Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Havlíček to schytal od hospodského za další zavření. A tasil miliardy pro kulturu

Autor: Pavlína Horáková - 
17. prosince 2020
05:15

Neustálé zavírání a otvírání restaurací a barů je podle podnikatelů v oboru gastronomie tím největším problémem. Podpora je podle nich nedostatečná, špatně strukturovaná a bohužel ne včasná. Nejen o tom ostře debatovali vicepremiér Karel Havlíček a majitel pivovarské restaurace, Jiří Janeček ve středečním Epicentru Blesk Zpráv.

„Přiznám se, že jsem do značné míry apeloval na vládu (před čtrnácti dny pozn. redakce.), abychom  všechno udělali naráz, aby to byly jak obchody, tak restaurace a bylo to dáno tím, že ten výhled měl být takový, že v tuto chvíli bychom měli být na 1500. A kde jsme? V tuto chvíli  jsme na čísle 7800, takže my si musíme vybrat. Buď budeme mít plné nemocnice, buď nám poroste počet mrtvých,…anebo budeme muset nějaké restrikce zvládnout a vydržet,“ přiznal vicepremiér Havlíček a poukázal na výsledky zahraničních studií, které dokladují, že restaurace  a bary patří k těm nejrizikovějším místům nákazy.

Video  Epicentrum - Karel Havlíček  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Majitel Malého Janka Jiří Janeček spíše zdůrazňoval možnost svobodné volby občanů a také likvidační dopady těchto opatření na již zdecimovanou českou gastronomii. Dále uvedl, že je naprosto klíčové, aby podpora k těmto novým opatřením dorazila už před koncem roku, což ministr Havlíček označil za nereálné, už vzhledem k nutnosti schválení Evropské Unie.

Zapomětlivý balíček podpor

„My jsme čekali, že když se to nějak uzavře, takže ruku v ruce podají nějaký smysluplný balíček. Já chápu, že je tady dneska spousta balíčků,… můžu vám ale říct, pane ministře, pro spoustu lidí je ten balíček natolik složitý, že to spousta lidí ani není schopná podat, vyřídit nebo zažádat,“ upozornil Janeček na nepřehlednost a složitost celého systému podpor.

Za nejzásadější problém považuje Janeček, že současné podpůrné programy jsou výhodné zejména pro restaurace s velkým počtem zaměstnanců, že se zapomnělo na dodavatele a jejich týmy, či na podnikatele, kteří své provozní prostory nepronajímají, ale vlastní a splácí na ně úvěr. Nejvíce by ocenil, kdyby se všechny nákladově orientované podpory zrušily a udělala se přímá podpora na základě tržeb minulého období, ve výší 70-80 procent, tak jak je to například v Německu nebo Rakousku.

Dobrá zpráva pro kulturu

„Podařilo se nám domluvit s panem premiérem Babišem a paní ministryní Schillerovou to, že spouštíme COVID - Kultura 3 a včera jsme domluvili ještě pozdě v noci, že do toho alokujeme ještě další miliardu korun, takže dobrá zpráva pro všechny podnikatele v oblasti kultury, kteří skutečně stojí několik měsíců, budou zřejmě stát ještě další dobu,“ prozradil vicepremiér Blesku, jako prvnímu médiu, své plány, s kterými podle svých slov dnes půjde na čtvrteční jednání vlády.

Obdivuhodné nasazení, ale špatná cesta

Přesto, že se oba hosté ve většině neshodli, oba slíbili, že v budoucnosti zohlední vzájemná doporučení a pan Janeček dokázal vicepremiéra i pochválit. „Jeho nasazení.  Zase to je obdivuhodný. Evidentně pracuje ze spousty dat od odborníků, podle mě jdou tedy špatnou cestou…jediný kdo na této krizi vydělá, jsou nadnárodní korporace,“ neubránil se svou pochvalu okořenit další dávkou kritiky.

Matos7 ( 17. prosince 2020 13:12 )

Blb Havlíček,jen ví 100% kompenzací,100% náhrad a ničemu nerozumí.Havlíček demisi

Michal Snobl ( 17. prosince 2020 12:31 )

Kdepak mají páni zaměstnavatelé ty našetřené peníze ze zaměstnanců kterým vyplácí min.mzdu kuli odvodům.
Akorád natahovat pracky a brát od státu dobytek.

Covid_19 ( 17. prosince 2020 09:43 )

Havlíček odkazuje na článek v časopise Nature, tím se řídí naše vláda, protože s nimi již žádný skutečný odborník nespolupracuje. Na odborníky vláda hází neúspěchy, i když odborníci chtěli opatření již v srpnu, to odešel na protest docent Maďar a po něm další

anna1234 ( 17. prosince 2020 09:23 )

.. lanýže, zlaté příbory .. vždyť to dělají jenom proto aby se předvedli, event. někoho nadzvedli :o) a koukám, že se jim daří :o) Nejlepší je stejně česká svíčková :o) myslím, že těmhle lidem fakt není co závidět. Dělník, který si doma namaže chleba, má určitě větší klid, než nějaký majitel restaurace, hotelu a zvlášť v dnešní době, tomu věř. Navíc každý si mohl a může podnikání zkusit a pak mohl nebo může srovnávat co je lepší. Nadávat je to nejjednodušší

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa