Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hamáček vstává z bahna, handl Vrbětic s Rusy nikdo nepotvrdil a záhadné volno před výbuchem

Aktualizováno -
6. května 2021
20:55
Autor: simao, vei - 
4. května 2021
08:44

Kauza Vrbětice v Česku znovu ožila a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) byl podle svých slov vláčen bahnem, ze kterého zvolna vstává. Objevily se nové informace o jeho plánované cestě do Moskvy pro vakcínu Sputnik V. Seznam Zprávy uvedly, že měl v plánu vyměnit „tiché odložení“ kauzy Vrbětice za milion Sputniků. Hamáček to odmítá, mluví o lžích. Web přišel i se svědectvím Hamáčkova stranického kolegy, kterému měl 15. dubna říct, že do ČR přiveze milion dávek Sputniku a zachrání tak ČSSD od volebního debaklu. Ukázalo se, že jím byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podle zjištění Blesk Zpráv se neuskutečněnou cestou zabývá protimafiánský policejní útvar. A podle serveru iROZHLAS.cz policie na dva dny zadržela majitele areálu, šéfa zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Den před výbuchem dal totiž brigádníkům nečekaně volno a v areálu byl sám.

  • Jan Hamáček (ČSSD) podle Seznam Zpráv svolal na ministerstvu vnitra 15. dubna schůzku, kde řešil následující možnost: „Nabídnout Rusku dohodu, která zněla: V Česku bude kauza potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimir Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joem Bidenem.“
  • Hamáček tuto verzi odmítl. Podle něj jde o nesmysl a lži. „Já musím říci, že toto je asi nejtěžší okamžik mého života, a to mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ uvedl Hamáček v úterý při své obhajobě na tiskovce ve Sněmovně. Ve středu přidal informaci o trestním oznámení na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou a o tom, že chce 10 milionů od vydavatele Seznam Zpráv jako omluvu. Omluvu žádá také od lídrů koalice SPOLU.
  • Sněmovna řešila v úterý i ve středu kauzu za zavřenémi dveřmi na plénu - bez jasného výsledku. Ve čtvrtek se šéfové tajných služeb účastnili jednání komisí a výborů. Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun potvrdil, že Hamáček cestu do Ruska plánoval, nicméně žádný handl nepotvrdil.
  • Podle zdroje Blesk Zpráv z ministerstva obrany byla Hamáčkova ruská mise již skutečně v pokročilém stadiu plánování - měl dokonce objednané letadlo do Moskvy.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) připomíná, že Hamáčkovu cestu do Moskvy nedoporučoval, na záležitosti kolem schůzky se zeptá Hamáčka osobně. Popřel přitom, že by Hamáčkovi schválil letadlo na cestu do Moskvy.
  • Prezident Miloš Zeman stále nedostal odpověď od prezidenta Vladimira Putina, kterého žádal o vakcíny Sputnik V. Uvedl to iROZHLAS.cz s odvoláním na vyjádření šéfa hradního legislativního odboru. Hrad nevydal ani Zemanův dopis Putinovi s odkazem na údajný obsah osobní povahy.

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:35
19. 4. 2021

Dnešní online reportáž o důsledcích výbuchů muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014 končí. Připomínáme, že během pondělí si Česko a Rusko vyhostilo navzájem své diplomaty.

Česko poslalo domů 18 lidí z ambasády v Praze, Rusko na to zareagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců včetně rodin. 

Večer kvůli situaci a narušení diplomatických vztahů jednal také například bezpečnostní výbor Sněmovny. Přijal usnesení, které ale chtějí politici zveřejnit až v úterý ráno, před jednáním dolní komory parlamentu. 

Děkujeme za pozornost. S dalšími informacemi se vám ale ve speciální online reportáži přihlásíme už v úterý ráno. 

22:55
19. 4. 2021

Ruská státní korporace pro jadernou energii (Rosatom) označila své vyloučení z tendru na dostavbu české jaderné elektrárny Dukovany za netržní, uvedl Interfax. Rosatom zdůraznil, že mírová atomová energie by měla stát mimo politiku. Současně se domnívá, že toto rozhodnutí Česka uškodí jeho vlastnímu průmyslu, protože ruský návrh počítal se zapojením stovek českých a evropských společností do projektu dostavby Dukovan, v jehož rámci mohly být uzavřeny kontrakty za miliardy eur.

Ruskou firmu se Česko rozhodlo neoslovit v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

22:45
19. 4. 2021
!

Z Moskvy podle vicepremiéra Jana Hamáčka v utajení odjeli také čestí důstojníci zpravodajských služeb. Kolik přesně jich bylo, nechtěl z taktických důvodů říct. 

„Těch posledních pár dnů jsme seděli do noci na ministerstvu vnitra, aby ti lidé, o kterých mluvíte, nemuseli ani speciálem ani autem,“ reagoval v České televizi v pondělí večer Hamáček. 

„To je ten důvod, proč se na MV svítilo dlouho do noci,“ dodal. 

Z Česka ale podle Hamáčka neodjeli důstojníci ruské služby FSB.  „Na seznam jsme chtěli dát pouze ty, u kterých můžeme špionážní službu prokázat,“ řekl důvody Hamáček. 

„Preferovali jsme zpravodajské důstojníky těch dvou zpravodajských služeb,“ dodal vicepremiér. Z Česka tedy odjelo 18 důstojníků složek SVR a GRU. 

Vyhoštění pracovníci české velvyslanectví v Moskvě se vrátili do Prahy (19.4.2021)
22:20
19. 4. 2021
!

Hamáček novinářům po příletu vyhoštěných ruských diplomatů a jejich rodin z Ruska řekl, že jeho ohlášená cesta do Ruska na toto pondělí byla špatně vykomunikovaná. 

„To nebylo součástí hry, byla to asi největší chyba celého toho příběhu, že jsme to s panem premiérem málo koordinovali,“ řekl Hamáček s tím, že bylo potřeba konat ale rychle. 

„Na bezpečnostním výboru jsme objasnili všechny postupy, poslanci to vzali na vědomí, a dokonce nám svým usnesením také poděkovali,“ konstatoval Hamáček. 

„Vyjádření pana premiéra nám to zkomplikovalo, protože jsme museli přijít s tím, že má cesta byla zrušena proto, že jsem potřeba na vládě, a to nám nepomohlo,“ přiznal chybu Hamáček. 

„Nejistota o tom, kolik toho ruská strana ví, i reakce premiéra nás přiměla k tomu, že jsme vše udělali rychleji,“ přiznal Hamáček, že byla celá akce uspíšena.

Premiér Andrej Babiš přitom na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády tvrdil, že o žádnou kamufláž před zveřejněním celé kauzy nešlo. 

 

Vyhoštění pracovníci české velvyslanectví v Moskvě se vrátili do Prahy (19.4.2021)
22:10
19. 4. 2021
!

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nevyloučil úplný restart diplomatických vztahů s Ruskem. V Praze a Moskvě by tak mohl být stejný počet zaměstnanců na ambasádě. 

„Zvažujem všechny možnosti, které máme, i nastavit vztahy na principu reciprocity,“ reagoval Hamáček na to, že Rusko vyhostilo vyšší počet lidí než Česko. 

Vláda by o tvrdších restrikcích proti Rusku měla jednat podle Hamáčka v nejbližších dnech. 

Vicepremiér také věří, že se spojenci připojí a podpoří Česko. „Očekávám, že ta reakce našich spojenců bude silná,“ dodal Hamáček. 

Vyhoštění pracovníci české velvyslanectví v Moskvě se vrátili do Prahy (19.4.2021) Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) vítal na letišti Čechy vyhoštěné z Ruska (19.4.2021) Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) vítal na letišti Čechy vyhoštěné z Ruska (19.4.2021)
22:07
19. 4. 2021

„To, co se stalo ve Vrběticích, je věc, která je závažná. Já jsem rád, že dostáváme z celého světa od našich spojenců slova podpory. Jsem rád, že se vyjasnila ta komplikace nebo to nepochopení z Rady ministrů. Já jsem samozřejmě požádal EU o solidaritu a pomoc, jasně jsem řekl, že bychom uvítali i solidární vyhošťování ruských zpravodajských důstojníků,“ řekl Hamáček na večerní tiskovce.  

22:00
19. 4. 2021

Do Prahy dorazila vládním speciálem jen část diplomatů. „Máme na cestě ještě druhou část, která je na cestě auty,“ řekl na následné tiskové konferenci po přistání pracovníků české ambasády v Moskvě vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). 

Někteří lidé se prý během chvíle ocitli ve složité situaci. Nemají jít ani kam bydlet. „Chtěl bych poděkovat ještě jednou těm, kteří sloužili. Poskytneme jim servis, poskytneme jim zázemí. Někteří tu nemají ani byty, budeme jim zajišťovat ubytování,“ řekl Hamáček na letišti. 

Vyhoštění pracovníci české velvyslanectví v Moskvě se vrátili do Prahy (19.4.2021) Vyhoštění pracovníci české velvyslanectví v Moskvě se vrátili do Prahy (19.4.2021)
21:35
19. 4. 2021
!

Vyhoštění ruští diplomaté jsou v Praze.

„Právě přistáli na letišti Václava Havla,“ potvrdil Blesk Zprávám přímo z místa vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD), který by měl ve 21:55 vystoupit také na tiskové konferenci. 

Video  
Video se připravuje ...
21:35
19. 4. 2021
!

Opoziční politici kritizují výrok premiéra Andreje Babiše, který výbuch ve Vrběticích z roku 2014 odmítl jako akt státního terorismu, ale šlo o „útok na zboží bulharského podnikatele“.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je Babišův výrok skandální a měl by skončit. 

„Takže podle pana premiéra nešlo o teroristický útok na ČR?! Co to teda bylo? Pár ruských agentů šel na výlet a omylem zapomněli v našem vojenském skladu bombu? Neomluvíme se jim ještě, že to bouchlo moc brzy?,“ reagoval pak předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Podle Andreje Babiše nešlo o terorismus, ale o útok na zboží. A to jsem si myslel, že větší nehoráznost, než týdenní mlčení prezidenta, už v této kauze nepřichází v úvahu,“ napsal pak na sítích místopřeseda ODS Martin Kupka. 

21:26
19. 4. 2021
!

Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny chystá usnesení. CNN Prima NEWS to řekl jeho místopředseda Pavel Žáček (ODS). 

Jednání výboru se neúčastnil jediný zástupce komunistů Zdeněk Ondráček. 

„Byli jsme seznámeni podrobně, probrali jsem nejen tu situci, která vedla k té kauze, ale i to, co se dělo od 7. dubna v České republice,  i co se dělo ze strany Ruska,“ řekl Žáček ve vysílání. Poslanec je prý také přesvědčen, že vláda nakonec zareaguje na vyhoštění více diplomatů z Moskvy, než kolik muselo odletět. 

„Myslíme, že Česká republika bude nakonec adekvátně reagovat,“ dodal Žáček. 

Podle Žáčka musí být Česká republika také připravena na situaci, že bude muset nahradit nějaké projekty, na kterých se mělo Rusko podílet. 

„Vy máte nějaké důkazy. Vystavujete rozsudek bez toho, aniž byste měli nějaké důkazy. To je ta vaše manipulace,“ ohradil se proti výrokům Žáčka komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který bere podle svých slov kauzu Vrbětice za uzavřenou. Bezpečnostní složky postupují podle něj nestandardně. Jednání výboru se neúčastní Ondráček prý proto, že už jednou po jednání výboru musel podat na některé členy trestní oznámení, ale policie je nedotáhla. 

Ondráček také odmítá rozhodnutí vlády o vyřazení ruské společnosti Rosatom z tendru o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, což dnes přivítala také většina opozice. 

„Postavte si větrné elektrárny, vraťte se zpět na stromy a postupem času poznáte, že jste udělali chybu,“ reagoval Ondráček. 

 

20:50
19. 4. 2021
!

Ze společného prohlášení ministrů V4. 

„Ministři zahraničních věcí Polska, Slovenska a Maďarska vyjadřují solidaritu s nedávnými kroky podniknutými naším blízkým partnerem, spojencem a sousedem, Českou republikou,“ píše se ve společném prohlášení ministrů zahraničí V4. 

„Jsme připraveni dále zvyšovat naši odolnost vůči podvratným krokům jak na úrovni jednotlivých států, tak ve spolupráci s našimi spojenci ze zemí NATO a státy Evropské unie,“ sdělili ministři zemí takzvané visegrádské skupiny, do které kromě Česka patří Slovensko, Polsko a Maďarsko.

20:23
19. 4. 2021

Zbývající státy Visegradské čtyřky podpořily Česko.

Maďarsko, Polsko a Slovensko vyjádřily ve společném prohlášení ministrů zahraničí solidaritu Česku po vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády.

 

Premiéři zemí V4 se setkali v Lednici (11. 6. 2020)
19:58
19. 4. 2021

Bývalý velvyslanec v Rusku i USA Petr Kolář odmítl v rozhovoru pro ČT, tvrzení premiéra Adreje Babiše, že  v případě výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 nešlo o akt státního terorismu. Podle Koláře dva ruští agenti Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin museli jednat na příkaz nejvyššího vedení státu - tedy svědomím prezidenta Vladimira Putina. O agentech bývalý diplomat mluví jako o večerníčkových postavičkách, kterým se akce příliš nevedou. 

„Kromě toho, že to byla další zmatlaná akce GRU, mimochodem ti dva to musí být asi velcí šikulové, takoví Pat a Mat, už v tom Salisbury se to ukázalo (při pokusu o otrávení dvojitého agenta Skripala), nicméně ten efekt, když teď vynecháme to, jak se jim to nepovedlo, co byl záměr, že to mělo vybuchnout v Bulharsku a tak dále, tak ten efekt je přeci jasným projevem státního terorismu. Protože se jedná o agenty GRU, kteří jednali na přímý pokyn nejvyššího vedení. Všechny zpravodajské služby Ruska podléhají přímo prezidentovi Putinovi, na což se možná občas zapomíná, a tihle hoši jako vojáci, příslušníci vojenské rozvědky jsou součástí ozbrojených sil Ruska a byli na našem území a došlo tady k vraždě dvou českých občanů a došlo tady ke zničení majetku v obrovské ceně v hodnotě přes miliardu korun,“ nesouhlasí Kolář s Babišovými argumenty. 

19:50
19. 4. 2021
!

Vyhoštění čeští diplomaté odlétli podle informací Blesk Zpráv z Ruska. Předpokládaný přílet českého vládního speciálu na pražské ruzyňské letiště je ve 21:45. 

19:25
19. 4. 2021

Premiér Babiš a vicepremiér Hamáček budou v příštích dnech jednat o přitvrzení sankcí proti Rusku. 

„S panem Hamáčkem o tom budeme jednat zítra nebo ve středu a určitě přijdeme s nějakým stanoviskem, protože si myslíme, že ta reakce Ruska byla nepřijatelná a neadekvátní. My jsme nic neprovedli, neposílali jsme nikam agenty, aby vyvíjeli činnost,“ reagoval Babiš na reakci Ruska, které vyhostilo České republice 20 zaměstnanců ambasády. Česko přitom muselo opustit o dva lidi méně.

„Považuji to za zpackanou operaci dvou agentů, kteří způsobili velké škody a zabili nám dva lidi, a to považuji za nepřijatelné,“ dodal Babiš. 

19:20
19. 4. 2021

Česko bude zřejmě žádat za výbuchy ve Vrběticích odškodnění. 

„Paní Schillerová už analyzuje rozsah škody. Připravujeme právní kroky, abychom mohli tyto škody vymáhat,“ dodal premiér na tiskové konferenci. Podle premiéra je škoda odhadována zhruba na 1 miliardu korun.

 

19:10
19. 4. 2021

Babiš nedokázal potvrdit ani vyvrátit, zda byla avizovaná cesta Jan Hamáčka do Ruska zastírací manévr, nebo ne. „Nechtěl jsem, aby tam letěl. Nakonec tam neletěl. Nevím, jestli to byl zastírací manévr, já žádné manévry nedělám,“ reagoval premiér.

„Nebyl to útok proti České republice. Nebyl to akt státního terorismu a tak to řekl i nejvyšší státní zástupce,“  zopakoval během tiskové konference znovu premiér Babiš.

19:05
19. 4. 2021
!

Vláda vyloučila Rosatom z možnosti dostavět jadernou elekrárnu Dukovany. 

„Nebude kontaktován ani osloven ruský dodavatel Rosatom,“ oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 

Vicepremiér také uvedl, že ministři schválili jednomyslně usnesení, že takzvaný bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států. Investor stavby, polostátní společnost ČEZ, má podle něj těmto firmám dotazník zaslat do 30. dubna. Ruskou firmu se Česko rozhodlo neoslovit v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích za Zlínsku v roce 2014.

 

19:00
19. 4. 2021

Před novináři nakonec vystoupil i premiér Andrej Babiš. Podle šéfa vlády nešlo při výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 o akt státního terorismu. Zpráva BIS zveřejněna podle Babiše nebude. 

„Je pravda, že jsem usiloval o to, aby BIS a ostatní složky zveřejnily jejich pátrání a jejich zprávu, aby občané věděli, co se stalo,“  řekl premiér. 

„Nešlo o akt státního terorismu,“ ujistil veřejnost Babiš.  „To je maximum toho, co příslušné orgány byly ochotny sdělit. Jedná se o živou kauzu probíhající v trestní rovině. Nebyla vyslyšena žádost moje ani vlády, aby byly informace zveřejněny,“ dodal Babiš s tím, že jediné informace, které byli schopni vyšetřovatelé a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman sdělit, sdělili před pár minutami na tiskové konferenci. 

„Rusko neútočilo na ČR. Agenti útočili na zboží bulharského obchodníka s municí, se zbraněmi, který pravděpodobně tyto zbraně prodával stranám, které bojují proti Rusku. Je nepřijatelné, že agenti GRU tady prováděli tuto operaci, kterou zpackali,“ dodal Babiš s tím, že začal on i ministr vnitra Jan Hamáček jednat okamžitě, jak se informace z BIS dozvěděli. 

„Byl to útok na zboží, které patřilo bulharskému zbrojaři,“ zopakoval premiér. 

S prezidentem Zemanem Babiš probere situaci ve středu. „Budu s ním mluvit ve středu při jmenování ministra zahraničí,“ dodal Babiš s tím, že se Zeman mezitím potká ještě také s policejním prezidentem. 

 

18:40
19. 4. 2021

Situaci o vyšetřování výbuchů ve Vrběticích z roku 2014 osvětlil v tiskovém středisku na Úřadu vlády nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Vidíme veřejný zájem na informování. Je to velice limitováno tím, že to řízení probíhá a probíhat bude,“ řekl na začátku svého vystoupení. 

„Je zřejmé, že může zaznívat kritika, že to vyšetřování probíhá dlouho. Dozorové státní zastupitelství je Krajské státní zastupitelství v Brně,“ řekl. 

„Pracujeme s vyšetřovací verzí, že cílem útoku byl tento vojenský materiál směřující do Bulharska, a k výbuchu nemělo dojít na území České republiky,“ dodal Zeman před novináři. 

Pyrotechnické práce skončily podle Zemana teprve na podzim loňského roku. „Délka trestního řízení byla ovlivněna mimo jiné délkou ohledání místa čina,“ zdůvodnil, proč šetření trvá tak dlouho.  

„Na návštěvu byly objednány dvě osoby. Obchodníci, dá se říct, a následně bylo zjištěno, že používali falešné doklady. Ubytovali se v Brně a Praze,“ přiblížil pohyb dvou ruských špionů po Česku Pavel Zeman. Jako důkazy při vyšetřování podle nejvyššího státního zástupce posloužily fotokopie jejich falešných pasů. 

“Orgány činné v trestním řízení disponují větším množstvím důkazů,“ dodal Zeman. 

„Tyto dvě osoby je možné spojit s událostmi výbuchu ve Vrběticích,“ Jiří Mazánek z NCOZ. 

“Od října 2014 probíhají úkony trestního řízení,“ doplnil Zeman. 

19. 4. 2021

„Chtěl bych poděkovat všem spojencům. Ukazuje se, jak je důležité někam patřit,“ řekl odpoledne na tiskové konferenci šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Kritizoval zároveň prezidenta Miloše Zemana, který k celé situaci mlčí. 

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je potřeba ve vyhošťovaní diplomatů paritní zastoupení, tedy vyhoštění stejného počtu osob. 

„Obecně si myslím, že na pana Hamáčka bude mířit spousta otázek na celou situaci. Budeme se ptát i na to, zda mířila směrem ke spojencům také prosba na solidaritu,“ dodal Rakušan s tím, že koalice Prirátů a STAN mají zatím pochybnosti o některých informacích. 

„Co se stalo v sobotu, že najednou na improvizované tiskové konferenci vystoupili pan Hamáček a premiér Babiš? Vypadá to, že neměli nic předjednané,“ dodal Bartoš. Šéf Pirátů věří, že vláda zvolí cestu větší otevřenosti a na výborech Sněmovny poskytnou ministři potřebné informace. 

 

17:38
19. 4. 2021
!

Vládní speciál pro vyhoštěné české diplomaty přistál v Moskvě. Blesk Zprávám to potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Plánovaný odlet zpět je v 19. hodin SEČ, ale může se ještě posunout,“ dodal Pejšek. 

Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček svolal na 22:45 na pražské letiště Václava Havla tiskovou konferenci. 

Krátce po 17. hodině z Prahy odletěl ruský speciál Iljušin Il-96 s vyhoštěnými diplomaty do Moskvy. 

17:01
19. 4. 2021
!

Vládní speciál s vyhoštěnými ruskými diplomaty a jejich rodinami odletěl z pražského letiště do Moskvy. ČR vyhostila z ruské amabsády 18 lidí. Přiletěl pro ně ruský speciál Iljušin Il-96 s registrační značkou RA-96017, který využívá i ruský prezident Vladimir Putin. Původně měli vyhoštění ruští diplomaté letět zpátky do Moskvy pravidelnou linkou Aeroflotu.

 

Ruský Iljušin přiletěl pro vyhoštěné ruské diplomaty. Přistál na Letišti Václava Havla (19. 4. 2021)
17:10
19. 4. 2021
!

Obce z okolí Vrbětic zveřejnily Vrbětickou výzvu, požadují i odškodnění

Požadavek na řádné odškodnění lidem i obcím v okolí Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly muniční sklady, výzva vládě, aby zabezpečila plnohodnotný pyrotechnický průzkum a zabezpečení zasaženého území i neprodleně zamezila nelegálnímu vlivu Ruska na našem území, je obsahem Vrbětické výzvy. Dnes ji představili médiím zástupci několika obcí v okolí Vlachovic, do kterých Vrbětice spadají. 

Výbuch ve Vrběticích. Výbuch ve Vrběticích.
16:28
19. 4. 2021

CzechTrade: Předpokládat další vývoj obchodu s Ruskem lze jen stěží

Vzhledem k živé politické a diplomatické situaci lze další vývoj obchodních vztahů České republiky s Ruskem předpokládat podle státní agentury CzechTrade jen stěží. CzechTrade pokračuje ve svých aktivitách, mimo jiné dále připravuje představení českých firem na veletrhu NěftěGaz 2021, který se věnuje energetice, petrochemii a plynárenství. "Export do Ruska je značně omezen, ale stále funguje a pohybuje se v posledních letech na 12. příčce žebříčku českého exportu," ČTK to dnes řekl generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

České firmy mají obavy z toho, aby současný konflikt negativně neovlivnil jejich exportní plány a především pozice, které si na tamním trhu léta budovaly, dodal.

16:21
19. 4. 2021

Hamáček uvedl, že o solidaritu v rámci EU v případu Vrbětic požádal

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že na dnešním jednání ministrů zahraničí Evropské unie požádal o projevení solidarity skrze evropské či národní prohlášení nebo možné vyhoštění důstojníků ruských zpravodajských služeb z evropského území.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell přitom po jednání řekl, že Praha nepožádala o to, aby země EU koordinovaně podpořily postup České republiky, která vypověděla 18 ruských diplomatů kvůli podezření na ruské zapojení do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014. Členské státy ale podle Borrella za Českem jednotně a solidárně stojí. Ruská strana tvrzení o zapojení příslušníků tajné služby do výbuchu odmítá, zareagovala vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

15:50
19. 4. 2021
!

Borrell: EU stojí jednotně a solidárně za Českem, společná reakce ale nebude

Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českem, které vypovědělo 18 ruských diplomatů kvůli podezření ruského zapojení do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014. Po dnešním jednání ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Země EU se ale nechystají koordinovaně podpořit český postup, Praha o to ani nepožádala, dodal Borrell. Přímou podporu během jednání dali najevo Česku například ministři zahraničí Slovenska či Bulharska.

"Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českou republikou," prohlásil Borrell. Koordinované vypovídání diplomatů, které následovalo například po otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala ruskými zpravodajci v Británii, však momentálně není na pořadu dne. "Může se to ale změnit," dodal Borrell.

15:46
19. 4. 2021

Petříček: O Vrběticích jsem věděl, ale se mnou i novináři

Podle bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) o možném ruském zapojení v explozi ve Vrběticích věděl před sobotním oznámením vlády nejenom on, ale i někteří novináři. V pondělí to řekl Novinkám.„Mohu potvrdit, že informaci měli někteří novináři minimálně od začátku minulého týdne. O ostatních okolnostech nejsem oprávněn poskytovat jakékoliv informace,“ sdělil Petříček v pondělí Novinkám.

Tomáš Petříček (ČSSD) představil nová pravidla pro cestování (4.11.2020)
15:40
19. 4. 2021

Slovensko podle šéfa diplomacie Korčoka chystá rozhodnou reakci v souvislosti s podezřením Česka na zapojení Ruska do exploze ve Vrběticích.

15:38
19. 4. 2021

„Ta disproporce 135 versus 13 diplomatů je velká. Teď máme šanci srovnat počty. Míč je na české straně. Nechal bych na ruské ambasádě v Praze přesně tolik lidí, kolik je na té české v Moskvě,“ říká bývalý český velvyslanec v Moskvě Petr Kolář.

Petr Kolář, bývalý velvyslanec v Moskvě
15:25
19. 4. 2021
!

Blesk pro vás nachystal další speciální vydání pořadu Epicentrum, týkající se explozí ve Vrběticích na Zlínsku. Po zprávě o odhalení ruského podílu na událostech ve Vrběticích odráží česko-ruské vztahy vzájemné vyhošťování diplomatů. Vicepremiér a prozatímní ministr zahraničí Jan Hamáček po tvrdším odvetném opatření Ruska uvedl, že zvažuje další kroky. Dojde k dorovnání počtu vyhoštěných diplomatů z osmnácti na dvacet či k něčemu tvrdšímu? A jak zareaguje Rusko? Nejen to budou témata dnešního Epicentra s bývalým velvyslancem v Rusku, Petrem Kolářem. Sledujte od 15:30.

15:20
19. 4. 2021

Agenti jednotky GRU Čepiga a Miškin, kteří mají podle informací českých zpravodajských služeb a české policie podíl na výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Video  
Video se připravuje ...
15:00
19. 4. 2021

„Zdá se, že žijeme v moderním světě, kde něco evidentního není žádným důkazem, ale něco vymyšleného, narychlo vyřčeného a uvařeného z horké vody se může stát základem a aktivací procesu zničení, zejména bilaterálních rusko-českých vztahů,“ pustila se do Česka mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová v přímém přenosu programu „60 minut“ na kanálu Rossija 1.

14:59
19. 4. 2021

Na terminálu 3 ruzyňského letiště přistál letoun ruské vládní letky, který má odvézt vyhoštěné diplomaty

Na ruzyňském letišti přistál Iljušin ruské vládní letky, který má odvézt do Ruska vyhoštěné pracovníky ambasády v Praze a jejich rodiny. Letadlo by mělo odletěl zpět na letiště Vnukovo nejpozději v pět hodin odpoledne.

Ruský Iljušin přiletěl pro vyhoštěné ruské diplomaty. Přistál na Letišti Václava Havla (19. 4. 2021)
14:36
19. 4. 2021

Na pražském letišti Ruzyně se nyní nosí těžké kufry, plné krabice věcí, nábytek, vybavení do bytu i dětské hračky. Všech 18 ruských diplomatů mělo přeci jenom plně vybavený domov, který si nyní chtějí ve velkém odvést do rodné země. 

Stěhování vyhoštěných ruských diplomatů (19.4.2021) Stěhování vyhoštěných ruských diplomatů (19.4.2021) Stěhování vyhoštěných ruských diplomatů (19.4.2021)

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 8. května 2021 13:05 )

To, že někdo z vlády jde předjenávat Sputnik, to dělají i jinde v EU (existuje snad Zahraniční obchod?). Že do Ruska někdy jede, to také není nic divného (senátoři a poslanci taky si jezdí kamkoliv a kdykoliv, aniž něco dokonce zajistí nebo vymyslí). Čekám, že opět nadšeně vystoupí 3 a 2 svatí a informují nás o tom handlu za mlčení o Vrběticích.

wenzel trousil ( 7. května 2021 18:08 )

Neni cas stou komedii skoncit? Cesko se Rusku omluvi,,,diplomate se vrati a podruhe si sve zakazane vybusniny Cesko snad pohlida...Zlatej "vejbuch" pod perinou! Ten lze svest jen tezko na Putina!!

DanY67 ( 6. května 2021 19:47 )

Průser jsou takový lidé jako vy!

xxxx678 ( 6. května 2021 19:45 )

Zvláštní. Nevím, co napsal Fík proti pravidlům diskuse!? "Zase jste vy dvě tlustoprdy zlé" nebo tak něco...babizna nahlašuje a svádí na druhé.

UFO1 ( 6. května 2021 19:37 )

StB divadlo které zastírá probíhající průs er

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa