Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přehledně: Česko na cestě k předčasným volbám? „Rudí“ hodili Babiše přes palubu, co bude dál

  • Autor: J. Tomek,Jakub Kopřiva,simao - 
    Aktualizováno -
    16. 4. 2021
    06:59
    15. 4. 2021
    18:55

    Nedůvěra vládě? Možná. Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby? Taky možnost. Rozhodnutí komunistů vypovědět toleranci menšinové vládě Andreje Babiše (66, ANO) vyprovokovalo opozici k akci, jak se zbavit kabinetu. Obává se ale kroků prezidenta Miloše Zemana (76). Premiér Babiš ve čtvrtek potvrdil, že vláda o důvěru žádat nehodlá, nevidí pro to důvod. Opozice v případě vyslovení nedůvěry není zcela jednotná, stále častěji se však ozývá možnost rozpuštění Sněmovny a předčasných voleb.

  • 1.Ztráta hlasů KČSM

    To, že vláda přišla o komunistickou berličku, a tím i o většinu ve Sněmovně, vyvolalo debaty, zda kabinet má mít důvěru poslanců. Jenže jak to provést, v tom se opozice rozchází. Zatímco KSČM s SPD jsou pro možnost vyslovit vládě nedůvěru, koalice Spolu a Pirátů se Starosty považuje za čistší řešení rozpustit Sněmovnu a uspořádat předčasné volby, k čemuž by potřebovala ústavní většinu, tedy 120 hlasů poslanců.

    A proč takové řešení? Pokud by totiž padla jen vláda, byl by na řadě prezident. Ten by mohl buď nechat »v sedle « Andreje Babiše, čímž by současná vláda de facto dovládla do řádných říjnových voleb a nástupu nového kabinetu, anebo by vznikla úřednická vláda. A toho se část opozice obává.

    Požádat o důvěru vládě premiér Babiš ve čtvrtek odmítl. KSČM, která vypověděla smlouvu o toleranci, se nebrání tomu hlasovat o tom, pokud to opozice vyvolá. Babiš míní, že na to opozice má právo, varoval však před destabilizací politické situace v Česku.

    „Jak jsem již uvedl, iniciovat nic takového nebudu, ale pokud přijde hlasování, tak jsem připraven hlasovat pro vyslovení nedůvěry. Naše dohoda byla o toleranci, nikoliv o podpoře,“ vzkazuje šéf KSČM Vojtěch Filip, kterého však čeká víkendový sjezd komunistů.

  • 2.Volby? Chybí zákon

    Uspořádat předčasné volby v současné chvíli nelze. Na projednání Senátem totiž čeká novela volebního zákona, když starou normu »potopil « Ústavní soud. Je ale možné, že novelu horní komora vrátí Sněmovně s připomínkami. Navíc by i po schválení začala platit až 1. července.

    „Volby by mohly být v létě, což ale nikomu nevyhovuje. Voliči by to asi neocenili a vlastně by ani nepochopili, proč mají volit o tři měsíce dřív. Těch, kterým by volby vyhovovaly, je málo, a stejně by tu do té doby vládl kabinet, který by do jisté míry kontroloval Miloš Zeman,“ řekl Blesku politolog Jan Kubáček.

    Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 3.Babiš v Blesku: Znovu premiérem? Uvidíme

    Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by v současné situaci nebyly předčasné volby ideální volbou. „Buďme rádi, že máme stabilní politickou situaci. Podívejme se na Slovensko,“ uvedl ve čtvrtek v pořadu Ptám se, pane premiére. „Musíme řešit ty nejdůležitější věci – očkování, rozvolňování, státní rozpočet, plán obnovy… Volby jsou za pár měsíců, myslím, že by to nebylo dobře,“ zdůraznil předseda vlády.

    Jestli bude chtít být znovu premiérem i po volbách, Babiš jasně neřekl. „Teď jsou lidi naštvaní, za všechno může Babiš. Uvidíme, jak dopadnou volby,“ uvedl s tím, že by v příští vládě nemusel usednout. „Pokud bychom volby vyhráli a měli bychom skládat vládu, tak tam může být rozdíl, že tam Babiš nemusí být,“ reagoval tak na proklamace opozičních bloků SPOLU a Pirátů se Starosty, kteří odmítají budoucí vládu jak s ANO, tak i s Babišem.

    Premiér se také vyjádřil k zápisníku šéfa jeho poslanců Jaroslava Faltýnka (58, ANO), z něhož vyplývá, že jako politik mluvil i do fungování byznysu. „Štve mě to. Musí to vysvětlit,“ vzkázal mu.

    Video  CELÝ ZÁZNAM: Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 4.Fiala chce jednat s koalicí

    K současnému stavu na vládě se pro Blesk vyjádřili i lídři opozice. „Rozpuštění sněmovny a předčasné volby i nedůvěra jsou možné varianty. Situace je složitější o to, že nemáme platný volební zákon, na základě kterého by se daly udělat předčasné volby. Ale působení Babišovy vlády má být co nejkratší. Vyzval jsem ke hlasování o nedůvěře už na podzim,“ připomněl předseda ODS Petr Fiala

    „Strany koalice Spolu nepodporují vládu Andreje Babiše od samého počátku. Babišova vláda stála na podpoře KSČM, jejíž podporu nyní ztratila. V takové situaci by bylo naprosto přirozené, aby vláda požádala Sněmovnu o důvěru a ukázalo se, zda podporu má, nebo ne,“ míní Fiala.

    „Vyzýváme proto premiéra, aby to do týdne udělal. Pokud o důvěru nepožádá, začneme sbírat podpisy pro svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě. V případě, že vláda důvěru nezíská, chceme jednat s prezidentem o sestavení vlády odborníků, která bude mít podporu všech stran ve Sněmovně a dovede zemi k řádným volbám. Druhou variantou je rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, aby občané ČR mohli rozhodnout o nové vládě,“ dodal ve čtvrtek na twitteru.

    Koalice SPOLU: Petr Fiala (ODS) Koalice SPOLU: Petr Fiala (ODS) | Foto Blesk - Michal Protivanský

  • 5.Bartoš: Potřebujeme zákon

    A vyjádřil se i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Pokud by debatu o změně vlády jiné strany vyvolaly, je zodpovědnější a férovější postup, o němž hovořila koalice SPOLU, a to případné rozpuštění Sněmovny. To neznamená přehození těžiště moci na prezidenta, ale do rukou občanů. Nejprve je potřeba, aby volební zákon prošel Senátem,“ řekl Blesk Zprávám. 

    „Vyslovení nedůvěry by znamenalo faktické předání moci do rukou prezidenta Zemana, který již deklaroval, že nechá dovládnout vládu Andreje Babiše i bez důvěry. My chceme vrátit moc do rukou lidí a nechat je rozhodnout ve volbách, a tedy jít cestou případného rozpuštění Sněmovny,“ upozornil ve čtvrtek Bartoš na twitteru.

  • 6.Pekarová čeká na jednání koalice

    „Jsem přesvědčená, že nejlepší variantou by byly předčasné volby, což znamená rozpuštění Sněmovny. Ukončit agonii této vlády a dát lidem příležitost rozdat karty. Pokud by nejdříve došlo na hlasování o důvěře, tak nemusím připomínat, že Babišova vláda důvěru TOP 09 nikdy neměla a nemá ji ani teď,“ okomentovala pro Blesk Markéta Pekarová Adamová z TOP09.

    „Vlády Miloše Zemana se nemusíme obávat, tu zde totiž máme teď. Pokud ztroskotají všechny varianty, budeme hledat 120 podpisů pro rozpuštění Sněmovny,“ míní šéfka Topky.

    Koalice SPOLU: Pekarová Adamová (TOP 09), Fiala (ODS) a Jurečka (KDU-ČSL) Koalice SPOLU: Pekarová Adamová (TOP 09), Fiala (ODS) a Jurečka (KDU-ČSL) | Foto Blesk - Michal Protivanský

  • 7.Rakušan: Vláda naší důvěru nikdy neměla

    „Tato vláda nikdy naši důvěru neměla a mít ji nebude. Úřednickou vládu v této době považuji za riziko, a proto považuji rozpuštění Sněmovny za poctivější řešení, které dá možnost rozhodnout občanům ve volbách, nikoliv prezidentovi. Budeme se o tom bavit i s partnery z koalice Spolu, protože postup v této věci vyžaduje koordinaci opozičních stran,“ řekl Vít Rakušan (STAN).

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vlevo) a předseda hnutí STAN Vít Rakušan podepsali 21. ledna 2021 v Praze koaliční smlouvu o společné kandidatuře do Poslanecké sněmovny. Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vlevo) a předseda hnutí STAN Vít Rakušan podepsali 21. ledna 2021 v Praze koaliční smlouvu o společné kandidatuře do Poslanecké sněmovny. | ČTK / Kamaryt Michal

  • 8.Jurečka: Nebezpečná situace

    „Vyslovovat nedůvěru v situaci, kdy pak může prezident dát naši zemi do rukou úřednické vládě, kde nebude politická zodpovědnost, je nebezpečné. V situaci, kdy tato vláda nebude schopna mít jasnou většinu, je Sněmovnu lepší rozpustit a jít k předčasným volbám. Ještě je zde jeden důležitý fakt, potřebujeme dokončit schválení volebního zákona,“ uvedl pro iDnes.cz šéf lidovců Marian Jurečka.

  • 9.Okamura: Podpisy už jsme sbírali

    „Hnutí SPD před několika týdny sbíralo podpisy na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, jelikož ztratila důvěru většiny občanů. Ostatní strany se odmítly připojit, jelikož se ukázalo, že ve skutečnosti skrytě podporují Babišovu vládu. SPD prosazuje demisi neschopných ministrů, kteří selhali, např. ministr vnitra Hamáček, a změnu na vládu odborníků, která přivede republiku k říjnovým volbám,“ řekl Blesku šéf SPD Tomio Okamura. 

     

     

     

marmat ( 31. května 2021 20:40 )

Nejvyšší čas "hodit kramle"-čeho je moc-toho už je od války příliš !!!

marmat ( 31. května 2021 20:38 )

denisz: Co si slibuje SPOLU od předčasných voleb....specielně po "havárii" Feriho?
To, že se před 1/2 rokem Fiala pasoval s Bartošem na 2 Premiéry hovoří za vše !

marmat ( 31. května 2021 20:35 )

xxxx678: Předčasné volby po skandálu s Ferim ?
To je na hospitalizaci Fialy...a komplet komplotu SPOLU!

marmat ( 31. května 2021 20:33 )

7vox7: Jste dlouhodobě vlevo....ale máte to pochopitelně už na levačku, že ?

marmat ( 31. května 2021 20:31 )

fesak2: Neskutečná současnost...32 let po sametové revoluci jim muset dávat prostor! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa