Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rouška jako padák: Úřady poslaly do řeckých škol obří ústenky, dětem zakrývají celý obličej

Autor: ČTK - 
15. září 2020
22:30

Řecké úřady čelí posměchu a kritice kvůli statisícům roušek, které na začátku školního roku v rámci boje proti epidemii covidu-19 rozdaly studentům. Ochranné pomůcky jsou totiž příliš velké a dětem mnohdy zakrývají celý obličej, napsala dnes agentura AFP.

Řecko školy otevřelo v pondělí pod podmínkou, že všichni studenti i učitelé budou mít zakrytá ústa a nos. Sociální sítě však hned v první školní den zaplavily fotografie dětí v nesedících rouškách, pro které se rychlo vžilo označení „padáky“.

Roušky „byly příliš velké od začátku“, uvedl Jannis Stathopoulos, jehož firma vyhrála tendr na výrobu a dodání 500.000 roušek. Podmínky smlouvy podle svých slov splnil do posledního písmene a zdůraznil, že rozměry roušek určili zdravotničtí odborníci z řecké státní komise, která má na starosti záležitosti covidu-19.

Pro děti do deseti let byly objednány roušky o rozměrech deset krát osmnáct centimetrů, pro starší studenty a učitele ochranné pomůcky velké 12 krát 22 centimetrů, píše AFP.

„Šlo o nedorozumění... Napravíme to,“ prohlásil dnes náměstek ministra zdravotnictví Vasilis Kontozamanis. Řecké úřady plánovaly dodat do škol přes pět milionů roušek.

Desetimilionové Řecko od počátku epidemie zaznamenalo přes 13.000 případů nákazy a 313 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Kromě škol musí mít Řekové roušky nasazené i v hromadné dopravě a ve veřejných budovách.

frantacizek ( 15. září 2020 22:54 )

říkám to kolegům a studentům stále - furt může být ještě hůř.. tohle si ale zaslouží zítra ukázat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa