Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš udělal z Havlíčka „Blatníčka“. Vynechte Rusy a Čínu, žádá Senát u Dukovan

Aktualizováno -
18. prosince 2020
06:39
Autor: ČTK, simao - 
17. prosince 2020
11:42

O dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany se ve čtvrtek mluvilo z Senátu i ve Sněmovně. Premiér Andrej Babiš (ANO) pobavil poslance, když z vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) udělal „Blatníčka“. Senátoři naopak s vážnou tváří vyzvali vládu, aby do tendru nezařadila firmy z Ruska a Číny, tedy zemí, které jsou rizikové z hlediska české národní bezpečnosti. Horní komora dnes tuto výzvu schválila na návrh svého výboru pro bezpečnost.

Výběrové řízení mělo být podle původních plánů společnosti ČEZ vyhlášeno před koncem roku, bylo ale odloženo. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) o Dukovanech rozhodne až příští vláda.

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

„Byla připravena poptávková dokumentace k výběrovému řízení, která je v těchto dnech finalizována. V podstatě poslední věcí, kterou zbývá dořešit, je zapracování základních bezpečnostních požadavků státu do poptávkové dokumentace na výběrové řízení na dodavatele nového jaderného zdroje, konkrétně se jedná o otázku, které uchazeče pro účast v tendru oslovíme,“ uvedl během interpelací Babiš.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že do konce ledna by se mělo rozhodnout o čtyřech variantách tendru. Podle první bude pozváno do tendru všech pět aktuálních zájemců, podle druhé jen zájemci bez Ruska a Číny. Podle třetí varianty, kterou Havlíček preferuje, by se Rusko a Čína mohly zúčastnit v dodavatelských konsorciích. Čtvrtou variantou je odložení výběrového řízení až po sněmovních volbách v příštím roce.

Babiš překřtil Havlíčka na „Blatníčka“

„Pan ministr Blatníček... Omlouvám se - Havlíček představil čtyři varianty,“ pobavil poslance i sám sebe Babiš. 

„Shodli jsme se se zástupci opozice, že tato otázka je nanejvýš důležitá, také citlivá, a proto je třeba ji probrat na setkání předsedů politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Toto setkání by se mělo uskutečnit v lednu a já samozřejmě dneska nechci nějak předjímat nějaké výsledky. Rád bych zdůraznil, že si všichni uvědomujeme, že ohledně rozvoje jádra v České republice musí být široký politický konsenzus, je to základní předpoklad pro úspěch projektu Dukovany II i další nové jaderné zdroje,“ dodal Babiš při interpelaci poslance Pirátů Lipavského.

Senát požaduje vyřadit Rusy a Číňany

Dukovany přitom řešil i Senát. „Senát vyzývá vládu ČR, aby nepřizvala do soutěže uchazeče z Ruské federace a Čínské lidové republiky, tedy ze zemí, jejichž samotnou přítomnost v soutěži lze v souladu se strategickými dokumenty státu označit za rizikovou,“ uvádí se v jeho čtvrtečním usnesení.

Horní komora současně odmítla, aby se ruské a čínské firmy účastnily projektu jako součást společných konsorcií. „Stojíme za tím nepodřizovat bezpečnost ekonomickým zájmům,“ uvedl předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý).

Podle místopředsedy výboru Tomáše Jirsy (ODS) bude stanovisko Senátu zneužito premiérem Babišem, kterého považuje za „bezpečnostní ohrožení České republiky“.

Senát podle usnesení považuje za „nežádoucí, aby se na strategické stavbě jaderného bloku podílely společnosti s účastí států, které přistupují k zemím NATO jako k nepřátelským nebo jejichž představitelé jsou na sankčním seznamu EU“. Senátoři poukázali také na to, že ve výročních zprávách BIS se dlouhodobě objevují informace o pokusech Ruska ovlivnit rozhodování ČR v oblasti energetiky a že Čína byla v této souvislosti zmíněna ve výroční zprávě BIS za rok 2017.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 20. prosince 2020 11:51 )

amgal : Snad TO nevydrží tak dlouho jako FOUKANÁ naší ministryně financí
-letos na jaře, nebo jemné motýle .....
ale je to adresováno "jednoduchému" IQ !

panda82 ( 18. prosince 2020 13:10 )

vy jste se špatně vyspal, nebo to z hladu produkuje váš mozek, jste ubohý duchem

panda82 ( 18. prosince 2020 13:08 )

nebudou, budou rozpuštěni nebo vypuštěni(roz),no kdo je asi podplatil, zase bychom zazářili slyšeli, že by ve světě někdo někoho vyřadil, třeba Merkelová, ta je s Čínou jedna ruka, zná jejich technologie, no senátoři jen thajvan, mají tady zástupce, ještě sice nic nepředvedl co jeho cesta přinesla pro Česko, ale podrývá ekonomiku

amgal ( 18. prosince 2020 08:51 )

Babiš udělal z Havlíčka Blatníčka a novináři mají celý týden o čem psát. Oni se snad nikdy nepřeřekli co?

CAVESMAN ( 18. prosince 2020 08:32 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa