Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo dohlédne na peníze v ČT? Vyšší poplatky odmítá před volbou radních i pravá ruka Babiše

Autor: simao - 
11. března 2020
06:05

Ve stínu koronaviru nastal v Poslanecké sněmovně Den D pro 18 kandidátů do Rady ČT. Volných míst je v ní šest, ucházet se o ně chtějí ekonomové i mediální odborníci. Dohlížet mají mj. nad hospodařením ČT či osudem jejího šéfa Petra Dvořáka. Spolu s tím se opět řeší i otázka koncesionářských poplatků, po jejichž úplném zrušení volala např. SPD. Vládní ANO je zatím neřešilo, Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek je ale proti zvyšování a doporučuje ČT úspory. Co další strany?

Členové Rady ČT dohlíží na hospodaření veřejnoprávní televize, jejíž naprostou většinu příjmů tvoří právě koncesionářské poplatky. Radní jmenují a odvolávají také generálního ředitele. A mají i řadu dalších rolí.

Pro zrušení koncesionářských poplatků je zcela otevřeně SPD pod vedením Tomia Okamury. Další strany jsou zdrženlivější, byť třeba Piráti by se zrušení nebránili, pokud by se našel jiný způsob financování ČT. Ve vládním ANO, favoritovi příštích sněmovních voleb, o tom prý ještě na klubu nejednali.

Faltýnek: Koncesionářské poplatky nezvyšovat

Na středu 10. března bylo naplánované ve Sněmovně druhé kolo volby radních. Z původních 90 adeptů jich v 1. kole poslanci tajně hlasovali pro 86. Dál postoupilo 18 kandidátů - na každé místo tři.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek Blesk zprávám před středeční volbou uvedl: „Dlouho jsme o tom debatovali, zazněly tam různé názory, ale bohužel z mého pohledu neměla debata žádný závěr, protože co člověk, to nějaká preference, tak jsme se nebyli schopni shodnout na těch 6 jménech, které podpoříme. Nechci říct, že máme volné hlasování, to není úplně pravda, ale v debatě pokračujeme.“

Právě ANO vede volební výbor, přezdívaný též mediální, jehož členové kladli otázky během slyšení s jednotlivými kandidáty do Rady ČT. V čele výboru stojí nominant za ANO Stanislav Berkovec, z minulosti též známá televizní tvář – moderátor TV Nova.

Faltýnek z debaty se členy ANO ve volebním výboru zmínil závěr: „Čím více ekonomů do Rady ČT, tím lépe.“ A to právě kvůli dohledu nad hospodařením ČT. Ohledně koncesionářských poplatků uvedl Faltýnek svůj názor, při kterém naráží na sněmovní nešvar - zdlouhavé projednávání výročních zpráv ČT. Jejich dvojí neschválení by vedlo ke konci celé současné Rady a potažmo i ředitele Dvořáka.

„Já jsem s generálním ředitelem Petr Dvořákem na to téma mluvil minimálně dvakrát až třikrát. Ve zprávě o hospodaření a činnosti ČT za rok 2018, která ještě nebyla Sněmovnou bohužel projednáno, v úvodním slově Dvořák naznačuje, že by bylo dobře zvýšit koncesionářské poplatky. Já říkám můj osobní názor: Mělo by to jít ruku v ruce s procesem úspor,“ míní Faltýnek, druhý muž Babišova ANO.

„Rada je Sněmovnou volena zejména ke kontrole zejména hospodaření ČT, ne činnosti. Ve Sněmovně, když probíhaly debaty o zprávách, tak velká debata byla o hospodaření, téměř žádná o činnosti. Sem tam SPD a komunisti kritizovali nevyváženost a tak. Za mně jako za Faltýnka, který se pohyboval v byznysu celý život, na jedné straně podívat se na možnost úspor, ale současně i diskutovat o tom, jestli ten objem činnosti ČT odpovídá vynaloženým nákladům. Faltýnek říká: nezvyšovat koncesionářské poplatky,“ odpověděl Blesk Zprávám ve sněmovních prostorách Faltýnek.    

A co úplné zrušení poplatků? „Tato debata u nás vůbec neproběhla. To bych fabuloval, spekuloval, za mně prostě nezvyšovat. Zaznamenali jsme různá hesla jako zrušit, ale relevantní debata u nás v rámci hnutí na toto téma ještě neproběhla,“ dodal Faltýnek.

Pekarová Adamová: Zvyšujme poplatky pravidelně

Proti zrušení koncesionářských poplatků je naopak šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Pokud chceme, aby televize byla skutečně nezávislá na politicích a aby činila službu tak, jak je dané zákonem, aby byla co nejvíce objektivní, tak je nutné, aby financování prostřednictvím koncesionářských poplatků bylo zachováno. Vychází to asi na 4,50 Kč denně a myslím si, že za takovouto částku dostávají občané velmi kvalitní službu, informovanost, ono to samozřejmě není jenom zpravodajství, ale je celá řada dalších kanálů, které jsou spojené s uměleckou tvorbou, sportem apod. V tomto směru vnímám současný systém jako takový, aby zajistil co největší nezávislost,“ řekla v reakci pro Blesk Zprávy.

K poplatkům doplnila, že by se jejich zvýšení (145 korun měsíčně) nebránila. „Debata o tom je zcela na místě právě s ohledem na to, jak dlouho se nezvedaly a jak se zvedají ostatní ceny. V tomto směru vnímám jako zajímavou alternativu debaty navázat koncesionářské poplatky na nějaký ukazatel, který by zajišťoval mírnou, pravidelnou valorizaci právě s ohledem na inflaci. Abychom zajistili, že to nebude předmětem politických debat a proklamací a nebudou se na tom někteří snažit získávat lacině body,“ podotýká Pekarová Adamová. 

A u ČT varuje před volbou radních případy Polska či Maďarska, kdy si „vládní strany veřejnoprávní média zcela podmanila“. „Pokud by tam někteří kandidáti chtěli k těmto tendencím přispívat, tak se to neslučuje s tím, že k demokracii patří nezávislá veřejnoprávní média,“ dodala první dáma Topky.

Piráti: Koncesionářské poplatky by šly nahradit

„Máme pochybnosti, že by někteří kandidáti plnohodnotně naplnili zákon, tak jak to zákon o ČT požaduje,“ varoval poslanec Tomáš Martínek (Piráti) před volbou radních, mezi kterými jsou i otevření kritici veřejnoprávních médií.

„Kritický hlas je samozřejmě potřeba, na druhou stranu by měli chápat smysl veřejnoprávních médií. Proto by bylo doopravdy fér i od poslanců koaličních stran, aby se nad tím zamysleli a opravdu volili podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, protože někteří lidé by asi nebyli doopravdy přínosem pro koncesionáře, kdyby tam opravdu byli pouze jako kritici, kteří by neargumentovali na základě faktů,“ rozvinul svou myšlenku pro Blesk Zprávy.

K otázce koncesionářských poplatků se však staví zdrženlivě. Financování ČT považuje za komplexnější otázku. A konstruktivním návrhům na změnu by se místopředseda mediálního výboru nebránil.

Nezrušit, či zrušit poplatky? „To v tuto chvíli nemůžeme říct, protože hledáme na základě diskuze s odborníky. Základem je, aby to financování bylo doopravdy nezávislé na aktuální politické scéně. Hledáme jiný způsob, než jsou koncesionářské poplatky, který bude dostatečně nezávislý na aktuální politické situace, což je vždy vhodné, aby to vláda nemohla ovlivnit nějakým způsobem ve svůj prospěch, což by eliminovalo možnost kritičnosti vůči vládě,“ dodal Martínek.

Jurečka: Budeme volit kandidáty s ekonomickou kompetencí

K volbě kandidátů se pro Blesk Zprávy rozpovídali i další politici. „Podporujeme takové kandidáty, kteří nezpochybňují důležitost, roli a smysl veřejnoprávních médií v demokratické společnosti. A zároveň také vnímáme to, že je potřeba, abychom podpořili takové kandidáty, kteří mají ekonomickou kompetenci, což v tom výběru několik je, takže my si v těchto parametrech dokážeme vybrat,“ řekl Blesk zprávám šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jsme pro zachování koncesionářských poplatků. Otázku navyšování nevidím v tento okamžik jako aktuální, protože když se podíváme na hospodářské výsledky ČT, tak ty jsou stále dostatečně přebytkové,“ dodal Jurečka.

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) Blesk Zprávám k volbě radních řekla: „Je potřeba, aby to byli kandidáti, kteří budou zastávat svobodu médií, to je základ demokracie. Já se k jednotlivým kandidátům vyjadřovat nebudu. My držíme dohodu opozičních stran, které mají své kandidáty a to vyjádříme také tím hlasováním. A zrušení koncesionářských poplatků zatím nepřipadá v úvahu. Veřejnoprávní média by měla zůstat svým způsobem nezávislá a to ty poplatky zajišťují.“

Kandidáti do Rady ČT: Psycholog Douda i „Guma“ Šlégr

Jedním z 18 kandidátů je i někdejší rival Petra Dvořáka v boji o křeslo generálního ředitele Roman Bradáč, který míní, že Rada ČT dnes nefunguje, jak by měla. Zkušenosti z této televize má, byl mj. stálým zpravodajem v USA, ředitelem zpravodajského kanálu ČT24, ale později také šéfem TV Barrandov.

Bývalého mediálního manažera Michala Klímu, který získal vůbec nejvíc hlasů v 1. kole,  nominovala Federace židovských obcí a je mj. předsedou správní rady Nadačního fondu obětem holokaustu. Klíma se stejně jako Bradáč v minulosti ucházel o křeslo ředitele ČT.

Výraznou tváří volby je dlouholetý moderátor Luboš Xaver Veselý, působící mj. v Českém rozhlasu. Jde o jednoho z mála oblíbených novinářů prezidenta Miloše Zemana. Známým odborníkem je Ivan Douda - který je však psychologem.

Luboš Xaver Veselý a Miloš Zeman Luboš Xaver Veselý a Miloš Zeman | Zbyněk Pecák

A pro změnu legendárním hokejovým obráncem (ale také někdejším poslancem za ČSSD a v barvách Paroubkova neúspěšného projektu Lev 21) Jiří Šlégr - jeden z hrdinů z Nagana, při jehož gólu proti Kanadě křičel nadšeně komentátor ČT Robert Záruba: „Takhle pálí Guma!“

Petr Jedinák k politice přičichl také. Působí však jako asistent poslance SPD Radka Rozvorala.

Zástup ekonomů

Poslanci vzývaných ekonomů je zastoupených ve výběru více. Pavel Kysilka, kterého nominoval Svaz průmyslu a dopravy ČR, zdaleka nevzbudil tak silné emoce a kontroverze jako Hana Lipovská, která se v rozhovoru pro Parlamentní listy nechala před volbou slyšet, že nevidí v médiích veřejné služby smysl.

Ekonomem je i Jiří Schwarz. A další do ekonomické party kandidátů Vladimír Pikora, manžel ekonomky Markéty Šichtařové, který se nedávno obul do vlády žen ve Finsku, tvořené premiérkou a koaličními partnerkami (se slovy: „V době, kdy mohou dobře otěhotnět, jsou v politice. Kariéra je pro ne přednější. Až budou chtít děti, budou se divit, že je pozdě.“) má rovněž stejně jako šanci i ve druhém kole.

Ekonomka Hana Lipovská s Václavem Klausem Ekonomka Hana Lipovská s Václavem Klausem | ČTK/Zehl Igor

Ekonomka Eva Hubková se mezi kandidáty dostala na základě nominace Českého svazu včelařů, základní organizace Struhařov.

Novinář Pavel Matocha získal nominace mj. od Všehrdu, tedy právnického spolku, a také od Šachového svazu - právě na šachách se potkává v jednom klubu s Václavem Klausem ml.

Zkušenosti ze světa filmu má i Gabriel Švejda, rektor písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka, scénárista, bývalý pracovník ČT a dramaturg Marek Hladký či děkan FAMU a producent Zdeněk Holý. Osmnáctku kandidátů uzavírají ekonom a VŠ pedagog Jiří Závozda, auditor Stanislav Staněk či politický komentátor a mediální poradce Martin Schmarcz.

asijo ( 11. března 2020 06:48 )

Nejsem pro zrušení poplatků,ale ať se platí dobrovolně,aspoň konečně ČT pozná,jak je oblíbená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa