Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na roušky a respirátory si lidé nad 60 let počkají přes víkend. Na nemocné zapomněli, říká expert

Aktualizováno -
10. září 2020
20:47
Autor: ČTK - 
10. září 2020
14:00

 Česká pošta začne balíčky ochranných pomůcek proti šíření koronaviru distribuovat seniorům v pondělí. Většinu ze zhruba tří milionů zásilek by pak měli poštovní doručovatelé donést lidem během tří dnů. Nárok na respirátor a pět roušek má každý starší 60 let i lidé, kteří oslaví 60. narozeniny letos. Dostanou je na adresu trvalého bydliště, řekl dnes novinářům vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vláda o poskytnutí pomůcek starším lidem rozhodla ve středu večer. Roušky od státu by ale měli podle prohlášení pacientských organizací dostat i lidé s chronickými nemocemi, protože covid-19 může ohrozit jejich život.

Podle Hamáčka půjde o obálky, v nichž budou jen ochranné prostředky, nikoli například nějaký dopis. O víkendu by měly být podle Hamáčka pomůcky pro seniory zabaleny. „Bude se na tom podílet několik stovek pracovníků České pošty za dodržení velmi přísných hygienických podmínek,“ uvedl. Adresy získá vnitro z registru obyvatel a poště je předá. Podle Českého statistického úřadu žilo v ČR ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let. Lékárnice a odborná konzultantka lékáren Benu Ivana Lánová dnes ČTK řekla, že životnost jednorázové roušky je tři až čtyři hodiny a respirátoru osm až 12 hodin.

Rozvoz ochranných prostředků seniorům začne v pondělí. „Naší ambicí je, aby ochranné prostředky co nejrychleji dorazily k určeným příjemcům,“ řekl Hamáček. Podle ministra dostanou senioři do schránky obálky, v nichž budou jen ochranné prostředky. Ministerstvo k nim nebude přidávat průvodní dopis, protože by se tím distribuce pouze zdržovala a prodražovala.

Rozvoz pomůcek bude stát zhruba 15 milionů korun. Jeden respirátor pak podle vicepremiéra nakoupila ČR zhruba za 2,35 dolaru (asi 53 korun) a roušku za 0,37 centů (8,3 koruny). Balíček pro jednoho seniora tak stál asi 94 korun. Roušky a respirátory budou pocházet ze zásob zbylých po jarní vlně onemocnění, které jsou skladovány v Opočínku na Pardubicku. „Celkový objem rezerv, které ministerstvo vnitra v té době zajistilo, byl zhruba 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů,“ uvedl Hamáček.

O zásilce s ochrannými pomůckami pro lidi ve věku nad 60 let rozhodla na středeční schůzi vláda po tom, co začaly narůstat počty nemocných. Část opozice krok kritizuje jako opožděný a dává ho do souvislosti s blížícími se volbami.

Zástupci pacientských organizací dnes ve společném prohlášení požádali, aby stát dal ochranné pomůcky i mladším lidem trpícím chronickými chorobami. „Jen před několika málo dny vláda zveřejnila národní strategii očkování proti nemoci covid-19, která jasně vymezuje skupiny v nejvyšším ohrožení. Podle dokumentu se jedná o definované skupiny chronicky nemocných pacientů a osoby ve věku 65 let a starší. Jen pár hodin nato pak stejná vláda sníží věk seniorů v ohrožení o pět let a chronicky nemocné úplně vypustí,“ sdělil prezident spolku diabetiků Diaktiv a předseda pacientské rady ministra zdravotnictví Vlastimil Milata.

Hamáčkova stranická kolegyně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), chce, aby balíček dostali i zdravotně postižení. Lidé, závislí na pomoci, pobírají příspěvek na péči. Letos v červenci ho dostávalo 366.100 lidí se zdravotním omezením. Podle dřívějších údajů tvoří dvě třetiny příjemců lidé nad 65 let. Zbývá tedy kolem 120.000 lidí.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr dnes ČTK řekl, že distribuci roušek a respirátorů pro lidi nad 60 let zařizuje vnitro, protože by bylo nelogické, aby se ochranné pomůcky převáděly do státních rezerv, a pak je distribuovala pošta, která pod ministerstvo vnitra spadá.

Zopakoval, že správa má aktuálně uzavřené smlouvy na devět z 11 druhů ochranných pomůcek, které poptávala. „Vedle zásob ve skladu v Opočínku se plní i sklady v Sedlčanech a v Olomouci. V zásobách v tuhle chvíli máme zhruba 44 milionů roušek, pět milionů respirátorů FFP2, 200.000 respirátorů FFP3, 12 milionů zdravotnických rukavic, 150.000 návleků na obuv nebo 42.000 výtěrových setů,“ dodal.

trintin ( 10. září 2020 19:04 )

čeká je balení.?? Doufejte, že je nebudou balit nakažené Ukrajinské brigádnice.

Covid_19 ( 10. září 2020 14:26 )

to zas bude vylámaných a vykradených schránek, na jaře je vykradli úplně všechny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa