Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček vstává z bahna, handl Vrbětic s Rusy nikdo nepotvrdil a záhadné volno před výbuchem

Aktualizováno -
6. května 2021
20:55
Autor: simao, vei - 
4. května 2021
08:44

Kauza Vrbětice v Česku znovu ožila a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) byl podle svých slov vláčen bahnem, ze kterého zvolna vstává. Objevily se nové informace o jeho plánované cestě do Moskvy pro vakcínu Sputnik V. Seznam Zprávy uvedly, že měl v plánu vyměnit „tiché odložení“ kauzy Vrbětice za milion Sputniků. Hamáček to odmítá, mluví o lžích. Web přišel i se svědectvím Hamáčkova stranického kolegy, kterému měl 15. dubna říct, že do ČR přiveze milion dávek Sputniku a zachrání tak ČSSD od volebního debaklu. Ukázalo se, že jím byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podle zjištění Blesk Zpráv se neuskutečněnou cestou zabývá protimafiánský policejní útvar. A podle serveru iROZHLAS.cz policie na dva dny zadržela majitele areálu, šéfa zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Den před výbuchem dal totiž brigádníkům nečekaně volno a v areálu byl sám.

  • Jan Hamáček (ČSSD) podle Seznam Zpráv svolal na ministerstvu vnitra 15. dubna schůzku, kde řešil následující možnost: „Nabídnout Rusku dohodu, která zněla: V Česku bude kauza potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimir Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joem Bidenem.“
  • Hamáček tuto verzi odmítl. Podle něj jde o nesmysl a lži. „Já musím říci, že toto je asi nejtěžší okamžik mého života, a to mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ uvedl Hamáček v úterý při své obhajobě na tiskovce ve Sněmovně. Ve středu přidal informaci o trestním oznámení na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou a o tom, že chce 10 milionů od vydavatele Seznam Zpráv jako omluvu. Omluvu žádá také od lídrů koalice SPOLU.
  • Sněmovna řešila v úterý i ve středu kauzu za zavřenémi dveřmi na plénu - bez jasného výsledku. Ve čtvrtek se šéfové tajných služeb účastnili jednání komisí a výborů. Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun potvrdil, že Hamáček cestu do Ruska plánoval, nicméně žádný handl nepotvrdil.
  • Podle zdroje Blesk Zpráv z ministerstva obrany byla Hamáčkova ruská mise již skutečně v pokročilém stadiu plánování - měl dokonce objednané letadlo do Moskvy.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) připomíná, že Hamáčkovu cestu do Moskvy nedoporučoval, na záležitosti kolem schůzky se zeptá Hamáčka osobně. Popřel přitom, že by Hamáčkovi schválil letadlo na cestu do Moskvy.
  • Prezident Miloš Zeman stále nedostal odpověď od prezidenta Vladimira Putina, kterého žádal o vakcíny Sputnik V. Uvedl to iROZHLAS.cz s odvoláním na vyjádření šéfa hradního legislativního odboru. Hrad nevydal ani Zemanův dopis Putinovi s odkazem na údajný obsah osobní povahy.

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
21:18
4. 5. 2021

Za verzi Jana Hamáčka (ČSSD) se postavil český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, který byl na utajené schůzce, na níž se měla probírat možnost vyměnění informací související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. „Já stojím za ministrem Hamáčkem,“ řekl serveru Deník N. Dál se k věci nechtěl vyjadřovat.

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka
20:46
4. 5. 2021

ČSSD podle poslance Ondřeje Veselého trvá na tom, aby poslanci dokončili debatu k vrbětické kauze ve středu. Na twitteru ostře zaútočil na novináře Janka Kroupu, který s těmi aktuálními informace o Hamáčkově cestě do Moskvy odhalil. Obul se i do šéfky TOP 09 za její tvrdá vyjádření. „Trváme na tom, aby byl bod ke kauze Vrbětice zítra dokončen. Je nutné prokázat, že Janek Kroupa lže a Markéta Pekarová se musí omluvit za dnešní nechutné výroky,“ napsal Veselý na twitter.

20:24
4. 5. 2021

„Myslím, že jsem v tom svém projevu uvedl všechno, co jsem chtěl říct. Chronologicky jsem seřadil svoji činnost a aktivity od 7. dubna do posledních dní. Pokud tam jsou nějaké dotazy, jsem připraven na ně odpovídat. Ale kdo tomu rozumět chce, tak tomu rozumí, a kdo nechce, tak tomu neporozumí, ani když to vysvětlím třikrát,“ řekl novinářům ve Sněmovně Hamáček k tomu, co na plénu kolegům řekl.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček
19:45
4. 5. 2021

„Vystoupení byla spíš politickou přehlídkou současné pravicové opozice, která z toho chtěla udělat téma, a bohužel argumenty, které používali, byly spíš k smíchu než k vážnému zamyšlení,“ řekl ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip.

19:27
4. 5. 2021

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) novinářům řekl, že ho přístup opozice zklamal. Souvisle podle něho vystoupil jen Hamáček, mluvil podle něho konstruktivně, pak následovaly krátké faktické poznámky. „O vysvětlení nikdo nestál,“ uvedl Vondráček. „Třeba Pavel Zeman jel z Brna, aby si tam na pár minut sedl a zase mohl odejít,“ podotkl. Záležitostí by se podle předsedy Sněmovny měly zabývat spíše výbory.

19:03
4. 5. 2021

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl novinářům, že se styděl za to, jakým způsobem jednání Sněmovny probíhalo, a za způsob komunikace„Styděl jsem se za to, jak to probíhalo, za ten způsob komunikace. Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Strávili na tom hodiny, týdny, měsíce času, dospěli jsme k nějakému řešení. Místo toho, aby se jim dostalo poděkování, a teď nehovořím o sobě, ale o policii, BIS, příslušném dozorovém státním zástupci, tak jsem byl přítomen nejapnému a nedůstojnému divadlu,“ řekl Zeman.

Na dotaz, zda by byl ochoten znovu dorazit na jednání Sněmovny k této záležitosti, uvedl, že o tom bude hodně přemýšlet. „Poněvadž jsem se opravdu dneska styděl. Za všechny lidi, kteří na kauze pracovali,“ dodal.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)
18:45
4. 5. 2021

Hamáček je přesvědčený, že podobný článek slouží ruské straně. „V Rusku jsem byl za jestřába a byl jsem tam portrétován skoro jako ruský agend a teď po tom článku Janka Kroupy jsem tam jako velezrádce, kterého soudí vlastní národ,“  míní vicepremiér. „Samozřejmě, že to slouží Rusům,“ dodal. 

18:36
4. 5. 2021

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček ve vysílání ČT znovu odmítl pravdivost článku redakce Seznam Zpráv. Novinář Janek Kroupa podle Hamáčka nedoložil jediný důkaz o tom, že s účastníky schůzky mluvil o obsahu. 

„Ten článek je velmi závažný v obsahu, to, co je tam napsané, je opravdu velmi silná káva, nicméně, ten článek neobsahuje žádnou citaci, není tam žádná přímá řeč. Pan redaktor Kroupa tam tvrdí, že hovořil se všemi účastníky schůzky na ministerstvu vnitra, nicméně žádný zvukový záznam nepředložil, co je tam napsáno, je velmi silná káva. Není tam žádná přímá řeč,“ odmítá relevanci článku Hamáček. 

„Teď aktuálně dva z těch účastníků, kteří na té schůzce byli, ať nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pan velvyslanec Pivoňka, se vyjádřili tak, že buď stojí za mnou, ve smyslu vyjádření pana velvyslance Pivoňky, nebo že na tom jednání nepadalo nic, co by vedlo k nějakému ututlání nebo zametení kauzy Vrbětice pod koberec. To bylo vyjádření Pavla Zemana,“ dodal. 

Pavla Zemana ani velvyslance Pivoňku Hamáček podle svých slov o podobné vyjádření ani o tom, aby nemluvili o obsahu schůzky, nežádal. 

18:27
4. 5. 2021

Podle novináře Janka Kroupy ze Seznam Zpráv mohli přizvaní šéfové zpravodajských služeb, policejní prezident i nejvyšíí státní zástupce do celé věci vnést dnes ve Sněmovně jasné světlo. „Oni se jich mohli zeptat, nevím proč to neudělali,“ řekl v rozhovoru pro ČT. 

Sám celou situaci, která se stala za zavřenými dveřimi Sněmovny, vnímá tak, že Jan Hamáček hrál jen o čas. „Získával jen čas,“ míní Kroupa. 

18:16
4. 5. 2021

„Uzavřené jednání PS přineslo jedinou podstatnou informaci - byla odložena volba Rady ČT. Což je první a nejspíš i poslední dobrá zpráva tohoto dne,“ popsal výsledek uzavřeného jednání šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Volba členů rady ČT měla být na programu v 18 hodin. 

18:13
4. 5. 2021

„Vystoupil Jan Hamáček, který popsal detailně den po dni, premiér se nedostal na řadu, vůbec se nedostal ke slovu, stejně tak ani jednoho z přizvaných hostů a vzali si (opoziční poslanci) čtyři hodiny přestávku,“ popsal průběh uzavřeného jednání pro Blesk Zprávy šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. 

Přestávku na jednání klubů si podle informací Blesk Zpráv vzal dvě hodiny klub ODS a dvě hodiny klub KDU-ČSL. „Vůbec nerozumím, proč obstruovali,“ dodal Faltýnek. 

I Faltýnek se kloní k variantě, že Seznam Zprávy mají článek nepodpoložený. „Kroupa lže,“ řekl doslova Faltýnek. 

 

18:02
4. 5. 2021

Uzavřená schůze Sněmovny o okolnostech zrušené cesty Jana Hamáčka do Moskvy skončila předčasně. Přizvaní šéfové zpravodajských služeb, policejní prezident ani nejvyšší státní zástupce nedostali prostor vystoupit. Před poslanci nevystoupil ani premiér Andrej Babiš. 

„Přiznám se, že jsem úplně nepochopil, co se stalo. Opozice si vzala přestávku, čímž znemožnila doprojednání toho bodu,“ řekl Blesk Zprávám po jednání předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. 

Ve svém vystoupení prý podrobně pospal okolnosti celé kauzy Vrbětice. Diskuse se podle svých nebál. „Jsme přesvědčen, že jsem schopen ty věci vysvětlit,“ dodal po jednání. 

„Proběhlo mé vystoupení, které bylo velmi obsáhlé, a pak byly nějaké faktické poznámky a když měl být dán prostor hostům, tak to bylo celé ze strany opozice ukončeno,“ popsal vicepremiér průběh jednání. 

Kdy se Sněmovna k celé věci vrátí, není v tuto chvíli zatím jasné. „Sněmovna je suverén. Ale netuším,“ netroufnul si odhadnout další postup. 

Debata byla ale podle Hamáčka korektní. „Žádné osobní útoky nepadaly,“ dodal. 

Pokud by se poslanci vrátili k diskusi v příštích dnech, mohou šéfové zpravodajských služeb i policejní prezident a nejvyšší státní zástupce dostat pozvánky do Sněmovny znovu. 

 

17:50
4. 5. 2021
!

Jednání Sněmovny o cestě Jana Hamáčka do Moskvy skončilo. Šéfové tajných služeb se podle informací Blesk Zpráv nedostali vůbec ke slovu.

16:37
4. 5. 2021

V blízkosti jednacího sálu Poslanecké sněmovny, kde poslanci projednávají okolnosti zrušené cesty Jana Hamáčka do Moskvy, nefunguje také wi-fi připojení. 

Projednávání mimořádného bodu na uzavřeném jednání by mělo být přerušeno v 17:30, aby se poslanci mohli připravit na hlasování o nových členech Rady ČT. 

 

16:31
4. 5. 2021

Poslanci  projednávají souvislosti zrušené cesty vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy za zavřenými dveřmi. V jednacím sále mohou být vedle členů komory a vlády ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM) seznámil poslance s pravidly neveřejného jednání. Technici přerušili televizní přenos ze sálu na vnitřním okruhu i na internetu. Z jednání nebude pořizován ani stenozáznam.

Poslanci se museli zbavit mobilů, počítačů i chytrých hodinek a všech nahrávacích zařízení

Jednání Poslanecké sněmovny o cestě Jana Hamáčka do Moskvy je neveřejné. Technici museli vypnout také přenos na internetu (4. 5. 2021)
16:21
4. 5. 2021

Poslanci jednali v minulosti na uzavřeném jednání hned několikrát. Níže přinášíme přehled vybraných jednání

  • 7. prosince 2000 - Poslanecká sněmovna na neveřejném jednání přijala rozhodnutí o zapojení České republiky do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, což mimo jiné znamená, že letecké síly aliance se mohou podílet na obraně ČR a naopak české letectvo na obraně spojenců z aliance.
  • 19. prosince 2001 - Sněmovna schválila po téměř tříhodinovém uzavřeném jednání vyslání jednotky speciálních sil do operace pod mandátem Rady bezpečnosti OSN na území Afghánistánu, a také vyslání jednotek 6. polní nemocnice a 9. roty chemické, radiační a biologické ochrany v rámci česko-slovenského kontingentu v operaci Trvalá svoboda také v Afghánistánu.
  • 29. září 2006 - Sněmovna se zabývala únikem informací z takzvané Kubiceho zprávy. Z materiálů tehdy vyplynulo, že byli odposloucháváni politici, novináři, policisté a jeden lékař, a to včetně jejich rodinných příslušníků. Část jednání o úniku informací tehdy poslanci projednávali na uzavřené schůzi.
  • 16. dubna 2010 - Poslanci na jednání za zavřenými dveřmi potvrdili padesátitisícovou pokutu prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi za to, že Sněmovně neumožnil kontrolu hospodaření úřadu.
  • 12. února 2016 - Sněmovna na neveřejném jednání projednávala případ údajného úniku informací z Bezpečnostní rady státu. Únik informací se vztahoval k propuštění pětice Čechů zadržovaných v Libanonu, kteří byli podle médií vyměněni za Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z Česka žádaly Spojené státy pro podezření z terorismu. Výměnu veřejně připustil tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který kvůli tomu čelil tlaku k rezignaci. Na veřejnost navíc unikla i informace o údajné výši výkupného, které Česko zaplatilo za propuštění dvou dívek unesených už dříve v Pákistánu.
  • 27. března 2018 - Poslanci za zavřenými dveřmi diskutovali o situaci kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) . Sněmovna nakonec neschválila program mimořádné schůze, a poslanci se tak nezabývali okolnostmi snahy premiéra Andreje Babiše (ANO) zprostit funkce ředitele GIBS Michala Murína.
16:02
4. 5. 2021

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) přiliš nevěří, že by se z uzavřeného jednání Poslanecké sněmovny nevynesly inforamce ven.  V této souvislosti zmínil „kostelní drbny“. 

„Uzavřené jednání sněmovny mi připomíná uzavřené jednání libovolné farní rady. Všichni se zapřisáhnou mlčením a “kostelní drbny” to do rána roznesou po celé obci. Tak tomu bude i tentokrát při sněmovním rokování. Zítra si to všechno přečteme s odvoláním na 'důvěrné zdroje',“ reagoval Kalousek na svém twitterovém účtu. 

15:50
4. 5. 2021

Vedení státu není pevné, zmínil v pořadu Epicentrum generál Jiří Šedivý. „Jak je možné, že premiér nepodpoří svého vicepremiéra a vicepremiér svého premiéra?“ konstatoval.

Podle Šedivého se vláda může splést, ale měla by se podporovat. Šedivý se nyní obává především toho, že kredit ČR klesá, neobává se ale o naši bezpečnost. V ohrožení je především suverenita. „Pokud se to nevyřeší rychle a transparentně, vliv ČR je na cestě dolů,“ komentoval. 

15:48
4. 5. 2021

Sněmovna se chystá na neveřejné jednání o Hamáčkově cestě

  • Poslanci ve Sněmovně budou muset odevzdávat veškerou techniku, kterou mají na stole - a to i mobilní telefony, notebooky či chytré hodinky, upozornila kvůli neveřejnému jednání a informacích na stupni T (tajné) poslankyně Jana Černochová (ODS).
  • Pro neveřejné jednání bylo 166 poslanců, proti byli dva nezařazení, bod o Hamáčkově cestě byl potvrzen jako neveřejný.
  • Pořizovat se nebude smět ani těsnopisecký zápis, potvrdili poslanci hlasováním. Pro 159, proti 6 včetně 4 Pirátů. „Tím jsme vyřešili pracovníky Sněmovny,“ podotkl místopředseda PSP Filip.
  • Přítomni budou šéfové tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a ředitel BIS Michal Koudelka a také Pavel Zeman s policejním prezidentem Janem Švejdarem.
  • Schůze je na 15 minut přerušena, poslanci byli předtím poučeni, jak zacházet s utajovanými informacemi, kdy jsou povinni zachovávat mlčenlivost a nesmí umožnit přístup k informacím neoprávněné osobě.
15:43
4. 5. 2021

Odvolání ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) podle hosta dnešního Epicentra nemusí s kauzou Vrbětice zcela souviset. „Pan Petříček byl vždy prozápadně orientován a nebyly by tam problémy. Podle mě tam byly osobní vztahy, které nebyly optimální,“ uvedl generál Jiří Šedivý. 

Generál Jiří Šedivý hostem Epicentra 4.5.2021
15:38
4. 5. 2021

Podle generála Jiřího Šedivýho bylo znatelně vidět, že během komunikace o Vrbětické kauze bylo znát, že premiér a vicepremiér improvizují a vlastně neví, co si teď počít. „Krizovou komunikaci v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nemáme zvládnutou,“ komentoval v pořadu Blesku Epicentrum. 

15:32
4. 5. 2021

„Pokud má Sněmovna dostat kompletní informaci, tak bude třeba sdělovat informace, které nejsou veřejné, resp. které zazněly na jednáních, které byly v nějakém režimu utajení. Sněmovna bude pracovat s utajovanými skutečnostmi,“ upozornil ve Sněmovně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Schůze PSP je zpravidla veřejná, Jurečka navrhl, aby celý bod o Hamáčkově cestě byl neveřejný, podotkl nyní místopředseda Sněmovny Filip. Hlasovat se proto bude o usnesení, kdy PSP prohlašuje, že 1. bod jednání bude neveřejný, ale také o účasti konkrétních dalších osob na jednání PSP. Ani pořizovat stenozáznam možné nebude, upozornil Hamáček. Navrhl, aby se schůze zúčastnilo 5 osob - šéfové všech tří tajných služeb, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Švejdar.

15:31
4. 5. 2021

Hlavními hrozbami jsou podle aktuálních hodnocení NATO terorismus a Rusko. Po jednání s předsedou Vojenského výboru NATO Stuartem Peachem to na tiskové konferenci řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). S hlavním vojenským představitelem Severoatlantické aliance mluvil Metnar i o Vrběticích. Peach zopakoval alianční podporu Česku.

Český ministr řekl, že se shodují, že svět není bezpečnější a členství v NATO je nejlepší obrannou zárukou. „Podle posledních aliančních hodnocení jsou nyní hlavními hrozbami terorismus a Rusko,“ poznamenal. Do tohoto kontextu podle něj zapadá i zapojení agentů ruské tajné služby GRU do výbuchů ve Vrběticích. Poděkoval za solidaritu, kterou NATO a jeho členské země Česku vyjádřily.

Peach přijel do Prahy na rozlučkovou návštěvu před blížícím se odchodem z funkce předsedy vojenského výboru. V jeho čele stojí od konce června 2018, kdy vystřídal českého generála Petra Pavla. Peach dnes jednal i s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s předsedkyní sněmovního výboru pro obranu Janou Černochovou (ODS). 

15:30
4. 5. 2021

Podle generála Jířho Šedivýho se v komunikaci Jana Hamáčka (ČSSD) ohledně cesty do Moskvy prolínají jak témata Sputnik V., tak i Vrbětice, tak i schůzka. „To přináší řadu otazníků a zpochybňuje to postavení vicepremiéra,“ konstatoval. 

Za zcela nevěrohodné a amatérské považuje vyjádření Hamáčka o politické kamufláži. 

15:26
4. 5. 2021

„Pro mě je nepřijatelné, aby vůbec došlo k takové směně. Suverinity státu za materiální hodnoty a Sputnik materiální hodnota je. Byť je krize a potřebujeme vakcínu. A už vůbec nevidím důvod, proč by to mělo být spojováno s tím, jestli u nás budou mít prezidenti summit,“ řekl generál Jiří Šedivý v pořadu Epicentrum. 

Dodal, že pokud byl pořízen zvukový záznam, měl by být zveřejněn, aby se to nepotáhlo s ČR několik let a předešlo se tím pochybnostem. 

15:20
4. 5. 2021

Generál Jiří Šedivý se vyjádřil i k tomu, jakou úlohu by nyní měl mít prezident Miloš Zeman. „V první řadě, pan prezident měl vystoupit do nejdříve. Bezprostředně poté, co se kauza dostala na světlo ve a do diskuze na veřejné úrovni,“ podotkl Šedivý, který tím narážel na skutečnosti, že se Zeman vyjádřil k Vrběticím až týden poté, co otřásla mediálním prostorem. 

„Od pana prezidenta se nečeká analytický příspěvěk. On je morální autoritou, on měl morálně podpořit národ jako takový a ty, co provádí vyšetřování,“ dodal. „To že týden mlčel a pak vystoupil, jak vystoupil, tak celou fázi vyšetřování zpochybnil. To není v pořádku. Rozumím, že chce mít analytické výstupy, ale vím, že to v této fázi do role prezidenta nepatří,“ řekl v pořadu Epicentrum. 

Myslí si ale, že nyní bude jednat s odstupem.

Generál Jiří Šedivý v Epicentru Blesku.
15:17
4. 5. 2021

Sněmovna odmítla návrh komunisty Ondráčka, který se týkal Vrbětic - Ondráček požadoval informace po vládě týkající se „podpory mezinárodního terorismu“ a chtěl mj. vědět, co bylo ve Vrběticích před výbuchem skutečně skladováno. Pro bylo 35 poslanců, proti 2 z celkových 185 přítomných poslanců.

15:14
4. 5. 2021

Sestava, která se podle Seznam Zpráv účastnila jednání 15. dubna, byla podle generála Jiřího Šedivého složena ze špiček ze svých oborů a je zapotřebí dobrat se pravdě, jinak by to ČR významně poškodilo.

„Musí být absolutně důvěrní. Nemůže být o jejich aktivitách, vyjádřeních a názorech pochybnosti. Já je nemám, protože řadu lidí z té schůzky dobře znám a byť bylo řečeno, že pan Hamáček nabídl řešení ve vztahu k Rusku, myslím, že to není přesná pravda a je nezbytně nutné, aby ti, co to prezentovali, uvedli, jaký je skutečný zdroj,“ konstatoval v pořadu Blesku Epicentrum. 

15:07
4. 5. 2021

Sněmovna odsouhlasila bod týkající se výpovědi Hamáčka a šéfů tajných služeb, který navrhl lidovec Jurečka. Pro bylo 176 poslanců, proti 1 poslanec ANO - konkrétně poslankyně Barbora Kořanová. Půjde o 1. bod dnešního jednání (pro bylo 175 poslanců, proti byl 1 poslanec KSČM - předeseda Vojtěch Filip). Jan Hamáček se v obou případech zdržel hlasování. Projednávání má být uzavřené s vyloučením veřejnosti.

15:06
4. 5. 2021

Podle generála Jiří Šedivýho je nutné být opatrný v předčasných závěrech. „Je to věc, která je velmi nepříjemná a je potřeba být velmi opatrný v nějakých základních postulátech (...) Kdyby to totiž byla pravda, tak dochází k destabilizaci politického managementu v ČR,“ uvedl generál.

Šedivý v pořadu Epicentrum uvedl, že kdyby to byla pravda, tak je to znejistění politického managementu a je to i znejistění u našich spojenců. „Nejde takto kšeftovat se suverenitou státu,“ podotkl s tím, že by to mohlo vypadat tak, že jsme ochotni vyměnit kohokoliv za něco, co je pro nás příjemnějšího. 

14:56
4. 5. 2021

Generál a bezpečnostní expert Jiří Šedivý bude hostem dnešního Epicentra. Okomentuje česko-ruský spor, kauzu Vrbětice, ale i aktuální tvrzení o ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD). Rozhovor můžete sledovat živě.

Generál Jiří Šedivý v Epicentru Blesku.
14:55
4. 5. 2021

Pavel Zeman o schůzce: Bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční

„Dorazil jsem až později, kolem půl desáté večer. V době, kdy jsem na schůzku dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční. Tuto věc jsem tedy považoval za vyřešenou,“ popsal svou účast na schůzce s Hamáčkem pro ČTK šéf žalobců Pavel Zeman.

„K obsahu schůzky mohu říct pouze to, že v době mojí přítomnosti se řešila koordinace dalšího postupu státu v této kauze, ať už z hlediska trestního řízení, bezpečnosti a mezinárodního dopadu,“ uvedl.

„Rozhodně jsem během schůzky nenabyl dojmu, že by pan vicepremiér Hamáček byl ten, kdo by chtěl kauzu jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit,“ podotkl Pavel Zeman. „Od samého počátku tvrdím, že je pouze jedna vyšetřovací verze a že nelze vyloučit, že trestní řízení skončí odložením věci. Pokud se nám nepodaří oba podezřelé vyslechnout nebo zajistit jejich přítomnost. Takový je zákonný postup,“ doplnil k tomu Zeman.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
14:29
4. 5. 2021
!

Komunista Zdeněk Ondráček navrhl, aby se jako 2. bod v neveřejném režimu projednal bod „Informace vlády o financování a podpoře mezinárodního terorismu“. „Chtěl bych vládě položit několik otázek a to v souvislosti s Vrběticemi. Co se skladovalo ve Vrběticích předtím, než došlo k výbuchu? Byly tam i ty zakázané typy munice jako třeba ty pěchotní nášlapné miny? Kolik samopalů vzor 58 v majetku státu při vzniku samostatné ČR bylo v našich skladech a co se s nimi v průběhu těch let stalo? Kam byly vyvezeny, nebo jak s nimi bylo naloženo?“ táže se Ondráček.

Chce zjišťovat, kam byly vyváženy zbraně v letech 2011 - 2020 a jaké finanční prostředky šly na podporu a činnost opozičních stran v jednotlivých zemích a kdo v Česku získal politický azyl. „Tím si dokreslíme celou situaci kolem Vrbětic i toho, co se kolem toho všeho děje,“ dodal Ondráček.

14:25
4. 5. 2021
!

„Bod Moskva“ podpořili jako 1. bod jednání i poslanci STAN. „A to z toho důvodu, abych se dozvěděl, že to není pravda, že to, co jsme se dočetli, je holý nesmysl a bude nám to tady lehce vyvráceno. Protože pokud by to pravda byla, tak je to skutečně situace, kterou tato země nezažila. Situace, kdy člověk, který má pod sebou bezpečnost, by snad měl a nebo byl podezřelý z obchodování s bezpečností naší země. Já doufám, že to pravda není,“ uvedl Vít Rakušan. Odmítl slova Filipa o diktování si agendy na základě jednoho článku.

 „Já si skutečně myslím, že je velmi nutné a potřebné, aby všechny otázky k cestě do Moskvy byly tady zodpovězeny,“ vzkázal Rakušan. Jeho slova již poslouchá i Andrej Babiš, který do sněmovní lavice dorazil na své místo také.

14:20
4. 5. 2021

„Já mám docela po vystoupení pana vicepremiéra pochybnost o tom, jestli ČR zůstává dál demokratickým právním státem, parlamentním demokracií. Jestli se ve svém programu budeme řídit tím, nebo oním článkem, mi připadá velmi podivné,“ reagoval na Hamáčka šéf KSČM Vojtěch FIlip. „Jestli je to vaše zbožné přání, tak rád vám vyhovím,“ dodal s tím, že coby pamětník nepamatuje, že by někdy dříve měla Sněmovna víc mimořádných schůzí, než řádných a témata mají vnášet na plénum zvolení politici, ne novináři.

Filip proto zpochybnil zařazení Hamáčkova vysvětlení coby 1. bodu programu, na diskuzi o cestě vicepremiéra Hamáčka je však připraven. „A jistě budu mít otázky, které mu budou příjemné, na druhou stranu to nevnímám jako prioritu našeho jednání,“ vzkázal šéf komunistů.

Jednání Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM) (4.5.2021)

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 8. května 2021 13:05 )

To, že někdo z vlády jde předjenávat Sputnik, to dělají i jinde v EU (existuje snad Zahraniční obchod?). Že do Ruska někdy jede, to také není nic divného (senátoři a poslanci taky si jezdí kamkoliv a kdykoliv, aniž něco dokonce zajistí nebo vymyslí). Čekám, že opět nadšeně vystoupí 3 a 2 svatí a informují nás o tom handlu za mlčení o Vrběticích.

wenzel trousil ( 7. května 2021 18:08 )

Neni cas stou komedii skoncit? Cesko se Rusku omluvi,,,diplomate se vrati a podruhe si sve zakazane vybusniny Cesko snad pohlida...Zlatej "vejbuch" pod perinou! Ten lze svest jen tezko na Putina!!

DanY67 ( 6. května 2021 19:47 )

Průser jsou takový lidé jako vy!

xxxx678 ( 6. května 2021 19:45 )

Zvláštní. Nevím, co napsal Fík proti pravidlům diskuse!? "Zase jste vy dvě tlustoprdy zlé" nebo tak něco...babizna nahlašuje a svádí na druhé.

UFO1 ( 6. května 2021 19:37 )

StB divadlo které zastírá probíhající průs er

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa