Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Těžké chvíle pro Kuberovu rodinu: Truchlí žena Věra i dcery. Zlatou svatbu slavil předloni

Aktualizováno -
20. ledna 2020
15:00
Autor: Markéta Mikešová - 
20. ledna 2020
14:06

Smutná zpráva v pondělí zasáhla Česko. Po náhlé příhodě zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Svérázný severočeský rodák, který dlouhá léta strávil v roli primátora Teplic, se netajil svou láskou k cigaretám. V září 2018 se svou manželkou Věrou oslavil zlatou svatbu. Měli spolu dvě dcery.

Jaroslav Kubera se narodil v Lounech, jeho jméno je ale odjakživa spojované s Teplicemi. V jejich čele stanul poprvé v roce 1994 a funkci vykonával až do roku 2018.

Než vstoupil do politiky, studoval matematiku na Masarykově univerzitě v Brně a zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze, ze školy však odešel. Po studiích strávil několik let v podnicích Sklo Union Teplice a Elektrosvit Teplice. První kontakt s veřejnou funkcí dostal v roce 1990 v pozici tajemníka Městského úřadu v Teplicích.

V čele města stanul relativně rychle a pak se z něj doslova „nehnul“. Od roku 2000 byl rovněž senátorem za obvod Teplice. Svou teplickou a senátorskou éru strávil Kubera v barvách ODS, v mládí ale byl rok v KSČ.

Předsedou Senátu se Kubera stal 14. listopadu 2018, kdy vystřídal ve funkci Milana Štěcha (ČSSD). Zvolen byl v druhém kole první volby. Předtím se na vedení horní komory Parlamentu podílel jako místopředseda.

Velká láska Věra

Kuberovou velkou láskou byla manželka Věra. Často zmiňoval, že ji nesmírně obdivuje, že s ním vydržela.

Dvojice se znala od dětství, „praštila“ do toho v roce 1968 pár dní po okupaci Československa. „Rodiče spolu kamarádili, takže jsme spolu vyrůstali a potom to vyplynulo do manželství,“ prozradila před dvěma lety Věra Kuberová pro Blesk, jak svého manžela poznala. A přiznala, že muž ji často štve, ale nikdy se na rozvod necítila.

„Rozmíšky občas byly, ale my jsme takoví vtipálkové. Uvařím jí třeba vajíčko natvrdo, dám jí ho mezi ty normální a ona se diví. Ona mi zas místo tenisových raket sbalí nějaké noviny a myslí si, že nebudu hrát,“ dodal tehdy Kubera.

Už v roce 1968 nicméně podle svých slov věděl, že spolu vydrží až do smrti. „Stoprocentně, absolutně jsem o tom byl přesvědčen. Jak moji rodiče, tak rodiče mojí ženy žili stejně, taktéž oslavili zlatou svatbu. Její maminka byla taková dobrá duše, která zachránila každý problém. Takže ta má největší zásluhu kromě mojí ženy, že to vydrželo,“ řekl o svém manželství. 

Kubera o tom mluvit u příležitosti zlaté svatby, kterou se s Věrou rozhodli uspořádat. Oba dva si navlékli sváteční šaty a po 50 letech si znovu vyměnili prstýnky a řekli ano. Všemu přihlížely jejich dvě dcery s vnoučaty.

Politika podle něj jeho vztah nikdy nenarušila. „Je to zvláštní. Víte, že u všech ostatních vrcholových politiků se promítla negativně a mají druhou nebo třetí ženu, ale u nás se nepromítla. Kupodivu nemělo to nějaký zásadní vliv,“ odhalil tehdejší místopředseda Senátu.

V roce 2017 dokonce Kubera zmínil, že jeho manželka a rodina jsou hlavní důvod, proč se nerozhodl kandidovat proti Zemanovi v prezidentských volbách. Do boje přitom vyrazit mohl – potřebné podpisy v Senátu získal, na kampaň mu dokonce senátor Ivo Valenta přislíbil vrtulník.

Bojovník za kouření

Kubera byl znám pro své kontroverzní výroky a kouření, které často a veřejně obhajoval. Například po posledním obědě s prezidentem Milošem Zemanem a šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) se pochlubil tím, že vykouřil 16 cigaret. Jeho denní spotřeba se počítala na celé krabičky, i když v posledních letech to kombinoval i s kouřením zahřívaného tabáku.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) si přinesl na projednávání zákona o zákazu kouření v restauracích obří cigáro. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) si přinesl na projednávání zákona o zákazu kouření v restauracích obří cigáro. | Blesk / Zuzana Štíchová

I proto byl jedním z nejhlasitějších kritiků protikuřáckého zákona. Při schvalování legislativy si dokonce přinesl do Sněmovny velkou maketu cigarety, později se snažil zákon zrušit návrhem u Ústavního soudu. Neuspěl, ovšem boj až do poslední chvíle nevzdal – možnou novelu znovu zmiňoval při svém lednovém obědu se Zemanem a Vondráčkem.

V únoru chtěl jet na Tchaj-wan

Nejen kouření mu ale leželo na srdci. Ve funkci předsedy Senátu na sebe Kubera upozornil například vřelým vztahem k Tchaj-wanu, kam se koncem února chystal odjet v čele podnikatelské mise. Plán vzbudil kritické reakce, a to nejen ze strany čínské diplomacie, ale také od prezidenta, který prosazuje vstřícnou politiku k Pekingu. Zeman loni pohrozil, že pokud Kubera na Tchaj-wan pojede, skončí jejich přátelství. Nyní prezident slíbil, že Kuberovi přijde na pohřeb. 

Již jako tajemník teplického městského úřadu pak Kubera pobouřil primátora Ústí nad Labem oznámením, že Teplice jsou přirozeným sídelním městem budoucího kraje. Proslavil se také návrhem na řešení prostituce, která ve své době silně sužovala severočeské pohraničí, kdy navrhoval licence pro prostitutky.

Pozornost ve své době vzbudila i Kuberova snaha o snížení kriminality ve městě nebo jeho negativní postoj ke zvýšení pravomocí strážníků. „Být po mém, tak bych strážníkům nedal ani pistole. Na sbírání psích exkrementů je nepotřebují,“ řekl v roce 2006. Ne vždy s pochopením se setkal u obcí také Kuberův takzvaný chodníkový zákon, který od zimy 2009 až 2010 zbavil povinnosti uklízet chodníky majitele přilehlých nemovitostí a zodpovědnost za jejich schůdnost přenesl na město.

Kdo jaroslava Kuberu nahradí v čele Senátu?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa