Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kalousek zuřil po volbě dohledu nad ČT. Mezi radními je Xaver Veselý i ekonomka Lipovská

Aktualizováno -
27. května 2020
17:54
Autor: ČTK, Sabina Dračková - 
27. května 2020
16:15

Poslanci zvolili do Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý. To ostře zkritizoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Řekl, že ČSSD nechala hnutí ANO udělat „kšeft“ s komunisty a SPD a dopustila, aby volba takto dopadla. Nejen Kalousek, ale ostatní opoziční politici poukazovali na vážnost situace a zmínili, že výsledky volby mohou ovlivnit nezávislost České televize. ČSSD vinu odmítá. Zpravodajství České televize podle některých analýz v minulosti stranilo právě TOP 09.

Ve druhém kole volby poslanci volili tři televizní radní a jednoho rozhlasového radního. V Radě ČT zasedne ekonomka Hana Lipovská, moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý a novinář Pavel Matocha. Rozhlasovou radní se stala bývalá předsedkyně této rady Hana Dohnálková.

„Neberme tu volbu na lehkou váhu. Jakkoli se tady nad tím někteří usmíváte, skutečně prosím jednejte podle slibu, který jsme všichni na začátku svého mandátu dali,“ apelovala ještě před volbou předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová s tím, že je potřeba, aby Česká televize fungovala i nadále tak, jak jí ukládá zákon. Podle Pekarové na tom závisí i to, aby společnost nadále byla zcela svobodná a demokratická.

Ke zvolení bylo dnes nutných 97 poslaneckých hlasů. Lipovská jich obdržela 114, Matocha 108 a Veselý 111. Ti, kteří neprošli, měli hlasů mnohem méně. Douda získal 60 hlasů, Holý 72 a Klíma 70. V březnovém prvním kole volby poslanci vybrali do 15členné televizní rady někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.

Přání TOP 09 se ale nenaplnilo. Hned po vyhlášení výsledků si vzal slovo politický matador Miroslav Kalousek a nešetřil vážně míněnou kritikou. „Jsem přesvědčen, že to je začátek konce nezávislé veřejnoprávní televize,“ vyslovil svůj úsudek po volbě předseda poslanců TOP 09. Dodal, že všichni samozřejmě volbu respektují.

Další kritika tajné volby

„Za to nese stoprocentní plnou odpovědnost sociální demokracie. Já vím, že tak nevolili a že budeme slyšet, jak jsou ty volby tajné a že oni si přáli něco jiného,“ pokračoval s tím, že sám ví, že sociální demokraté tomu mohli zabránit. „Vidět něco, co pokládám za špatné, a nezabránit tomu, je možná o něco větší zločin, než se na té špatnosti podílet,“ vzkázal straně Jana Hamáčka.

„Ušetřete nás svých slov o tom, jak byly volby tajné a jak vás to či ono mrzí, že jste si tam přáli něco jiného,“ narážel na dřívější politická vyjádření Miroslav Kalousek. Tajné hlasování je v poslední době často kritizováno. I tak ho ale poslanci stále využívají a pravidelně se pak vedou spory o to, kdo a jak dané kandidáty prosadil.

ČSSD: Nemáme páku. Kalousek: Kecy!

Předseda ČSSD ale už nebyl v jednacím sále, a tak za něj v reakci „zaskočil“ místopředseda klubu Ondřej Veselý. „Možná jste v politice dlouho a zažil jste různé moresy, ale ČSSD nikdy nedělala to a nemá na to žádnou páku ani recept, jak to dělat, aby s někým šla za volební plentu a říkala mu, jak to má škrtat,“ vzkázal Veselý Kalouskovi s tím, že v TOP 09 jsou možná takové metody běžné.

„Je mi líto, ale kecy, pane kolego,“ ohradil se Kalousek. „To říkejte novinářům, ale neříkejte to zkušeným politikům. Vy jste členové vládní koalice a ta situace byla do té míry vážná, že bylo ve vaší moci říct svým koaličním partnerům, že pokud takhle ta volba dopadne, že nemohou dál počítat s vaší podporou ve Sněmovně,“ míní Kalousek.

„Vy jste jim řekli, dělejte si, co chcete, udělejte si ten kšeft s komunisty a SPD, nás se to netýká, my budeme mít čisté svědomí. Nemáte ho, nesete stoprocentní odpovědnost za výsledek této volby,“ zvýšil hlas Kalousek.

Veselý však reagoval, že mají svědomí čisté. „Spočtěte si hlasy pro kandidáty a pak si spočtěte počet poslanců a zjistíte, že i od těch vašich lavic tam nějaké hlasy přišly,“ řekl směrem ke Kalouskovi, jehož strana sedí v lavicích společně s lidovci a STAN. Vedle pak mají místa ODS a Piráti.

Bartoš naznačil dohodu

Do slovní přestřelky se vložil předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Já už jsem teda první volební období ve Sněmovně s Piráty a tuto debatu už jsem zažil několikrát včetně ukazování, ze kterých částí Sněmovny údajně napadaly hlasy pro které kandidáty,“ řekl a připomněl slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který už se jednání neúčastnil. Omluvil se z pracovních důvodů.

Dříve se totiž u podobného sporu Babiš podivoval, proč volba není veřejná a proč nejsou vidět jména. Bartoš na základě toho vyzval, aby se tedy tajně nehlasovalo. „Hlasujeme o jiných věcech, kde je vidět, jak poslanci hlasovali o zákonech, a u veřejnoprávního média nehlasovat veřejně?“

„Reálně se o tom, kdo bude zvolen, už několik dnů hovoří, i za jakých podmínek a co je možným důsledkem té podpory, která se tady najednou objevila dosti razantní,“ prozradil Bartoš, co probíhalo v posledních dnech ve sněmovních kuloárech. Konkrétní však nebyl.

Ovládne politika ČT?

Poslanec STAN Petr Gazdík mluví o politizaci Rady ČT. „Ve stínu vykrádání obecních rozpočtů dnes demagogická část politického spektra definitivně ovládla kontrolu veřejnoprávních médií. Považuji to za alarmující stav a ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie,“ sdělil v tiskové zprávě.

Piráti se obávají ohrožení objektivity zpravodajství. „Pokud by zvolení radní nejednali odborně a nestranně, může být ohrožena objektivita zpravodajství. Vyvážené politické debaty se mohou stát minulostí,“ uvedl v tiskové zprávě pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Kontroverze v minulosti vzbudila kandidatura Lipovské, kterou nominovala Česká biskupská konference. Zhruba čtvrtina senátorů a vedení České křesťanské akademie české biskupy vyzvala, aby návrh stáhli v souvislosti s tím, že Lipovská veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Kardinál Dominik Duka tehdy v reakci uvedl, že ekonomická odbornost Lipovské může být pro televizní radu prospěšná a že případné kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou jejich službu zkvalitnit.

Rada České televize je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Šéf ČT Dvořák potvrdil tlak na televizi

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. 

„Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT,“ uvedl Dvořák.

„Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT,“ dodal Dvořák.

Za první kolo má průšvih Babišův „kádrovák“

První část radních poslanci stihli zvolit ještě před vyhlášením nouzového stavu. Opoziční kluby ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN tenkrát vyzvaly předsedu sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) k rezignaci na tuto funkci. Pokud Berkovec nerezignuje, je prý šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura připraven vyvolat jednání o jeho odvolání.

Důvodem je uniklý Berkovcův e-mail, v němž hodnotí kandidáty do Rady České televize (ČT). Berkovec ve Sněmovně řekl, že dá svou pozici v čele výboru k dispozici. Zatím se tak ale nestalo, samotný výbor od té doby ještě nesvolal.

Ředitel Dvořák: Nepřekvapilo mě to

Generálního ředitele ČT Petra Dvořáka výsledek středeční volby do Rady ČT nepřekvapil. „Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT,“ uvedl Dvořák ve stanovisku na twitteru.

O této skutečnosti podle něj svědčil zmíněný dopis Berkovce. „Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT,“ dodal Dvořák.

hejhej ( 28. května 2020 13:40 )

fotrpjotr:Možná, že nepůjde o spacáky, ale hloupé demonstrance na Letné, organizované Minářem ( jeho otec agent ST, což je vlastně jeho zaměstnání.

hejhej ( 28. května 2020 13:38 )

Nejhorší v ČT je bývalý aktivní komunista Dvořák a jeho přisluhovači. Dvořák má několikastovkový plat a milionové odměny a potřebuje podržtašky, rovněž za královské platy jako je Moravec, Jílková, Wolner, Fridrichová apod.Proto škubou lidi o kocesionářské poplaty a využívají reklamy před každým pořadem, podvodně nazývané sponzoringem.

MirdaKradousek ( 28. května 2020 11:57 )

ČT se mi znechutila za posledních pár let,neobjektivní lživé medium.Je mě u ***e koho zvolily,chci zrušit koncesionářský poplatek.Nehodlám platit tu špínu,když se na to ani už nedívám!!!

verasum ( 28. května 2020 10:47 )

Přesně a to tu škeblí Parkanovou servilní novináři napsali cituji : Půvabná paní Parkanová konec citátů.

fotrpjotr ( 28. května 2020 05:34 )

Kalousku máte už sbalené spacáky a půjdete opět okupovat ČT,to už tady jednou bylo,proto to taky tak špatně dopadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa