Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kuberovi (†72) selhalo srdce, rodina chce malý pohřeb. A Senát zasáhla další smrt

Aktualizováno -
21. ledna 2020
20:20
Autor: simao, vei, jko, ČTK - 
20. ledna 2020
12:33

Ve věku 72 let zemřel Jaroslav Kubera (ODS). Úmrtí předsedy Senátu potvrdila Blesk zprávám mluvčí Sue Nguyenová. Šlo o náhlou, podle informací Blesku srdeční příhodu, která jej postihla v jeho kanceláři. Kubera přitom vystoupil s projevem i na sobotním kongresu občanských demokratů. Tehdy dle Miroslavy Němcové i dalších kolegů ze strany nejevil známky slabosti, vypadal v pořádku a nic nenasvědčovalo nenadálému odchodu.

Zemřel Jaroslav Kubera
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
20:19
21. 1. 2020

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu online přenosu k nečekanému úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Blesk Zprávy vám budou ty nejčerstvější informace přinášet i v dalších dnech.   

20:16
21. 1. 2020

O vyhlášení státního smutku jednali v úterý večer  zástupci Kanceláře Senátu s partnery z Kanceláře prezidenta republiky a Úřadu vlády. Dohodli se na spolupráci a na tom, že budou vycházet z přání Kuberovy rodiny, řekla senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. S Kuberovými blízkými se senátoři chtějí sejít ve středu.

20:00
21. 1. 2020

Jaroslav Kubera zemřel necelý měsíc před 73. narozeninami. O svém věku přitom vtipkoval. „Je mi 73 a půl, tak jaképak oslavy. Já jsem si to spočítal. Tím, že nechodím na obědy, tak tím získávám hodinu denně, a tím, že málo spím, tak jsem to propočítal, tak to dělá tři a půl roku navíc,“ říkal krátce před svými sedmdesátinami v rozhovoru pro ČTK. 

Zároveň přiznal, že největší dluh za léta v politice má vůči blízkým. „Já sice rád říkám, že 50 let žiju s jednou ženou, ale už neříkám, že mimo ni mám dvě milenky. Jedna se jmenuje politika s malým p, která mě už kvůli byrokracii skoro přestává bavit. A to druhé je politika s velkým P, která mě ještě nepřestala bavit,“ svěřil se Jaroslav Kubera v únoru 2017.

19:03
21. 1. 2020

„Byl to můj velký učitel. Vlídný a neúprosný,“ kolega Miloš Vystrčil vzpomínal na zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (†72). Prozradil, že pro dlouholetého primátora Teplic byla nejdůležitější rodina. „Tu chránil, tu miloval. Rodina na prvním místě, děti na prvním místě, vnoučata na prvním místě,“ řekl Vystrčil v pořadu Blesku Epicentrum. Podívejte se na celý záznam.

Video  
Video se připravuje ...
18:15
21. 1. 2020

Na Kuberu pro Blesk Zprávy zavzpomínal i sněmovní matador Marek Benda (ODS). Seznámili se v polovině 90. let a sblížili se zejména, když byl Kubera před dvaceti lety zvolený do Senátu.

"On byl vždycky takovejhle hubenej, v podstatě co ho známe, tak lehce připlešatělej, ale vždycky měl takovou tu rtuťovitost a živelnost v sobě, výbušnost v dobrém slova smyslu. Pořád něco dělat, pořád někam věci posouvat, pořád je popisovat a současně i vtip a nadhled," vzpomíná Marek Benda.

Podle jeho slov ho zpráva o úmrtí Kubery mimořádně vzala. "Viděli jsme se naposledy v sobotu, žertovali jsme venku u cigarety. Ještě se smál, že nebude v pondělí v práci, protože tam nastydne," řekl Benda.

Kubera měl podle něj přísný vhled do věcí. "Mnohdy s tím svým vtipem upozornil na to, že tady se zase něco zbytečně vymýšlí, tady zase ten stát si chce někam rýpat," připomněl Benda.

Video  
Video se připravuje ...
17:25
21. 1. 2020

"Neodmyslitelně k němu patřila cigareta, je otázkou, jestli to nepřispělo k tomu, že odešel předčasně," zamyslel se bývalý vicepremiér a nyní poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Kubera si podle něj uměl dělat legraci nejen z druhých, ale i sám ze sebe. 

"Rozhodně nebyl reklamou na klid nebo nudu," připomněl Bělobrádek. Politicky na Jaroslavu Kuberovi oceňuje, že dokázal několikrát obhájit primátorské i senátorské křeslo. "To znamená, že ve svém městě a ve svém regionu je populární, a že asi dělal politiku, která se lidem líbila," dodal.

Video  
Video se připravuje ...
16:05
21. 1. 2020

Před Kuberův dům v Teplicích už lidé začali nosit květiny a svíčky, aby uctili památku zesnulého předsedy Senátu. Vdova Věra se prozatím veřejnosti straní.

Před dům Jaroslava Kubery přinesli lidé několik květin a svíček. (21. 1. 2020) Před dům Jaroslava Kubery přinesli lidé několik květin a svíček. (21. 1. 2020) Před dům Jaroslava Kubery přinesli lidé několik květin a svíček. (21. 1. 2020) Před dům Jaroslava Kubery přinesli lidé několik květin a svíček. (21. 1. 2020)
15:48
21. 1. 2020

Jako vášnivý kuřák se Kubera nechal slyšet, že si zakouřil třeba i ve státním letadle. „On si dal šluka, potom spláchl a do toho vyfouknul,“ popsal taktiku, se kterou se mu Kubera svěřil, v pořadu Epicentrum senátor Miloš Vystrčil. Díky tomu tak Kubera prý docílil toho, že kouř z jeho cigarety nazachytily citlivé senzory.

„Nevím, jestli to byla pravda, on taky občas někdy přeháněl, ale vesměs mluvil pravdu,“ řekl Vystrčil. Z Kubery si prý kvůli jeho zlozvyku dělal často legraci. Když chtěl kouřit v budově Senátu, řekl mu, že by právě on sám měl být označen jako chodící kouřící místo, kde je povoleno kouřit.

Zemřel Jaroslav Kubera. Předsedovi Senátu a členovi ODS bylo 72 let (20. 1. 2020)
15:40
21. 1. 2020

Senátor Miloš Vystrčil v pořadu Epicentrum zavzpomínal na to, jak se Jaroslav Kubera choval například k návštěvníkům Senátu. Když do Senátu dorazila na prohlídku školní skupina dětí, mohla prý navštívit i příjmací salonek předsedy Senátu.

„Kdykoli měl jednání, řekl, počkejte pět minut, a šel za těmi dětmi,“ řekl Vystrčil a dodal, že svým krátkým podíváním si je Kubera vždy získal. „Mohl se na to vykašlat, bylo mu dvaasedmdesát let,“ podotkl senátor, podle kterého do toho Kubera šel „na plné pecky“. Právě lidskost je v projevech lítosti na úmrtím předsedy Senátu často jeho vyzdvihovanou vlastností.

15:15
21. 1. 2020

V pořadu Epicentru přišla řeč i na Kuberovy politické postoje. „Nikdy nezvedl ruku pro zvyšování daní,“ řekl jeho kolega Miloš Vystrčil. Kubera podle něj vždy říkal, že stát není dobrý hospodář a peníze by měly zůstávat u lidí. „Byl to pro mě velký učitel,“ dodal.

 

Senátor Miloš Vystrčil ve studiu Blesku při vysílání pořadu Epicentrum.
14:57
21. 1. 2020
!

Jaký byl Jaroslav Kubera mimo senátorskou lavici? Proč i když vyhrál všechny volby, do kterých šel, nikdy neusiloval o to, aby zasedl ve vedení ODS? Na zesnulého předsedu Senátu a dlouholetého primátora Teplic vzpomíná v Epicentru Blesku jeho kolega Miloš Vystrčil. Dívejte se.

14:48
21. 1. 2020

Minutou ticha uctili památku předsedy Senátu Jaroslava Kubery i slovenští poslanci. Učinili tak na úvod své schůze slovenské Sněmovny a z podnětu jejího předsedy Andreje Danka.

„S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o úmrtí významného českého státníka, přítele Slovenska, politika, předsedy českého Senátu, pana Jaroslava Kubery. Prosím, abychom minutou ticha uctili významného člověka, který neskutečně miloval Slovenskou republiku,“ řekl Danko.

Andrej Danko se také zapíše do kondolenční knihy, kterou u příležitosti úmrtí vystaví ve svých prostorách české velvyslanectví v Bratislavě.

14:01
21. 1. 2020

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR uctila na začátku dnešního jednání památku zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Někteří členové vlády na letošním prvním jednání chyběli. Z pracovních důvodů se omluvil například premiér Andrej Babiš (ANO).

Video  
Video se připravuje ...
Poslanci uctili památku náhle zesnulého Jaroslava Kubery před jednáním Sněmovny minutou ticha. (21. 1. 2020)
14:00
21. 1. 2020

„Bude tu méně svobody, méně humoru a možná i méně důvěry,“ posteskl si Kuberův přítel, spolustraník a šéf senátorského klubu Miloš Vystrčil. Za hlavní úkol ale podle svých slov považuje pokusit se tyto hodnoty ve straně zachovat.

Miloš Vystrčil bude za hodinu hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

13:45
21. 1. 2020

Kondolence od včerejšího dne míří nejen k rodině a přátelům Jaroslava Kubery, ale i k jeho politické straně. Občanská demokratická strana, do které Kubera vstoupil v roce 1992, slovy předsedy Petra Fialy poděkovala za mnohá vyjádření upřímné soustrasti.

„Jako kolegové a přatelé Jaroslava Kubery si velmi vážíme reakcí a slov ze všech částí politickeho spektra,“ řekl Fiala. „Jaroslav Kubera patřil dlouhodobě k nejvýraznějším osobnostem české politiky,“ dodal skleslým hlasem.

13:32
21. 1. 2020

Předseda ODS Petr Fiala připomněl Kuberův projev z kongresu ODS, kde zazněla jeho poslení slova ke spolustraníkům. Vyzdvihl zejména předsedovu lidskost, otevřenost a vstřícnost. „Pro mě to absolutním způsobem doplnilo obrázek našeho kongresu,“ řekl.

Poslední veřejné vystoupení předsedy Senátu ale také vzhledem k jeho náhlému skonu dostalo mrazivý nádech.

12:36
21. 1. 2020

V sídle Senátu k fotografii Jaroslava Kubery někdo kromě zapálené svíčky položil i krabičku Kuberových oblíbených cigaret.

V Senátu je u fotografie Jaroslava Kubery zapálená svíčka i krabička cigaret. V Senátu je u fotografie Jaroslava Kubery zapálená svíčka i krabička cigaret.
12:33
21. 1. 2020

Lavička s popelníkem jako vzpomínka na Jaroslava Kuberu.

„Jste v Senátu, smějte se,“ vypůjčil si slova Jaroslava Kubery na tiskové konferenci Miloš Vystrčil, který je předsedou senátorského klubu ODS a také dlouholetý přítel Jaroslava Kubery.

„Shodli jsme se na tom, že odešel výjimečný člověk, který nás všechny obohacoval, a byť jsme s ním často někteří třeba i nesouhlasili, tak jednání s ním vždy bylo přínosem,“ zavzpomínal na výjimečnost svého stranického kolegy senátor Vystrčil.

Kromě kondolenční knihy a pietního místa v její těsné blízkosti, mohou na Jaroslava Kuberu zavzpomínat také přímo u jeho kanceláře předsedy Senátu. Miloš Vystrčil chce nechat vybudovat pro Kuberu také stálou vzpomínku, která ho více než cokoliv jiného bude vystihovat.

„Dovolil jsem si navrhnout, kdyby ve Valdštejnském paláci byla lavička s popelníkem,“ navrhuje Vystrčil, podle kterého by si to Jaroslav Kubera určitě přál i by se tomu zasmál.

Právě Vystrčil a šéf kanceláře předsedy Senátu se ve středu vypraví do Teplic za rodinou Jaroslava Kubery.

12:18
21. 1. 2020

„Já jsem ho měl lidsky velmi rád. Vždy s ním budu mít spojeno to, že patřil k politikům, kteří sami sebe nebrali smrtelně vážně a uměl si udělat legraci i sám ze sebe,“ připomněl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Blesk Zprávám také Kalousek řekl, že na Kuberu bude vždy vzpomínat s úctou. Mluvit o tom, kdo přijde na Kuberovo místo, je podle něj naopak neuctivé a včerejší debata na toto téma mu velmi vadila.

Video  
Video se připravuje ...
12:22
21. 1. 2020
!

V Senátu den po úmrtí jeho předsedy Jaroslava Kubery skončilo zasedání organizačního výboru. Jeho členové chtějí připravit důstojné rozloučení se svým dlouholetým kolegou, který zemřel náhle v pondělí dopoledne ve své teplické kanceláři.

Rodina Jaroslava Kubery chce rozloučení jen v nejužším kruhu.

„V tuto chvíli jsme dali přednost přání rodiny, která si přeje, aby vše bylo v co nejužším kruhu rodinném,“ řekl novinářům po jednání výboru první místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), který převzal po Jaroslavu Kuberovi dočasně také jeho pravomoci.

Do chvíle posledního rozloučení prý nepovedou senátoři žádná politická jednání s otázkami, kdo by měl Jaroslava Kuberu v čele horní komory parlamentu nahradit.

„Zároveň jsme připravili i variantu státního smutku, který nemůže Senát vyhlašovat, ale může ho vyhlásit buď prezident republiky, nebo premiér. Dnes odpoledne budeme jednat proto se zástupci vlády i Pražského hradu o tom, jak by mohl být státní smutek vyhlášený.“

Termín zatím v Senátu připravený nemají.

11:59
21. 1. 2020
!

Loni ovdovělý lidovecký šéf Výborný zároveň připomněl, že 18. ledna zemřel někdejší dlouholetý lidovecký senátor Adolf Jílek. I jeho blízkým vyjádřil upřímnou soustrast. Jílek byl senátorem za obvod Šumperk od listopadu 2000 do října 2012. Do roku 2009 byl členem lidovců, poté přestoupil do TOP 09. S manželkou Marií měl čtyři syny - Pavla, Ondřeje, Adolfa a Josefa.

Bývalý senátor za KDU-ČSL, později člen TOP 09 Adolf Jílek zemřel 18. ledna 2020 ve věku 70 let
11:50
21. 1. 2020

„Pro mě osobně to byl velký šok, protože jsem s ním osobně hovořil na kongresu ODS,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. S Kuberou mluvil i o smrti své ženy z konce září loňského roku. „Vyjadřoval mi podporu v pozici končícího předsedy z vámi známých důvodů,“ řekl.

S Kuberou se podle svých slov shodovali hlavně na tématech jako ochrana svobody. „Vyjadřujeme upřímnou soustrast paní Kuberové, rodině, přátelům i ODS,“ dodal předseda jménem celé strany. Kubera byl podle něj originální a autentická osobnost. „I při projednávání vážných věcí přinášel humor a nadhled, a to nám často chybí,“ připomněla senátorka Šárka Jelínková.

11:07
21. 1. 2020

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan vyjádřil před jednáním Poslanecké sněmovny soustrast rodině Jaroslava Kubery. „S jeho výroky se dalo nesouhlasit, ale dalo se s tím nesouhlasit vesele a nikdy nechápal odlišný politický názor jako projev nepřátelství, a to je na naší politické scéně něco velmi nezvyklého,“ řekl Rakušan.

Podle něj bude Kubera chybět i Senátu jako insistuci. Rakušan také uvedl, že se jeho hnutí nebude vyjadřovat k volbě nového předsedy. „Je to nedůstojné. Není namístě řešit, kdo zaujme jeho místo. Nepatří to do pietní doby,“ poznamenal. 

Věra Kovářová a Vít Rakušan před jednáním Sněmovny. (21. 1. 2020) Věra Kovářová a Vít Rakušan před jednáním Sněmovny. (21. 1. 2020)
10:39
21. 1. 2020

Kuberovi "zanikl mandát". Se svým předsedou se Senát loučí i na vlastních stránkách. Nechybí černá páska u jeho fotky, černobílé foto na úvodní stránce ani zánik mandátu k 20. lednu 2020, kdy Kubera zemřel. Pouze v přehledu vedení komory je nadále předsedou, pod ním se pak nacházejí "Kuberovi pohrobci" v čele s prvním místopředsedou Jiřím Růžičkou (za TOP 09 a STAN).

Loučení s předsedou na stránkách Senátu: U Jaroslava Kubery nechybí černá páska ani "zánik mandátu" 20. ledna 2020, kdy člen ODS náhle zemřel Loučení s předsedou Jaroslavem Kuberou na stránkách Senátu. Náhle zemřel na selhání srdce 20. ledna 2020
10:00
21. 1. 2020
!

„Čeká se na vyjádření rodiny, zda bude mít zájem o pohřeb se státními poctami. Organizace spadá pod protokol Senátu, ale Úřad vlády i vláda jsou připraveni jakkoli pomoci,“

uvedl pro Blesk Zprávy šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Mluvčí Senátu Sue Nguyen Blesk Zprávám sdělila: „Rodina Jaroslava Kubery se ještě nevyjádřila k možnosti uspořádat státní pohřeb.“

Více o smrti Jaroslava Kubery ZDE

Kdo Jaroslava Kuberu nahradí?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa