Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Roušky pro důchodce, hygienický odpad? Přebalení na poště kritizuje lékař i lidé

Autor: for - 
16. září 2020
18:25

Ve schránkách lidí nad 60 let se začínají objevovat vládou slíbené roušky a respirátory. Řada lidí si ale stěžuje, že místo hygienických pomůcek získává spíše hygienický odpad. Roušky totiž museli zaměstnanci pošty vybalovat z originálních balení po 50 kusech, a i přesto, že je dávají v rukavicích a ve vydezinfikovaných prostorech, jedná se o narušení materiálu a i podle lékařů se tím ústenka znehodnocuje. Uživatelé pak negativně kritizují i to, že jsou v papírových obalech - mohou totiž navlhnout a zmoknout. 

Česká pošta se na svém účtě na twitteru pochlubila balícím procesem roušek a respirátorů, které se v těchto dnech budou doručovat do schránek českých seniorů.

Lidé nad 60 let, kterých je podle Českého statistického úřadu 2,7 milionu, dostanou podle rozhodnutí vlády pět roušek a jeden respirátor. Ne všichni jsou ale nadšeni, s kritikou přišli i lékaři. 

Pracovníci pošty totiž museli roušky vyjmout z původního obalu a následně je odpočítat do jednotlivých obálek. „Na cestě mezi výrobcem a koncovým uživatelem by v žádném případě nemělo dojít k poškození, či dokonce odstranění originálního obalu zdravotnického prostředku. Zároveň musí být konečnému uživateli dodány společně i veškeré informace od výrobce, které se týkají správného použití,“ okomentoval pro Zdravotnický týdeník proces balení a zasílání roušek Jakub Král ze společnosti Porta Medica.

Král také zmiňuje zákon o zdravotnických prostředcích. Podle něho se tak z vybalených roušek stává hygienický odpad a ústenka se stává nepoužitelnou. Jakkoli při přebalení pracovnice pošty používaly rukavice.

Lékař varuje před zdravotními riziky

„Obdržela jsem napěchovaný balíček - místo maminky (záměna jmen je to nejmenší). Ale že jsou roušky nehygienicky balené, to je dost tristní. A když jsem si načetla QR kód respirátoru, tak na mě vyskočil čínský „manuál“. Tak nevím, co si mám myslet,“ píše uživatelka Naďa.

„V tomto případě jde bohužel především o rizika zdravotní (…) V lepším případě jich část nemusí správně fungovat, tedy chránit uživatele a především jeho okolí před nákazou, v horším případě může být taková rouška přímo zdrojem zdravotního rizika. V tomto ohledu jsou na tom alespoň o trochu lépe ty respirátory, pokud platí, že tyto jsou samostatně zabaleny v průhledných transparentních obalech po jednom kusu,“ doplňuje pro Zdravotnický deník Král.

„Toto, co zde předvádíte, je jedna velká amatérská fušeřina! Tato akce naprosto vystihuje stav podniku. Těším se na dobu, kdy bude Česká počta vážená, spolehlivá a profesionální instituce,“ reaguje také uživatel Jindra.

Pošta: Nedostali jsme instrukce, vše je dezinfikované

Česká pošta se ale masivní negativní kritice brání. Pro server uvedl mluvčí Matyáš Vitík, že nedostali žádné pokyny, jak s rouškami zacházet, a nikdo s nimi způsob balení nekonzultoval. I přesto ale udělal podnik veškeré možné kroky k ochraně zdraví koncových uživatelů těchto hygienických pomůcek. 

Generální ředitel České pošty Roman Knap k tomu doplnil, že všechny provozovny byly před nástupem směny dezinfikovány. „Pracovníci, kteří obálky připravují, mají roušky, rukavice, na stolech mají nachystanou dezinfekci na ruce, kterou pravidelně používají,“ uvedl Knap.

Zastání pak našla ČP také u epidemiologa a zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly„Bylo-li by to na tom igelitu a byla tam masivní kontaminace, tak to tam vydrží maximálně 48 hodin,“ řekl Právu s tím, že v transitu by virus zahynul ještě dříve.

Česká pošta distribuuje roušky a respirátory. Česká pošta distribuuje roušky a respirátory. | Twitter Česká pošta, s.p.

Lidé ale poukazují na to, že zaměstnanci pošty při balení nejsou tak obezřetní. „Zaměstnanci mají nasazené tzv. roušky podnosní. Ale v klidu, národ od ČP fakt nic kvalitního nečeká, zkušenosti jsou bohaté,“ poukazuje jedna z uživatelek na záběry z České televize, kde je vidět několik zaměstnanců, jak nemají ústenku nasazenou přes nos. 

Balení doma a bez rukavic

Televize Prima ve středu přišla s informací, že zaměstnanci z Mníšku pod Brdy byly dokonce nuceni roušky balit doma. „Bylo nám řečeno, že to nemůžeme stihnout, tak ať si to vezmeme domů a zkompletujeme to doma.  Byli jsme upozorněni, ať použijeme roušky, rukavice i obleky. Když jsem se zeptal, kde to máme vzít, tak nám odpovězeno nebylo,“ uvedl pro televizi zaměstnanec pošty.

Zaměstnanec dále tvrdí, že mu byla také udělena „rada“, aby si přizval na pomoc členy rodiny, aby to stihl. 

Česká pošta už toto pochybení aktivně řeší. „Nebereme to na lehkou váhu, budeme to velice intenzivně řešit (…) Toto je individuální pochybení konkrétní lokality, není to paušální problém,“ uvedl na obranu tiskový mluvčí Vitík. Pro TV Prima dodal, že v případě, že by některé pobočky neměly ochranné pomůcky, budou jim rychle dodány.

Do České pošty se pak dokonce vydal i Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby proces balení kontroloval, jak dále upozorňuje server Zdravotnický deník.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) šetření potvrdil. „Pokud vím, tak proběhla inspekce SÚKL na jednom poštovním uzlu a to je všechno. Můžeme komentovat závěr, ne to, že někdo někam přišel,“ uvedl. Z jeho pohledu bylo všechno tak, jak má. „Nevidím, kde by problém měl být, ale počkám si na písemné vyjádření,“ řekl vicepremiér novinářům ve Sněmovně.

„Politici myslí zadkem“ 

Rozesílání více jak 15 milionů roušek a 3 milionů respirátorů schválila vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle názorů lidí ale politici „mysleli zadkem“. Především pak proto, že dali České poště i málo času. Rozhodnutí totiž padlo minulý týden. Služebny tak podle generálního ředitele Knapa jedou nonstop na tři směny. 

Uživatelé tak část viny svalují právě i na vládu. „Je moc fajn, že jste, Jane Hamáčku společně s Andrejem Babišem, úplně zbytečně zavařili poště, která ani normálně nestíhá nic. Gratuluji, vemena,“ bouří se uživatel pod nejmennou přezdívkou. 

Babiš přišel s nápadem rozeslat roušky a respirátory důchodcům začátkem září. Oznámil to v Olomouci při zahájení kampaně ANO pro krajské a senátní volby. Právě na volby velká část lidí, ale také opozičních poslanců, poukazuje. Toto gesto tak považují za politický krok. 

oldedek ( 17. září 2020 12:01 )

Předevčírem jsem na internetu četl :

"Respirátory za 230 milionů jsou podle Vojtěcha vadné. Číňané to neuznali..."
Jak vadné, co jim chybí nebo přebývá ?!?

Nesouvisí náhodou ten současný rozmach "koronaviru" s jejich kvalitou nebo ten příkaz vlády nosit roušky téměř všude, není od vlády nějaký úmysl ...?!
Není to také proto, co nám Číňané "za pana Vystrčila" slibovali, že za to, kromě těch už nanic vydaných 230 miliónů korun, zaplatíme třeba ještě kontaminovanými rouškami...?!?

A neposílá nám vláda TYTO VADNÉ roušky poštou, které jsou na ho..., nám důchodcům proto aby se těchto „kvalitních čínských roušek“ zbavila ?!?

Jsem z toho pane Babiš a volajaký zmetený ...

tradesman ( 17. září 2020 07:26 )

Hlavně když to lidi před lekárnou nebo obchodem tahají zmuchlané s kapes,tak to je určitě sterilní rouška.

froncata ( 17. září 2020 05:48 )

Zapomněla doma roušku a musela koupit v lékárně roušku ( y) . Po 5 sterilní za 90,- a ještě se zeptala můžu odstřihnout ? Proč tyto se nedávali do schránky ? Řekla bych ,že do schránek se to dává jen jako reklama . Žádná schránka není umyta ani vydezinkovaná ach jo

istyl ( 16. září 2020 22:08 )

Kolik ty rousky muzou stat? 50,-Kc? A pouzitelne tak dva dny...mozna tri! Co dal? Duchodci tedy nevychazet!!! Krom toho uz jsou nektere kontaminovane z Posty!!! Za to si chteji "koupit" hlasy senioru? Kupovani hlasu a vrchol nekompetence!! Amaterismus!

Covid_19 ( 16. září 2020 21:08 )

není nad to mít ve vládě nemehla s neodborníky. Když jsem viděl balení na poště, tak jsem kroutil hlavou, že to dávají ze zavařeného obalu do obyčejné obálky. Stačí mně stav některých zásilek dodaných Českou poštou. Dopravu Českou poštou asi Covid nepřežije, ale možná dodají jinou potvůrku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa