

20:58
5. 5. 2021

"Tak si říkám, že jednu výhodu ta jednání PSP bez techniky a kamer mají. Všichni se více soustředí na schůzi a nekoukají do mobilů a notebooků. Zároveň je to jednání takové svižnější," okomentoval dnešní jednání Sněmovny za zavřenými dveřmi ke kauze Moskva poslanec ANO Patrik Nacher.

"Říkala jsem si, Patriku, dnes úplně totéž. Na druhou stranu doufám, že už nikdy nebudeme mít takové důvody pro utajené jednání," zareagovala na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

20:30
5. 5. 2021

Předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip ČTK řekl, že atmosféra dnešní debaty ve Sněmovně, která se opět odehrávala za zavřenými dveřmi, byla důstojnější než v úterý.

20:26
5. 5. 2021

Bartošek: Babiš splnil povinnost, ale řadu věcí nezodpověděl

"Není možné, aby informace, které se zcela zásadně dotýkají bezpečnosti státu, unikaly do médií," řekl novinářům šéf klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. V médiích se podle něho objevovaly opakovaně vyhrazené informace. "To znamená, nějak se k nim ten dotyčný musel dostat. Pro nás je důležité vědět, kde a z jakých zdrojů tyto informace unikly," dodal.

Vystoupení premiéra bylo podle Bartoška spíš popisné, do podrobností nezacházel. "Povinnost před Sněmovnou splnil, každopádně na řadu otázek neodpověděl," podotkl.

20:13
5. 5. 2021

Poslanec Pirátů Jan Lipavský věří tomu, že ve čtvrtek se věcí bude zabývat komise pro Vojenské zpravodajství. Hamáček podle něj dnes opět detailně popisoval průběh událostí. "Mne to pouze utvrdilo v tom, že on tam chtěl cestovat, i když on sveřepě jaksi zapírá," uvedl. Věcný podle něj byl premiér. "Pouze uvedl, že poté, co byli počátkem dubna seznámeni s informacemi (o původu výbuchů ve Vrběticích), tak to delegoval na pana Hamáčka, neuvedl jak," řekl Lipavský.

Poslanci podle Lipavského řeší, jak se mohla dostat k informacím o Vrběticích média. Dnes však podle něj bylo vše pouze v úrovni hypotéz a spekulací. Jedna z verzí podle něj může být, že únik pocházel z Ruska.

20:01
5. 5. 2021

Poslanec ANO Robert Králíček uvedl, že pro něj dnešní diskuse nepřinesla nic nového vzhledem k tomu, že věc už projednal bezpečnostní výbor. "Už jsme to na výboru měli, informace jsme dostali, usnesení jsme přijali a nepředpokládám, že by někdo vnesl nějaké nové informace," uvedl i směrem k možnému dalšímu projednávání v komisích.

19:53
5. 5. 2021

Podle předsedy SPD a místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury se usnesení Sněmovny týká úniku informací, který už řeší policie po trestním oznámení. Trestnímu oznámení čelí policejní prezident Jiří Švejdar.

19:45
5. 5. 2021
!

Vláda by měla podle Sněmovny uložit tajným službám a policii, aby prošetřily únik informací v případu Vrbětice. Poslanci se na tom usnesli po dnešní dvouhodinové debatě o zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy.

Na jednání, které bylo opět uzavřené veřejnosti, vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO) a řada diskutujících. Za tajné služby promluvil jen ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška upozornil na zákonné ustanovení, podle kterého zpravodajci nemohli na plénu podávat informace v takovém rozsahu, a odkázal na příslušné komise.

Sněmovna ale odmítla návrh, aby komise záležitost projednaly. Bartošek věří tomu, že komise pro kontrolu činnosti zpravodajských služeb o věci debatovat budou. "Řada otázek zůstala nezodpovězena," uvedl. Už ve čtvrtek se schází komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.

19:21
5. 5. 2021

Země G7 jsou podle závěrů londýnského jednání jejich ministrů zahraničí znepokojeny ruskými aktivitami, které podle nich podkopávají demokracii.

19:12
5. 5. 2021

Kroupa odmítl, že by „nalítl“ někomu na nějakou hru. „Nikdy nepracujeme s jedním zdrojem,“ odmítl takovou možnost.

„Zítra zveřejníme další svědectví člověka, který v ten den s Janem Hamáčkem mluvil a Jan Hamáček mu svou motivaci osvětlil.“ Tento zdroj je podle Kroupy už se zvukovým záznamem. Jestli bude v článku uvedené plné jméno, prý novinář zatím ještě neví. „V každém případě víme, že Jan Hamáček ví, kdo tento zdroj je,“ dodal Kroupa.

Pro Jana Hamáčka je podle Kroupy hrát vabank „a zkusit vytvořit dojem, že se spolu budeme soudit,“ doplnil investigativní novinář v ČT.

Podle zdroje, který s Kroupou mluvil, byla prý motivace Jana Hamáčka záchrana sociální demokracie. „Tím, že proočkuje Českou republiku, Sputnikem samozřejmě, měl plán na to jak ji schválit, zřejmě, a že přivede Joea Bidena a Vladimira Vladimiroviče (Putina) k jednomu stolu a bude skvělým politikem, státníkem,“ tvrdí Kroupův zdroj.  

19:02
5. 5. 2021

Kroupa si podle svých slov neumí představit, že by ho jeho zdroje podrazily a začaly mluvit nějakou jinou verzi. „Máme důkazy, které když bude nejhůř, tak tím dokážeme, že ty důkazy jsou naprosto přesvědčivé. V kontextu toho, co se dnes děje, tak jsme ty důkazy uložili na bezpečné místo, má k nim přístup omezený počet lidí,“ řekl k důkazům Kroupa.

Jestli má zvukový záznam, nechtěl ale říct. „Neodpovím,“ reagoval v ČT.

18:54
5. 5. 2021

Poslanci ukončili uzavřené jednání o Hamáčkově cestě do Moskvy. Sněmovna pověřila vládu prověřením úniku informací o případu Vrbětice.

„Myslím, že žádný únik nebyl. Jaký únik, Když se nic nestalo, tak nemohlo nic uniknout,“ reagoval na výsledek uzavřeného jednání Sněmovny v ČT Kroupa. 

18:52
5. 5. 2021

„Jsme připraveni v té věci pokračovat. Zítra zveřejníme další svědectví, které do toho vnese světlo. Soudu se nebojíme, protože důkazy máme,“ tvrdil Kroupa v ČT. 

„Dokážeme naši verzi prokázat,“ stojí si za svým novinář Seznam Zpráv. 

18:47
5. 5. 2021

Novinář Janek Kroupa řekl v České televizi, že za nejvýbušnější bod své reportáže o chystané cestě Jana Hamáčka do Moskvy považuje to, že chtěl jednat o vakcínách Sputnik V. 

„Za nejvýbušnější na té věci považuju to, že jel škemrat do Ruska o Sputníky, ve chvíli, kdy věděl, že ruští agenti zabili dva Čechy a vyhodili do povětří sklady ve Vrběticích, a zároveň chtěl, jestli by laskavě Vladimir Vladimirovič nepřijel do České republiky jednat s Joem Bidenem, se kterým hrál tu skrytou operaci, a že jim odpustíme, že nám tady vyhodili do povětří…co to je za absurdní příběh?,“ řekl Kroupa v ČT.

18:06
5. 5. 2021

Uzavřená schůze Poslanecké sněmovny o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) trvá už hodinu a půl. Čas na jednání mají poslanci neomezený. Jednací sál Sněmovny je uzavřený. Novináři nesmějí ani do předsálí. 

Poslanci nesmějí mít v sále ani své osobní věci jako tašky, počítače nebo mobilní telefony. Z jednání se nepořizuje ani stenozáznam. 

„To se brzy dozvíte,“ řekl pro ČT při příchodu do Sněmovny ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl. Reagoval na dotaz, zda se na schůzce 15. dubna na ministrerstvu vnitra skutečně řešila možná výměna milionu ruských vakcín Sputnik V za „zahlazení“ informací o výbuších ve Vrběticích v roce 2014. 

17:44
5. 5. 2021

Kalousek zmínil pitomce, Hamáček se má omluvit a odejít

„Vypadáme trochu jako pitomci,“ uvedl k poslednímu dění kolem Vrbětic Miroslav Kalousek (TOP 09) pro TV Nova. O článku Seznam Zpráv podotkl: „Já jsem před několika lety říkal, že už mě nemůže nic zaskočit, že už mě nemůže nic překvapit. A v tom českém politickém a mediálním Biháru jsem poslední dobou překvapován každý den.“ Těžko si umí představit, že by si Seznam troufal vydat čánek, aniž by ho měl podložený. „Teď už mu nic jiného nezbývá. Tou jedinou obranou, kterou mu zbývá, je útok a doufání, že to nějak dopadne,“ komentoval Kalousek dnešní počínání Hamáčka a hrození žalobou.

Nepochybuje o tom, že česká vláda „nehrála čistou hru“ a že Hamáček do Moskvy jet chtěl. V civilizované zemi by čekal, že Hamáček rezignuje a vrátí se případně až po očištění svého jména a vyjasnění kauzy. „To se děje v civilizovaných zemích a nemůže se to stát v ČR. A už vůbec to nemůže udělat Jan Hamáček,“ rýpl si Kalousek. Předpokládá, že Seznam i Janek Kroupa budou schopni předložit relevantní a věrohodné důkazy. „Jan Hamáček věděl, že tady byl spáchán teroristický útok agenty Ruska a přestože to věděl, tak chtěl jet do Moskvy. To mi samo o sobě stačí, abych vládě nevěřil ani nos mezi očima,“ poznamenal Kalousek. „Z mého pohledu Jan Hamáček nemá ve své funkci vůbec co dělat a už dávno měl být z politiky pryč,“ rýpl si. Poslední slušné, co Hamáček může udělat – a společně s ním i česká vláda – je, aby se poroučeli, míní Kalousek.

Expředseda TOP 09 a někdejší šéf poslaneckého klubu Topky nechtěl použít slova o vlastizradě. „Já šetřím silná slova. Jan Hamáček se podle mě dopustil naprosto nepřijatelného chování, které nebylo v zájmu ČR,“ řekl TV Nova Kalousek. „On se má omluvit a odejít, ne požadovat omluvu po někom jiném,“ pokračuje Kalousek. Za nešťastné pokládá, že jednání ve Sněmovně probíhá za zavřenými dveřmi. „Kdyby to jednání bylo veřejné, bylo by to mnohem praktičtější,“ dodal Kalousek.

17:05
5. 5. 2021

Česká republika a dalších 13 zemí, včetně Německa či Francie, navrhují vznik společné vojenské síly rychlé reakce EU, která by zasahovala při vznikajících mezinárodních krizích. Novinářům to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený unijní činitel. Podobné návrhy na vytvoření společné unijní síly před zhruba 20 lety vyzněly naprázdno.

Ministři obrany zemí bloku se budou myšlenkou zabývat ve čtvrtek na pravidelném setkání, jemuž bude předsedat šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. Návrh předpokládá vznik brigády o 5000 vojácích. Její součástí by mohly být i lodě a letouny. "Jestli chceme být jako záruka bezpečnosti důvěryhodní, potřebujeme tuto sílu rychlé reakce," prohlásil zmíněný činitel. Zmíněnou velikost jednotky označil za "ambiciózní, ale nikoli příliš ambiciózní cíl". "Borrell vždy říkal, že EU se musí naučit jazyk síly," řekl dnes zmíněný činitel. 

16:36
5. 5. 2021

Po nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi se z dnešního uzavřeného jednání Sněmovny omluvil také policejní prezident Jan Švejdar. 

 

16:16
5. 5. 2021

Mimořádná schůze Sněmovny s bodem Informace premiéra a vicepremiéra k plánované cestě Jana Hamáčka do Moskvy začala. 

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) znovu upozornil poslance na povinnosti, které jsou povinni během schůzí v utajovaném režimu dodržovat. Schůzi následně přerušil do 16:31. 

„Během pauzy vás důrazně žádám, abyste odevzdali všechna zařízení, která jsem jmenoval a odnesli si z jednacího sálu všechny osobní věci, jakou jsou například tašky a další,“ upozornil Vondráček poslance, aby stejně jako včera všichni odevzdali počítače, telefony, i chytré hodinky a další zařízení, která mohou nahrávat. 

Následně technici Sněmovny vypnuli internetový přenos ze sálu a vypnou opět i wi-fi připojení. 

16:12
5. 5. 2021

Nejvyšší státní zástuce Pavel Zeman se dnešního jednání nezúčastní. 

„Pan nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman z dnešního jednání Poslanecké sněmovny omluvil,“ řekl Blesk Zprávám bez dalších podrobností jeho mluvčí Petr Malý. 

16:05
5. 5. 2021

V 16:12 má začít přerušená schůze Sněmovny ke kauze Vrbětice. Zpravodaj schůze Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce navrhnout, aby nejdříve vystoupili premiér, Andrej Babiš, viceprermiér Hamáček i pozvaní hosté - tedy zástupci zpravodajských služeb i policejní prezident a nejvyšší státní zastupce. Až pak by měla začít diskuse. 

15:08
5. 5. 2021

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zatím jasně neřekl, zda by dnes přijel opět do Poslanecké sněmovny na uzavřené jednání kvůli okolnostem plánované a následně zrušené cesty Jana Hamáčka do Moskvy. 

„Pokud jde o jeho případnou účast na jednání Poslanecké sněmovny, nebude pan doktor prozatím sdělovat svůj postoj,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv mluvčí Nejvyššího státní zastupitelství Petr Malý.  

13:55
5. 5. 2021

Předsedové koalice SPOLU Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) vydali v reakci na vystoupení Jana Hamáčka společné prohlášení. Chtějí po vicepremiérovi slyšet odpověď na řadu otázek. 

Vicepremiér Hamáček je už několik týdnů podezřelý, že kupčil se suverenitou naší země. Tato podezření vzbuzují nejen publikovaná zjištění médií, ale od samého počátku kauzy Vrbětice zejména jeho vlastní vyjádření. Dokud detailně nevysvětlí všechny okolnosti plánované cesty do Moskvy, těchto podezření se nezbaví. A žádné omluvy se nedočká! Míč je na jeho straně hřiště. Měl by se ho chopit a začít hrát fér hru. Nejde jen o vysvětlení okolností jedné schůzky s šéfy tajných služeb. Pan Hamáček musí vysvětlit všechny okolnosti svojí cesty do Moskvy od samého počátku. Zejména pak:

  • Jak dlouho věděl o ruském pozadí kauzy Vrbětice?
  • Proč plánoval cestu do Moskvy v době, kdy bylo zřejmé, že jsou z výbuchu podezřelí Rusové?
  • Co tam chtěl řešit? A s kým? A proč?
  • Šlo o dodávku vakcín Sputnik? Nebo o jaderný tendr v Dukovanech?
  • Jak to bylo s údajným ruským summitem USA-Rusko v Praze?
  • Proč nejprve tvrdil, že tam neměl plánované žádné schůzky, ale včera potvrdil smluvenou schůzku s šéfem Dumy?
  • Jakou roli měl sehrát slovenský politik Andrej Danko?
  • Proč před nedávnem veřejně tvrdil, že ta cesta byla jen zpravodajskou operací a vůbec se neměla uskutečnit?
  • Co přesně se stalo na schůzce, kterou popisuje Seznam? V jakém režimu se ta schůzka konala? Existuje její zápis?
  • A co bylo předmětem jeho dalších schůzek v této záležitosti?
  • Proč povolal velvyslance za zády ministra zahraničí on a proč ho vůbec povolal?
  • Proč nebyla využita zabezpečená komunikace MZV a ambasády?

Pane vicepremiére Hamáčku, přestaňte se schovávat za silácká gesta a začněte vysvětlovat! Je to vaše povinnost vůči České republice!

13:16
5. 5. 2021

Novinář Seznam Zpráv Janek Kroupa v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že redakce je připravena svá tvrzení u soudu dokázat. Zdroje ani jejich formu ale prozradit dnes nechtěl. 

„Tohle zdrojům nedělám, držím své slovo. Nemám důvod si myslet, že lžou. Nikdy nepracujeme s jedním zdrojem. Máme jich víc,“ dodal. 

Na podobnou situaci byl prý Kroupa připravený. A očekával ji. „Velmi často se stane, že po podobném sdělení vznikne panika. Postup sociální demokracie mě neznepokojuje,“ dodal. 

Janek Kroupa
13:10
5. 5. 2021

„Pokud má (Jan Hamáček) čisté svědomí, tak je logickým krokem, že chce podat trestní oznámení,“ reagovala pro CNN Prima News předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Hamáčkovi se omlouvat nehodlá. „Nemám se za co omlouvat. Nevysvětlil věrohodně cestu, kterou plánoval. Překračoval evidentně své pravomoci jako ministr vnitra bez vědomí ministra zahraničí,“ dodala. 

„Chtěl jet vyjednávat do země, která u nás spáchala teroristický čin. Nedovedu si představit Theresu May, která by si v době, kdy se Rusko pokusilo otrávit Sergeje Skripala, že by si vyjednávala letadlo a letěla do Moskvy,“ dodala Pekarová Adamová.

12:57
5. 5. 2021
!

Podle ODS by se měl Hamáček soustředit na vysvětlení svých kroků, proč chtěl letět do Moskvy „než kopat kolem sebe.“ 

„Pan vicepremiér by se měl spíš soustředit na to, aby konečně uspokojivě vysvětlil, proč chtěl letět do Moskvy, než kopat kolem sebe a snažit se otáčet situaci ve svůj prospěch,“ reagovala ODS na svém twitteru. 

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 8. května 2021 13:05 )

To, že někdo z vlády jde předjenávat Sputnik, to dělají i jinde v EU (existuje snad Zahraniční obchod?). Že do Ruska někdy jede, to také není nic divného (senátoři a poslanci taky si jezdí kamkoliv a kdykoliv, aniž něco dokonce zajistí nebo vymyslí). Čekám, že opět nadšeně vystoupí 3 a 2 svatí a informují nás o tom handlu za mlčení o Vrběticích.

wenzel trousil ( 7. května 2021 18:08 )

Neni cas stou komedii skoncit? Cesko se Rusku omluvi,,,diplomate se vrati a podruhe si sve zakazane vybusniny Cesko snad pohlida...Zlatej "vejbuch" pod perinou! Ten lze svest jen tezko na Putina!!

DanY67 ( 6. května 2021 19:47 )

Průser jsou takový lidé jako vy!

xxxx678 ( 6. května 2021 19:45 )

Zvláštní. Nevím, co napsal Fík proti pravidlům diskuse!? "Zase jste vy dvě tlustoprdy zlé" nebo tak něco...babizna nahlašuje a svádí na druhé.

UFO1 ( 6. května 2021 19:37 )

StB divadlo které zastírá probíhající průs er

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa