Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kuberovi (†72) selhalo srdce, rodina chce malý pohřeb. A Senát zasáhla další smrt

Aktualizováno -
21. ledna 2020
20:20
Autor: simao, vei, jko, ČTK - 
20. ledna 2020
12:33

Ve věku 72 let zemřel Jaroslav Kubera (ODS). Úmrtí předsedy Senátu potvrdila Blesk zprávám mluvčí Sue Nguyenová. Šlo o náhlou, podle informací Blesku srdeční příhodu, která jej postihla v jeho kanceláři. Kubera přitom vystoupil s projevem i na sobotním kongresu občanských demokratů. Tehdy dle Miroslavy Němcové i dalších kolegů ze strany nejevil známky slabosti, vypadal v pořádku a nic nenasvědčovalo nenadálému odchodu.

Zemřel Jaroslav Kubera
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
13:36
20. 1. 2020

„Pro mě je to absolutní šok. Jarda Kubera byl můj osobní i politický souputník a je mi to strašně líto. Odchází sice vzrůstem menší, ale politicky a osobně velký člověk,“ reagoval pro Blesk Zprávy někdejší předseda Senátu a Kuberův stranický kolega Přemysl Sobotka, kterého zastihla zpráva v Liberci. „Je mi strašně líto především jeho rodiny,“ dodal.

13:35
20. 1. 2020

Kubera se do politiky aktivně zapojil po listopadu 1989, nejprve byl ovšem úředníkem na teplické radnici. V roce 1992 vstoupil do Občanské demokratické strany a o dva roky později byl poprvé zvolen teplickým starostou, ve funkci (od roku 2002 primátorské) byl až do předloňských voleb, po kterých se o ni již neucházel (do čela města byl tedy zvolen šestkrát). Ještě na podzim 2018 vedl v komunálních volbách teplickou ODS, která znovu zvítězila a získala post primátora.

13:34
20. 1. 2020

„Je mi to strašně líto a těžko se mi hledají slova. Bohužel nás totiž opustil náš kamarád, kolega, mentor, věčný optimista a pro mne největší bojovník za svobodu, který si vždy pevně stál za svým názorem, Jaroslav Kubera. Budeš nám všem moc chybět,“ uvedl na facebooku člen ODS Alexander Bellu.

13:23
20. 1. 2020

„Pan prezident považoval Jaroslava Kuberu za svého přítele. Jeho smrt ho velmi zasáhla,“

reagoval pro Blesk Zprávy hradní kancléř Vratislav Mynář. Další postup prý probere s prezidentem dnes odpoledne. „Pan prezident se určitě zúčastní pohřbu pana Kubery,“ dodal Mynář.

Zeman s KUberou na Sněmu Hospodářské komory Prezident Miloše Zeman s Jaroslavem Kuberou
13:20
20. 1. 2020
!

Podle informací ČTK postihla Kuberu dopoledne nevolnost v jeho senátorské kanceláři v Teplicích, zemřel po převozu do nemocnice.

13:19
20. 1. 2020
!

S manželkou Věrou šéf Senátu Jaroslav Kubera oslavil v roce 2018 zlatou svatbu. Brali se 13. září 1968. „Projížděli jsme městem na tehdejší národní výbor v doprovodu transportérů s bílou čárou. Jeli jsme v černém mercedesu, což je iritovalo. Nebylo to úplně příjemné,“ vzpomínal před časem sám Kubera.

Senátor Jaroslav Kubera s manželkou Věrou po 50 letech obnovili manželský slib (15.9.2018) Senátor Jaroslav Kubera s manželkou Věrou po 50 letech obnovili manželský slib (15.9.2018) Senátor Jaroslav Kubera s manželkou Věrou po 50 letech obnovili manželský slib (15.9.2018) Jaroslav Kubera s manželkou Věrou
13:14
20. 1. 2020
!

Expremiér Mirek Topolánek sdílí na twitteru foto se zesnulým Jaroslavem Kuberou. „Jedu do Ostravy na pohřeb Milanovi Balabánovi a šokuje mě další smutná zpráva. Jarda Kubera. Připadal mi nesmrtelný, nezastavitelný, nekonečný. Věřím, že i v kuřáckém nebi bude stejný jako tady. S cigárem, vtípky a velký srdcem. Nás ale opustil. Chybí mi už teď,“ uvedl.

13:10
20. 1. 2020

„Zemřel Jaroslav Kubera. Je mi to hrozně líto. Seděli jsme spolu v městské radě. Občas to bylo veselé, občas zase ne. Byla to však moc dobrá škola a hodně mi to dalo. Přeji rodině v těchto tak těžkých chvílích mnoho sil,“ uvedl Dominik Feri, poslanec TOP 09, který byl svého času nejmladším radním v republice - právě v „Kuberových“ Teplicích.

13:06
20. 1. 2020

„Je mi to moc líto. Tady se těžko hledají slova... Odpočívej v pokoji, Jaroslave. Upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal na twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Jaroslav Kubera byl politik, který říkal vždy to, co si opravdu myslel. Často jsem s ním nesouhlasila, ale jeho autenticita byla hodna obdivu. Je to velká ztráta pro českou politiku. Upřímnou soustrast rodině. Čest jeho památce,“ uvedla současná šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

13:04
20. 1. 2020
!

V úterý se sejde senátní volební výbor, který rozhodne o tom, kdy se bude konat volba nového předsedy Senátu a také, jak to bude s vyhlášením voleb na Teplicku. Pravomoci přebírá první místopředseda Senátu, kterým je Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).

„Je to smutná a strašná zpráva. Je mi to líto. Žádné zdravotní problémy jsem na něm v posledních dnech nepozoroval. Zítra se sejde organizační výbor Senátu, kde vše budeme řešit,“ potvrdil Růžička Blesk Zprávám.

13:00
20. 1. 2020
!

Tohle bylo poslední Kuberovo veřejné vystoupení - na sobotním kongresu ODS. „Ta šála, prosím vás, to není žádná frajeřina, jak mi tady někdo říkal. Kdybych ji neměl, tak už jsem mrtvý. Já jsem tady dneska mnohé slyšel, jaká jsme konzervativní strana a co musíme, jak musíme o tu svobodu bojovat, ale zřejmě jenom o svobodu některých," říkal v úvodu. Z jeho slov mrazí.

„V pondělí mnozí z nás nepřijdou do práce, protože ta zima je opravdu hrozná venku. Jediné pozitivní je a já vám řeknu, kolik jsem nachodil dnes na tomto kongresu - 9885 kroků, což je 7,5 kilometru, jsem nachodil tady nahoru a dolu. Bohužel mi zřejmě opět vyhřezne plotna, ale já to nějak přežiju. Ale já to říkám proto, že mi nechává ležet ladem zhruba 1 200 000 hlasů, které leží na zemi a patří těm neřestníkům, které platí tři čtvrtiny našeho zdravotnictví," dodal coby zasloužilý kuřák.

Video  
Video se připravuje ...
12:51
20. 1. 2020
!

„Téhle šokující zprávě jsem nechtěl věřit. Pana Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Byl to fajn chlap, úžasně vtipný člověk. Když se stal předsedou Senátu, tak to dostalo úplně jinou dynamiku. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé jeho rodině,“ uvedl taktéž na síti premiér Andrej Babiš (ANO).

12:47
20. 1. 2020

„S Jardou Kuberou jsem v mnohém nesouhlasil, ale byl to autentický politik, poctivý chlap i skvělý a vtipný společník. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ napsal na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

12:43
20. 1. 2020

Kolegové z ODS berou smutnou a šokující zprávu velmi těžko. „Nevím, co se stalo, mám jenom tu hroznou zprávu. Jsem zdrcený, byl to dlouholetý kolega, vypadal v sobotu na kongresu, že je v plné síle. Myslím na jeho ženu a rodinu, ta byla pro něj vždy na prvním místě,“ uvedl pro Blesk Zbyněk Stanjura.

Šéf Senátur Jaroslav Kubera (ODS) s manželkou Věrou během předávání státních vyznamenání 2019
12:41
20. 1. 2020
!

„Je to pro mě velmi smutná a šokující zpráva. Jaroslava Kuberu jsem znala velmi dlouhá léta. Oceňovala jsem jeho velký smysl pro humor. Čišela z něj radost ze života, byl plný energie i na sobotním kongresu, když měl večer projev. Nebyly tam nejmenší známky toho, že by nebyl v dobré kondici. Je mi to velmi líto,“ řekla Blesk Zprávám poslankyně ODS a někdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová.

„Byl dobrým kořením české politiky. Jeho smysl pro humor nás všechny dokázal přenést přes všechny složité situace. Mně osobně, a věřím, že i velké části české veřejnosti, bude moc chybět,“ dodala.

12:39
20. 1. 2020
!

Předseda Senátu Kubera byl senátorem za ODS a dlouholetým primátorem Teplic. Mluvčí Senátu Sue Nguyenová Blesk Zprávám smutnou zprávu bez dalších podrobností potvrdila. Kubera zemřel v neděli odpoledne, uvedly Novinky.cz (pozdější informace ústeckých záchranářů upřesnily, že úmrtí nastalo až v pondělí), nevolno se mu udělalo, když jel autem do své kanceláře. Nejprve měl být převezen do nemocnice v Teplicích, poté byl přemístěn do Ústí nad Labem, kde skonal.

12:35
20. 1. 2020
!

Dobrý den, je to hodně smutná a šokující zpráva. „Zemřel Jarda Kubera. Úžasný člověk, můj velký učitel. Brečím a nejde to zastavit,“ uvedl místopředseda ODS a šéf senátorského klubu strany Miloš Vystrčil na twitteru. Blesk Zprávám Vystrčil sdělil: „Mám tu zprávu od jeho vedoucího kanceláře, s tím, že to mělo být údajně tak, že se mu udělalo nevolno, je mi z toho opravdu hodně smutno.“ 

Více o smrti Jaroslava Kubery ZDE

Kdo Jaroslava Kuberu nahradí?

Video se připravuje ...
Další videa