Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček vstává z bahna, handl Vrbětic s Rusy nikdo nepotvrdil a záhadné volno před výbuchem

Aktualizováno -
6. května 2021
20:55
Autor: simao, vei - 
4. května 2021
08:44

Kauza Vrbětice v Česku znovu ožila a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) byl podle svých slov vláčen bahnem, ze kterého zvolna vstává. Objevily se nové informace o jeho plánované cestě do Moskvy pro vakcínu Sputnik V. Seznam Zprávy uvedly, že měl v plánu vyměnit „tiché odložení“ kauzy Vrbětice za milion Sputniků. Hamáček to odmítá, mluví o lžích. Web přišel i se svědectvím Hamáčkova stranického kolegy, kterému měl 15. dubna říct, že do ČR přiveze milion dávek Sputniku a zachrání tak ČSSD od volebního debaklu. Ukázalo se, že jím byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podle zjištění Blesk Zpráv se neuskutečněnou cestou zabývá protimafiánský policejní útvar. A podle serveru iROZHLAS.cz policie na dva dny zadržela majitele areálu, šéfa zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Den před výbuchem dal totiž brigádníkům nečekaně volno a v areálu byl sám.

  • Jan Hamáček (ČSSD) podle Seznam Zpráv svolal na ministerstvu vnitra 15. dubna schůzku, kde řešil následující možnost: „Nabídnout Rusku dohodu, která zněla: V Česku bude kauza potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimir Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joem Bidenem.“
  • Hamáček tuto verzi odmítl. Podle něj jde o nesmysl a lži. „Já musím říci, že toto je asi nejtěžší okamžik mého života, a to mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ uvedl Hamáček v úterý při své obhajobě na tiskovce ve Sněmovně. Ve středu přidal informaci o trestním oznámení na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou a o tom, že chce 10 milionů od vydavatele Seznam Zpráv jako omluvu. Omluvu žádá také od lídrů koalice SPOLU.
  • Sněmovna řešila v úterý i ve středu kauzu za zavřenémi dveřmi na plénu - bez jasného výsledku. Ve čtvrtek se šéfové tajných služeb účastnili jednání komisí a výborů. Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun potvrdil, že Hamáček cestu do Ruska plánoval, nicméně žádný handl nepotvrdil.
  • Podle zdroje Blesk Zpráv z ministerstva obrany byla Hamáčkova ruská mise již skutečně v pokročilém stadiu plánování - měl dokonce objednané letadlo do Moskvy.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) připomíná, že Hamáčkovu cestu do Moskvy nedoporučoval, na záležitosti kolem schůzky se zeptá Hamáčka osobně. Popřel přitom, že by Hamáčkovi schválil letadlo na cestu do Moskvy.
  • Prezident Miloš Zeman stále nedostal odpověď od prezidenta Vladimira Putina, kterého žádal o vakcíny Sputnik V. Uvedl to iROZHLAS.cz s odvoláním na vyjádření šéfa hradního legislativního odboru. Hrad nevydal ani Zemanův dopis Putinovi s odkazem na údajný obsah osobní povahy.

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
16:00
25. 4. 2021
!

S koncem týdne končí i náš vrbětický online přenos. Děkujeme vám za pozornost u jeho sledování, další zprávy kolem napjatých česko-ruských vztahů přineseme na Blesk.cz v dílčích článcích.

15:45
25. 4. 2021
!

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová uvedla, že Česko musí objasnit, jaké zbraně byly uloženy v muničním skladu ve Vrběticích.

"Jak zjistila německá média (...) byly tam také protipěchotní miny," uvedla mluvčí ruské diplomacie. Dodala, že na základě Úmluvy o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a o jejich zničení nesmějí signatáři dohody uchovávat tyto zbraně na svém území.

Zároveň řekla, že Praha neměla žádné důvody pro to, aby z explozí ve Vrběticích v roce 2014 obvinila Rusko, uvedla tisková agentura TASS. "Vedení země (ČR) za posledních sedm let, kdy probíhalo vyšetřování, nemělo žádné předpoklady a žádné důkazy pro to, aby učinilo takové prohlášení," uvedla mluvčí ruské diplomacie ve státní televizi Rossija 1.

15:25
25. 4. 2021

"Jen technická. BIS není policie a nemá výkonné pravomoci. Představa, že může BIS civilní osobu posadit na detektor lži, je absurdní," uvedl na twitteru mluvčí BIS Ladislav Šticha.

15:05
25. 4. 2021
!

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je podle svých slov šokovaný sděleními, která prezident Miloš Zeman sdělil dnes v projevu ke kauze Vrbětice. „Jsem přesvědčen, že prezident dnes sděloval údaje z živého případu, které, protože je sděloval, ohrožují bezpečnost ČR,“ napsal předseda Senátu.

Podle Vystrčila navíc prezident některé údaje citoval neúplně. „Některé informace vynechal. Došlo ke sdělení utajovaných informací, a to ještě neúplně. Nechápu, co to mělo za smysl. Jsem z toho opravdu konsternován, bylo to velmi nezodpovědné a nerozumím tomu, proč to pan prezident udělal,“ dodal Vystrčil.

14:00
25. 4. 2021

Právní zástupce ostravské společnosti Imex Group Radek Ondruš nesouhlasí s tvrzením prezidenta Miloše Zemana, že by majitel firmy odmítl v případu výbuchu munice ve Vrběticích vypovídat na detektoru lži. 

Prezident dnes uvedl, že policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že dvojici agentů mohl provést do areálu muničních skladů ve Vrběticích jeden z majitelů firmy Imex. A pracovník Imexu podle Zemana navíc odmítl vypovídat na detektoru lži, což může vyvolávat pochybnosti. S tím ale Ondruš zásadně nesouhlasí.

„Pokud to policie bude tvrdit, tak předložíme doklady, já osobně jsem psal, že souhlasíme s detektorem. Měli jsme pouze dvě podmínky, že nezávisle na té zkoumané osobě, ta dopředu nebude vědět otázky, ale ty otázky budou předloženy nezávislé kontrole, jestli neobsahují i dotazy k věcem, které nesouvisejí s vyšetřováním. To znamená, aby se detektorem nezjišťovaly nějaké citlivé politické nebo jiné otázky,“ uvedl Ondruš. Dodal, že dalším požadavkem je, aby u vyšetření na detektoru byla přítomná nezávislá osoba, která zkontroluje, že průběh je standardní.

Právní zástupce ale zároveň řekl, že pokud by vyšetření na detektoru lži prováděla BIS, je majitel ochoten ho podstoupit bez podmínek. „Cílem vyšetření je ověřit věrohodnost. Plně souhlasíme bez jakýchkoliv podmínek, aby to vyšetření provedla kterákoliv zpravodajská služba, v tomto případě BIS. U BIS máme plnou důvěru v to, že to bude objektivní. V případě NCOZ tu důvěru nemáme a důkazem toho je, že pan prezident sdělil informace z policejního spisu. Zatímco BIS tyto citlivé informace skrývá i před prezidentem, policie je sdělila a ústy pana prezidenta ohrozila přímo majitele společnosti, protože takhle vyslovil pochybnosti o jeho osobě,“ uvedl Ondruš.

Majitel podle něj rovněž odmítá hypotézu, že by mohl dvojici agentů provést do areálu osobně. „Prezident řekl, že to je jedna z hypotéz, se kterou pracují. Je to jedna z hypotéz, na to má policie právo. Těch hypotéz je tam celá řada, je na policii, aby to ověřila. Majitel tohle popírá,“ podotkl Ondruš.

13:30
25. 4. 2021

Pokud Rusko omezí dovoz piva z Česka, bude to pro tuzemské pivovary složitá komplikace. České pivovary do Ruska loni vyvezly půl milionu hektolitrů piv, což jsou zhruba dvě a půl procenta z jejich celkového výstavu. ČTK to dnes řekla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Moskva v reakci na vyhoštění velkého počtu svých diplomatů z Prahy zvažuje podle listu Kommersant možnosti ekonomických sankcí proti České republice. Ruské úřady mohou omezit dovoz českého zboží, například piva, píše ruský list s odvoláním na dva zdroje z vládních kruhů.

"Moc pivovarů tam nevyváží, protože ruský trh je složitý, ale samozřejmě i pro ně půjde o složitou komplikaci. V dnešní době, kdy se hledají jakékoli možnosti prodeje včetně těch exportních, je jakákoli ztráta nežádoucí," řekla Ferencová.

Jednička českého pivního trhu, Plzeňský Prazdroj, situaci sleduje, ale nyní ji nechce komentovat. "Rusko patří k významnějším zemím pro náš export z pohledu objemu," řekl dnes ČTK mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. V roce 2019 prodal pivovar rekordních 11,7 milionu hektolitrů piva, z toho v zahraničí 4,5 milionu hektolitrů.

Do Ruska vyváží i Budějovický Budvar. "Situaci sledujeme, v tuto chvíli je ale zatím velmi předčasné dělat jakékoli závěry. Rusko nicméně patří mezi naše důležité exportní trhy, do Ruska vyváží Budvar zhruba deset procent ze všeho exportovaného piva," řekla ČTK již začátkem týdne PR manažerka Budvaru Markéta Ježková. Aktuální vyjádření ČTK zjišťuje. Budvar předloni vyvezl téměř 69 procent prodaného piva, přičemž v roce 2019 uvařil 1,67 milionu hektolitrů.

12:44
25. 4. 2021
!

V pořadu Otázky Václava Moravce promluvil právník Ondřej Havránek, syn jedné z obětí výbuchu ve Vrběticích. Havránek jasně odmítl slova prezidenta Zemana, že k explozi muničního skladu mohlo dojít v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Podle něj časový sled událostí osudného dne i druhý výbuch ve Vrběticích měsíc a půl po první explozi takový závěr vylučuje.

Podle Havránka prezident Zeman ve svém nedělním projevu šířil dezinformace. „Mám za to, že to, co jsem zaslechl v rámci jeho projevu, jsou dezinformace, které se nezakládají na pravdě,“ uvedl pro Otázky Václava Moravce. Havránek také informoval, že uvažuje o sepsání otevřeného dopisu prezidentovi.

Právník Ondřej Havránek, syn jedné z obětí z Vrbětic, v OVM
12:12
25. 4. 2021
!

„Reakce vlády je určitou směsicí správných kroků a chyb,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za chybu označil to, že se doposud nepodařilo zkoordinovat reakci členských zemí EU a NATO. Chyběla mu i reakce V4. Zeman dle něj spíš „nahrál ruské propagandě a ruské verzi“.

Expremiér Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce (25.4.2021)
12:03
25. 4. 2021

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) sděloval prezident údaje z živého případu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR. Některé informace naopak vynechal.

11:53
25. 4. 2021
!

Prezident Zeman letos zřejmě opět nepovýší ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), plukovníka Michala Koudelku, do hodnosti brigádního generála. Zatím pro to nevidí důvod. Naznačil ale, že by Koudelku mohl povýšit příští rok po vyšetření výbuchů ve Vrběticích. Proti Koudelkovi i kontrarozvědce má výhrady dlouhodobě. Vláda má o návrhu na Koudelkovo povýšení znovu jednat v pondělí.

„Zatím k tomu nevidím důvod. Počkám si, jak skončí vyšetřování (výbuchů ve Vrběticích), které je de facto teprve na začátku. Nezapomeňte, že se setkáváme s informacemi, které jsou, řekněme, staré 14 dní. Právě proto se ptám, co se dělo šest let. Kdyby se ukázalo, že on odvedl dobrou práci, tak ho možná příští rok povýším. Zatím pro to nejsou důvody,“ uvedl Zeman. V projevu, který předcházel televizní debatě, Zeman uvedl, že ve vrbětické kauze plně důvěřuje Policii ČR a Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které vyšetřování dozoruje. BIS neuvedl.

Zeman dosud nevyhověl pěti návrhům na Koudelkovo povýšení. Naposledy jej opomenul při jmenování loni v říjnu. Ve zdůvodnění podle médií mělo být, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem.

Prezident dnes zmínil, že před půl rokem požadoval po BIS seznam ruských agentů, když měl pochybnosti o tzv. špionománii, a jeho poradci připravili dotaz, který měl tyto pochybnosti potvrdit, nebo vyvrátit. Koudelka mu prý slíbil, že BIS informace poskytne, ale dosud se tak nestalo. „BIS porušila pravidla hry, která říkají, že pokud o něco požádá prezident republiky, tak že se mu má vyhovět a že se mu tyto informace mají poskytnout,“ dodal.

11:51
25. 4. 2021
!

Podle bývalého ministra financí a dnes už i bývalého poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) se prezident Zeman připojil v hybridní válce na stranu nepřítele.

„Jsme ve velmi vážné hybridní válce. A v této válce se náš prezident připojil k nepříteli, aby mu pomáhal zpochybnit, rozmlžit, v ideálním případě vyvrátit vyšetřování a závěry našich služeb. Z mého pohledu je to velezrada,“ napsal Kalousek.

11:45
25. 4. 2021
!

„Před půl rokem jsem o ničem takovém nevěděl. Tečka,“ dodal Zeman ke kauze Vrbětice v rozhovoru v Partii.

11:40
25. 4. 2021
!

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po projevu Miloše Zemana jen konstatoval shodu mezi ústatvními činiteli. Kritizovat ho prý nechce.

„K vystoupení pana prezidenta: Já mám Miloše Zemana také rád a nechci ho proto kritizovat. Potvrdil, že ho vláda informovala, potvrdil, že naše kroky podpořil. Jsem rád, že v zásadních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě,“ reagoval Hamáček na twitteru.

11:37
25. 4. 2021
!

„Co ti dva Rusové, Pat a Mat, jo, kteří jsou podezřelí z otrávení Skripala, tady vůbec dělali,“ uvedl Zeman v Partii na FTV Prima.

„Důvěrné materiály se většinou nezveřejňují ani půvabným moderátorkám, zvláště když by je stejně nepochopila,“ rýpl si do moderátorky Terezie Kašparovské a k Čechům vyhoštěným z Moskvy podotkl: „Oni nic neudělali, není tedy věcný důvod to vypovídat. V tom je mezi námi naprostá shoda.“

11:23
25. 4. 2021
!

„Věřím, že ti, kterým byl projev určen (a určitě i do ruštiny simultánně tlumočen), jsou spokojeni. Nám, ostatním, zbývá se pozvracet nebo mlátit hlavou do zdi. Víc v tuhle chvíli nezmůžeme,“ uvedl v reakci na projev Mirek Topolánek.

„Jak týden počkat, pak zopakovat to, co vědí všichni, nevyjádřit se k ničemu jasně, všechno trochu zpochybnit, projet mezi skleničkami, a hrát hru na státníka...,“ reagoval senátor Jiří Růžička.

„Mimořádný projev prezidenta nic mimořádného nepřinesl. M. Zeman to všechno mohl říct už před týdnem. Jsme v absurdní situaci: Celá země si oddechla, že se prezident nepostavil přímo proti zájmům ČR. Jen všechno tak nějak zpochybnil. Tak na tom bohužel jsme,“ podotkl šéf ODS Petr Fiala.

11:21
25. 4. 2021
!

„Od vrchního velitele ozbrojených sil ČR bych očekával, že umí analyzovat rychleji, nechápu, že se nesetkal s řediteli našich informačních služeb. Zcela vynechal zásadní události v Británii v roce 2018, které přinesly důležité momenty i pro vyšetřování okolo Vrbětic!“ vzkázal Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pan prezident se chová vůči paní moderátorce dost trapně, ty narážky na ni od prezidenta republiky jsou hodně za hranou slušného chování!“ dodal šéf lidovců.

11:17
25. 4. 2021
!

„Týden není žádná dlouhá doba, stanovisko od hlavy státu slyšeli,“ uvedl Zeman ke svému mlčení v Partii na FTV Prima. Podle něj je v zájmu lidí, aby hlava státu byla vybavena plnými informacemi. „Já ty zpravodajské důstojníky nemám rád, oni většinou dělají víc škody než užitku,“ uvedl. „Nevidím žádný důvod, proč by tam mělo být 18 špionů,“ podotkl také. Pracuje s verzí, že to Rusové udělali? „Ano, je to jedna ze dvou verzí,“ vzkázal Zeman.

„Vzájemná kanibalizace našich ambasád dostoupila toho stupně, že někteří poněkud naivní a hloupí politici navrhovali, aby na ambasádě byl ruský velvyslanec a nikdo jiný. No a jedna hloupá politička byla tak shovívavá a doporučovala, aby ruský vyslanec měl i svého šoféra. Takže by tam byli dva lidé. Já si myslím, že toto je extrém,“ pokračoval prezident.

11:07
25. 4. 2021
!

O ruských agentech Miloš Zeman pronesl: „Policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že je tam mohl provést jeden z majitelů firmy Imex. Toto podezření je zapotřebí buď vyvrátit, nebo potvrdit. Pokud by se prokázalo, že tam byli, není o čem diskutovat (…). Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda. Na druhé straně pracujeme se dvěma vyšetřovacími verzemi. Beru obě dvě tyto verze vážně. Doufám, že se dovíme pravdu. Dovíme se, že toto podezření je oprávněné.“

„Ač podporuji korektní vztahy se všemi významnými zeměmi, je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristický čin zaplatila např. neúčastí Rosatomu v tendru na Dukovany,“ uvedl prezident Zeman ve svém nedělním projevu.

„Pokud naopak toto podezření bude vyvráceno, tak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život. Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování a potom teprve rozhodněme,“ vzkázal Zeman.

Podívejte se na celý projev prezidenta Zemana:

Video  
Video se připravuje ...
11:02
25. 4. 2021

Prezident Miloš Zeman prolomil ve svém projevu mlčení k Vrběticím. Zmínil i jinou verzi toho, co se ve skutečnosti stalo. „Závěr tehdejšího vyšetřování zněl, že byly způsobeny neodbornou manipulací při vyskladňování muničního materiálu. Tato munice měla být dodána do Bulharska,“ uvedl Zeman.

Opět si přitom rýpl do tajných služeb. „BIS po šest let ve svých výročních zprávách včetně jejich neveřejných částí nikdy nezmiňovala kauzu Vrbětice. Teprve v posledních asi třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem k Vrběticím (25.4.2021)
10:54
25. 4. 2021

Moskva v reakci na vyhoštění svých diplomatů z Prahy zvažuje podle listu Kommersant možnosti ekonomických sankcí proti České republice.

10:22
25. 4. 2021
!

„Události posledních dní ukázaly, že naše bezpečnostní služby pracují tak, jak mají, a my všichni se díky nim můžeme cítit bezpečněji. Pojďme jim za jejich práci poděkovat. Jsme suverénní země a je důležité si připomínat, kdo nás chrání,“ uvedl na twitteru generál Petr Pavel.

10:00
25. 4. 2021
!

Již za hodinu vystoupí se svým projevem k Vrběticím prezident Miloš Zeman, který tak prolomí své týdenní mlčení. Sledovat jeho cca desetiminutový proslov můžete živě ZDE.

08:33
25. 4. 2021
!

„Mnozí si asi říkají, jestli je vůbec možné, aby na naše území vnikli dva ruští agenti a vyhodili do povětří muniční sklady. Nicméně na základě toho, co jsem měl možnost vidět, vůbec nepochybuji o tom, co se v areálu u Vrbětic i jinde v Česku odehrálo,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Dopad případu ruské vojenské rozvědky GRU na vyřazení Rosatomu je pochopitelný a logický. Někdo si může klást otázku, proč vyšetřování výbuchů muničních skladů trvalo tak dlouho a najednou se objevily závěry. Není ale překvapující, že se takové případy vyvíjejí dlouho,“ podotkl. Celý rozhovor najdete ZDE.

7:04
25. 4. 2021

Dobré nedělní ráno. Po více než týdnu mlčení vystoupí dnes se svým projevem ke kauze Vrbětice Miloš Zeman. Uskuteční se tak v 11 hodin na televizi Prima. Do této chvíle prezident odmítal důvodné podezření policie o zapojení agentů ruské GRU do výbuchu muničních skladů v roce 2014 komentovat. 

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 8. května 2021 13:05 )

To, že někdo z vlády jde předjenávat Sputnik, to dělají i jinde v EU (existuje snad Zahraniční obchod?). Že do Ruska někdy jede, to také není nic divného (senátoři a poslanci taky si jezdí kamkoliv a kdykoliv, aniž něco dokonce zajistí nebo vymyslí). Čekám, že opět nadšeně vystoupí 3 a 2 svatí a informují nás o tom handlu za mlčení o Vrběticích.

wenzel trousil ( 7. května 2021 18:08 )

Neni cas stou komedii skoncit? Cesko se Rusku omluvi,,,diplomate se vrati a podruhe si sve zakazane vybusniny Cesko snad pohlida...Zlatej "vejbuch" pod perinou! Ten lze svest jen tezko na Putina!!

DanY67 ( 6. května 2021 19:47 )

Průser jsou takový lidé jako vy!

xxxx678 ( 6. května 2021 19:45 )

Zvláštní. Nevím, co napsal Fík proti pravidlům diskuse!? "Zase jste vy dvě tlustoprdy zlé" nebo tak něco...babizna nahlašuje a svádí na druhé.

UFO1 ( 6. května 2021 19:37 )

StB divadlo které zastírá probíhající průs er

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa