Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér předčasně gratuloval Trumpovi ke znovuzvolení. Schytal to od opozice i partnerů

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2020
17:11

Předčasná gratulace Donaldu Trumpovi k vítězství v amerických prezidentských volbách i ostrá kritika, kterou konzervativní slovinský premiér Janez Janša adresoval příštímu šéfovi Bílého domu Joeu Bidenovi, působí v Lublani rozkol ve vládě. Po opozici se na Janšu snáší odsudky i z řad jeho koaličních partnerů, informovala v úterý agentura APA.

Bývalý slovinský prezident Danilo Türk vyzval Janšu, aby se za svá vyjádření na twitteru omluvil. „Tweety šéfa vlády byly velice nevhodné, nepromyšlené a škodlivé pro Slovinsko,“ řekl Türk v televizním rozhovoru. Podle něj bylo „velmi urážlivé“, když Janša napsal, že by Biden byl nejslabším prezidentem v dějinách. „Bylo by namístě, aby se předseda vlády přinejmenším omluvil – nově zvolenému prezidentovi i slovinské veřejnosti,“ dodal.

Türk odkazoval na Janšův komentář na twitteru, kterým nedlouho před volbami v USA podpořil stávajícího prezidenta Trumpa a dehonestoval jeho vyzyvatele Bidena. Záhy po skončení hlasování, když předběžné výsledky naznačovaly Trumpovo vítězství, Janša na stejné platformě přispěchal s gratulací Trumpovi ke znovuzvolení. Stejně jako Trump pak zpochybnil následné průběžné výsledky voleb, které vítězství přisuzují Bidenovi. Kritizoval rovněž cizí státníky, že bývalému viceprezidentovi USA již blahopřáli.

„Být fanouškem nepatří k funkci předsedy vlády“

Komunikace na twitteru, kterou jsme viděli – na jedné straně povzbuzování, na druhé ponižování – není určitě přiměřená. Je nediplomatická a nepřispívá k posílení vztahů s USA,“ uvedl již v sobotu předseda slovinského parlamentu Igor Zorčič, který je zároveň šéfem vládní Strany moderního středu (SMC). Šéfka poslaneckého klubu SMC Janja Slugaová oznámila, že chce věc řešit na koaliční úrovni. „Být fanouškem nepatří k funkci předsedy vlády,“ řekla.

Za „neužitečné“ pro Slovinsko označil Janšovy výroky i vicepremiér a ministr obrany Matej Tonin, který je předsedou koaliční strany Nové Slovinsko (NSi). „Čas ukáže, zda nás to poškodí,“ řekl v nedělním interview v televizi s tím, že „v demokracii by se měl výsledek voleb přijmout a vítězi poblahopřát“.

Premiér nadále sdílí příspěvky o údajných podvodech

Janšova soukromá prohlášení na twitteru podrobil kritice i šéf koaliční strany důchodců (DeSUS) a současně ministr zdravotnictví Tomaž Gantar. Podle něj mohou být chybně vykládána jako stanovisko celého Slovinska.

Janša dosud Bidenovi nepoblahopřál a nadále na twitteru sdílí příspěvky o údajných volebních podvodech v USA, na které poukazuje i Trump a jeho tým. Žádné pochybení tohoto druhu se dosud nepodařilo prokázat. Vícero slovinských politiků, včetně Zorčiče, Tonina či prezidenta Boruta Pahora, již Bidenovi gratulovalo.

V minulých dnech Janšovy tweety důrazně odsoudila i opozice. „Taková osoba se nehodí na to, aby působila v čele vlády a aby příští rok vedla Radu Evropské unie,“ uvedla v prohlášení levicová opoziční koalice KUL. Janša podle ní svými prohlášeními pozbyl „jakékoli důvěryhodnosti“.

Zobrazit celou diskusi