Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabijačka, pivo v zavřené hospodě i Babišova „prominutá“ karanténa. Tihle letos obcházeli covid

Autor: Sabina Dračková - 
27. prosince 2020
05:00

Koronavirová nařízení mají platit pro všechny stejně. Někteří politici je ale porušili, jiní obešli a další si je zase vyložili, jak potřebovali. Poté, co se pravidla pro zavírání do karantény nehodila osobně premiéru Andreji Babišovi (ANO), došlo dokonce k jejich změně. Jedno je ale jisté - politici svatí nebyli v minulých letech a nebylo tomu jinak ani letos. A protože se zdravotnickou krizí je napjatá i politická scéna, neunikly jejich hříchy drobnohledu veřejnosti. Blesk Zprávy shrnují největší prohřešky českých politiků.

Chyb nasekali čeští politici v souvislosti s koronavirem hned několik. Řadu těch nejvýraznějších kauz začal ale hned prezident Miloš Zemanna začátku dubna - tedy měsíc po odhalení prvního nakaženého v Česku. Pandemie nabírala na obrátkách, na občany se ze všech stran chrlila doporučení a nařízení, že mají dodržovat rozestupy, nestýkat se a nosit roušky, policisté kontrolovali i parky, jestli se náhodou někde někdo neshlukuje.

Jenže v tom se objevila fotografie z jednání prezidenta Zemana a expertního týmu v Lánech. Sice všichni měli roušky, ale před nimi na stole bylo nachystané občerstvení a o rozestupech mezi třinácti přítomnými lidmi nemohla být ani řeč. Takový nepoměr v přístupech a podle mnohých i nespravedlnost nadzvedla občany ze židle.

Zeman chybu nepřiznal

Šéf Svazu měst a obcí nabídl kvůli setkání svoji funkci, další aktéři se omlouvali. Policejní prezident Jan Švejdar uvedl, že prosazoval jednání on-line, což se nepodařilo, a pochybení uznal, i když byl po testu na koronovirus. Prezident Miloš Zeman se však hájil. 

Zeman otázce na tento krok, který lidé vnímali jako porušení pravidel, čelil o pár dnů pozděli v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. „To drobné občerstvení se dalo takto konzumovat během několika málo minut,“ řekl prezident a u toho si nadzvedl rukou zespodu svoji roušku. Dodal také, že zrušil právě kvůli rouškám oběd a nechal nachystat jen toto drobné pohoštění. I tak jemu i dalším aktérům ještě dlouho poté mnozí vytýkali nedbalost.

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Maláčová „za trest“ poslala peníze důchodcům, Hamáček do nemocnice

Ve stejných dnech, kdy se řešil Zemanův raut, se ukázalo, že pochybila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a s ní i šéf ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Při hromadné videokonferenci seděli u jednoho stolu v šesti lidech, oba ministři však byli bez roušek. Za to by každému policisté mohli dát desetitisícovou pokutu. Ministr vnitra tak dobrovolně tuto částku poslal Fakultní nemocnici Motol. „Nebudu se vymlouvat, byla to chyba, pravidla platí pro každého. Odeslal jsem 10 tisíc korun jako dar FN Motol,“ přiznal.

Přidala se i Maláčová, která poslala stejnou částku do organizace pomáhající seniorům Život 90. A protože se setkání bez roušky zúčastnil i její manžel, náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař, udělal i on to samé.

Mynář pořádal zabijačku

Jen za pár dnů redakce Blesk Zpráv přišla na další pochybení z okolí prezidenta Miloše Zemana. A šlo rovnou o jeho muže číslo jedna - tedy o kancléře Vratislava Mynáře. Jak jsme zjistili, Mynář za zády hygieniků uspořádal zabiječku prasete, které choval v Osvětimanech na Zlínsku, v Česku tenkrát stále platil zákaz shlukování se. Mimo domov bylo možné se pohybovat pouze po dvou lidech. Na místo však dorazilo šest lidí, mezi nimi i starosta Osvětiman.

„To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo. Já jsem k tomu přijel včera odpoledne, to už byl skoro konec tý zabijačky,“ popsal Blesk Zprávám hradní kancléř. „Já jsem rád, že se to prase podařilo zachránit a nemuselo pojít,“ dodal a řekl, že jitrnice ani jelita nedělali.

Mynář totiž tvrdil, že bylo nutné prase zabít. Hygiena však o žádné takové akci nevěděla. Na to nám Mynář řekl, že to s hygienou konzultoval neoficiálně, s kým ale komunikoval, to už říct nechtěl. Nakonec dostal pokutu 1300 korun za neregistrování prasete.

Poslanci vládu poslouchat nechtěli, roušky zahodili

Ještě v květnu se poslanci rozhodli, že roušky nebudou povinné a bude na uvážení jednotlivých zákonodárců, zda si je nasadí, či nikoliv. Dohodli se na tom předsedové jednotlivých poslaneckých klubů na jednání politického grémia. „Pokládáme se za zákonodárný sbor, to znamená za nadřízeného vlády. Takže jaká pravidla platí ve sněmovně, to nám vláda nařizovat nebude,“ obhajoval tenkrát před CNN Prima News šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS).

O pár dnů později už na tiskovou konferenci dorazili třeba zástupci TOP 09 bez ochrany úst a nosu. „Povinnost nosit roušky se postupně ruší. A my jsme přesvědčeni, že my, kteří spolu trávíme dostatek času - přišli jsme z předsednictva, kde jsme spolu měli jednání. Věříme, že se začneme vracet i v tomhle do normálu,“ hájila sebe a své poslance předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Roušku si tenkrát nevzal třeba šéf komunistů Vojtěch Filip, i když jeho kolega Pavel Kováčik hned vedle něj ji nasazenou měl. 

„Konec krize“ na Karlově mostě

V červenci pak přišlo „sousedské setkání“ na Karlově mostě. Tam dorazil třeba poslanec Dominik Feri (TOP 09), ale také se ukázala nynější senátorka Miroslava Němcová (ODS) a šéfka TOP 09 Pekarová Adamová. Letní optimismus tenkrát nezachvátil jen vládu, která pak v druhé vlně ústy premiéra Andreje Babiše uznala, že v létě zaspala, ale i opozici.

I přesto, že jak účastníci zdůrazňují, se v souvislosti s hodováním na Karlově mostě nikdo koronavirem nenakazil, tak se tato akce pak stala symbolem. Ne však symbolem ukončení koronavirové krize v Česku, jak byl původní záměr organizátora Ondřeje Kobzy, ale spíš symbolem nezodpovědnosti. Političtí oponenti TOP 09 a ODS pak na tuto akci často poukazovali před podzimními krajskými volbami a fotografie z července používali pro kritiku svých soupeřů.

Babiš nemusel do karantény

Na začátku září se ukázalo, že pozitivní na covid-19 je i hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová. V té době Česko pomalu najíždělo do druhé vlny, a proto zrovna hlavní hygieničku by ministerstvo zdravotnictví raději nepostrádalo. Nákaza se pak potvrdila i u ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška.

V kontaktu s Rážovou byl nejen tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ale i premiér Andrej Babiš (ANO). A zatímco Vojtěch se poslušně odporoučel do domácí karantény, u Babiše začalo vymlouvání.

Pražští hygienici pak rozhodli, že Babiš do karantény nemusí. Seděli totiž prý u jiného stolu a byli dostatečně daleko.  „Nosím respirátor dvojku, téměř všude. A měl jsem ho i na tom jednání. V místnosti bylo větráno a jsou tam vysoké stropy. Takže od rána normálně pracuju, program se nijak nemění,“ uvedl k tomu tenkrát Babiš.

V místnosti byl podle Babiše až čtyřmetrový rozestup mezi řadou stolů, na jedné straně sedí zástupci Strakovy akademie a na druhé hosté.

Podle šéfky pražské hygieny nedoporučili Babišovi ani testování, protože vláda se nechává testovat v pravidelných intervalech. Babiš na tiskové konferenci ale řekl, že pravidelné testování členů vlády není a je na nich, jak se nechávají testovat. Premiér také uvedl, že kromě Rážové se schůzky zúčastnil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten však svůj program na rozdíl od premiéra změnil a, jak jsme již napsali, do karantény nastoupil.

Do té doby se případ od případu nijak podrobně podoba kontaktů neřešila. Většinou zamířili do karantény skoro všichni, kteří se s nakaženým potkali. Hned na druhý den se však na stránkách pražské hygieny objevily pokyny, že za rizikový považují hygienici takový kontakt, který trvá minimálně 15 minut a vzdálenost je menší než dva metry. Zda to s případem premiéra souviselo, nebo šlo o náhodné načasování, to samozřejmě nelze s jistotou říct.

Vyšehradská schůzka

Největší dopad i největší pobouření veřejnosti má za sebou tzv. vyšehradská schůzka. Ve vyšehradském podniku Rio‘s se v říjnu uskutečnila schůzka tehdejšího ministra zdravotnictví Prymuly se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími účastníky. Politiky na schůzce nachytali fotografové Blesku a ministr ve funkci skončil. Faltýnek přišel jen o post místopředsedy hnutí ANO. Důležité křeslo předsedy poslaneckého klubu mu ale i přes kritiku nejen opozice zůstalo.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

To, zda dostanou oba pánové pokutu, není jisté. Hrozí jim však, že je bude schůzka stát 3000 korun.

Video  Rezignace Jaroslava Faltýnka na post 1. místopředsedy hnutí ANO  - abl

Video se připravuje ...

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK

Video se připravuje ...

Exprezident Klaus na roušku kašle

Pokutu 3000 korun by podle informací ČT od pražské hygienické stanice mohl dostat i bývalý prezident Václav Klaus. Klaus byl na veřejnosti bez zakrytých úst a nosu při oslavách výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě. Bez roušky ale na veřejnosti vystoupil opakovaně. 

Klausovi ale zatím prý nedorazilo žádné vyjádření. „Abych mohl nějakou pokutu zaplatit, tak mi musí být udělena a musí mi to být sděleno. Jednou variantou je, že jsou to od začátku fake news vymyšlené nějakými médii. Asi Českou televizí. Nemám důvod, abych na podobné fake news reagoval,“ řekl exprezident Blesku.

Na národní třídě Klaus na dotaz reportérky Blesk Zpráv řekl, že mu vadí, že kolem nařízeni nosit roušky nebyla pořádná diskuze. Vládní nařízení jsou podle něj chaotická. „Není to skoro možné tohle dělat, dělají to jen lidé, kteří se bojí svobody,“ řekl Klaus.

Video  31 let od "sametové revoluce": Václav Klaus na Národní třídě bez roušky  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Jurečka a Kalousek neodolali pivu

Za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19 dostali od pražského magistrátu pokutu předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Uvedl to náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Kromě toho, že jejich strany budou společně kandidovat v blížících se sněmovních volbách, mají oba pánové společné ještě něco - dali si pivo tam, kde neměli. Kalousek v uzavřené restauraci při čekání na jídlo, Jurečka na ulici. Kalousek už řekl, že třítisícovou pokutu zaplatí.

Dne 17. listopadu, kdy si Jurečka čepovaný zlatavý mok na ulici dopřál, bylo možné čepované pivo koupit maximálně v PET lahvi a donést si ho domů. „Mohl bych komentáře a dotazy odbýt tím, že to bylo pivo nealkoholické, nebo že jsem si ho jen nesl na byt. Nebudu ale lhát a dělat blbce ze sebe a hlavně z veřejnosti. Šel jsem večer z města na byt a u výdejního okénka, které je kousek od mého bytu, jsem si objednal jídlo s sebou a u toho pivo z čepu. Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul,“ přiznal se předseda KDU-ČSL.

Marian Jurečka (KDU-ČSL) si v podvečer 17. listopadu dal pivo z výdejního okénka restaurace a vyfotil si s ním selfie. Snímek sice následně ze sítě smazal, poté se však omlouval Marian Jurečka (KDU-ČSL) si v podvečer 17. listopadu dal pivo z výdejního okénka restaurace a vyfotil si s ním selfie. Snímek sice následně ze sítě smazal, poté se však omlouval | Twitter

Miroslava Kalouska vyfotil Radiožurnál, jak vstupuje do restaurace. Tam pobyl zhruba tři čtvrtě hodiny a dal si pivo. Nejprve se bránil, že nikoho neohrozil. Hospodský je navíc jeho dlouholetý známý, tak ho pozval dovnitř. Pak se ale omluvil a řekl, že za prohřešek věnuje 10 tisíc korun na boj s pandemií. Neodpustil si ale několik žertů a narážek na pochybení ministra zdravotnictví. „Já jsem to pivo nekonzumoval v restauraci, ale v kapitule. Doufám, že za to dostanu Řád bílého lva,“ řekl iRozhlasu.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

_marmat ( 27. prosince 2020 09:06 )

Mééé mééééééé méééé méééééééééééééé!

verka1 ( 27. prosince 2020 08:47 )

Včera byla v TV novinách reportáž jak na Slovensku 👍 umí výborně. Přes zákaz měl hospodský otevřenou hospodu a policie, soudce si na něho do šlápli...dostal podmínku!!
Ano za porušení příkazu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa